Αρθρο στην "Αυγή": Τα χρέη του δημάρχου της κινδυνεύει να πληρώσει η Ιθάκη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 11:59

Αρθρο στην "Αυγή": Τα χρέη του δημάρχου της κινδυνεύει να πληρώσει η Ιθάκη

Αρθρο στην εφημερίδα "Αυγή" για την Ιθάκη   "Σε μεγάλες περιπέτειες κινδυνεύει να βρεθεί ο Δήμος Ιθάκης εξαιτίας του τουλάχιστον περίεργου τρόπου που έχει επιλέξει για να ασκεί τα καθήκοντά του ο δήμαρχος Γ. Κασσιανός. Για "παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας" κάνει λόγο η δημοτική αντιπολίτευση, ενώ στο θέμα έχει παρέμβει πλέον και η Δικαιοσύνη. Ερωτήματα πάντως προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή του υπουργού Εσωτερικών και του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης μπροστά στις καταγγελίες από τις οποίες βοά το νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ιθάκης και οι πολίτες του βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στον δήμο, να πληρώσουν χρέη του δημάρχου, ύψους σχεδόν 170.000 ευρώ. Το ζήτημα προέκυψε όταν η εφορία Αγ. Δημητρίου Αθηνών έδωσε με έγγραφό της εντολή στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Ιθάκης να κατακρατείται ποσό περίπου 500 ευρώ το μήνα από την αντιμισθία του Γ. Κασσιανού λόγω οριστικού προσωπικού χρέους του προς το Δημόσιο με τη διαδικασία "κατάσχεση εις χείρας τρίτου".

Ωστόσο, κατά τις καταγγελίες, ο δήμαρχος όχι μόνο δεν δέχθηκε την παρακράτηση αυτή αλλά τιμώρησε την προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών που επιχείρησε να την εφαρμόσει, υποβιβάζοντάς την σε τηλεφωνήτρια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, ο Γ. Κασσιανός πήρε στη συνέχεια το μπλοκ των επιταγών του δήμου από τον ταμία και υπογράφοντας παράνομα ο ίδιος επιταγή εισέπραξε ολόκληρο τον μισθό του.

Τις ενέργειες αυτές του δημάρχου, "με τις οποίες ενέπλεξε τον Δήμο Ιθάκης στο πρόβλημα των προσωπικών του οφειλών προς το Δημόσιο", καταδίκασε με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ιθάκης, την οποία υπερψήφισαν μάλιστα και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλε και την υποβάθμιση της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών "απλά και μόνο επειδή προστάτευσε το δημοτικό συμφέρον" και ζήτησε την άμεση επιστροφή της στη θέση της.

Η ΔΟΥ Αθηνών έχει ενημερώσει τον Δήμο Ιθάκης ότι με τη διαδικασία "κατάσχεσης εις χείρας τρίτου", αν δεν γίνει η παρακράτηση, τα χρέη θα πρέπει να πληρωθούν από τα ταμεία του δήμου. Το χειρότερο δε είναι πως το υπουργείο Οικονομικών ειδοποίησε τον δήμο πως ο Γ. Κασσιανός χρωστάει στο Δημόσιο και άλλα 9 εκατ. ευρώ από πτωχευμένη επιχείρησή του.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Εισαγγελία Κεφαλληνίας άσκησε δίωξη εναντίον του δημάρχου για την απόκρυψη από το δημοτικό συμβούλιο του εγγράφου του ΣΔΟΕ για την οφειλή των 9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει κληθεί σε απολογία και η αντιδήμαρχος, αδελφή του δημάρχου, Νίκη Παναγιωτοπούλου για πλαστογραφία και αντιποίηση αρχής, καθώς αν και το έγγραφο για τη μετακίνηση της προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών έχει την υπογραφή του δημάρχου φέρεται να είναι αυτή που το έχει υπογράψει αφού ο Γ. Κασσιανός ήταν στη Ρουμανία.

Την ίδια ώρα, όπως συνεχίζουν οι καταγγελίες της δημοτικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Κασσιανός ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου "δι' αλληλογραφίας", αφού απουσίαζε (κατά διαστήματα) πάνω από πέντε μήνες το 2011 και άλλους τόσους το 2012 από το νησί, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιτίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στη Ρουμανία. Δεν έχει δημοσιεύσει το "πόθεν έσχες" του όπως οφείλει από τη στιγμή που εξελέγη δήμαρχος, ενώ φέρεται να έχει ανέκκλητες καταδικαστικές αποφάσεις στο ποινικό του μητρώο που δεν ανέφερε στην υπεύθυνη δήλωσή του πριν από την εκλογή του.

Για όλα αυτά, οι πρώην δήμαρχοι Ιθάκης Σπ. Αρσένης και Τηλ. Καραβίας, καθώς και οι επικεφαλής δύο δημοτικών παρατάξεων Αθ. Λιβιτσάνης και Χρ. Σκληρός έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένες έγγραφες καταγγελίες προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Θα υπάρξει καμία αντίδραση πριν να είναι αργά;


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250