Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο - Οι τρόποι που θα γίνεται η μετακίνηση...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 19:08

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο - Οι τρόποι που θα γίνεται η μετακίνηση...

Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας (23/3) ξεκινάει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες

Με τα νέα έκτακτα μέτρα όποιος βγαίνει πλέον από το σπίτι του θα πρέπει να έχει μαζί του ή την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

Οι τρόποι που θα γίνεται η μετακίνηση με την έως τώρα πληροφόρηση είναι τρεις. Ο πρώτος τρόπος είναι με αποστολή sms σε τετραψήφιο αριθμό. Ο δεύτερος με ειδικό έντυπο δήλωσης μετακίνησης που διατίθεται από την Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο τρίτος με χαρτί χειρόγραφο (βεβαίωση εργοδότη) για όσους δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα κάποιος μπορεί να βγει από το σπίτι του μόνο για να πάει στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο στο σούπερ μάρκετ, γιατί έχει την υποχρέωση να προσέχει ένα συγγενικό του πρόσωπο ή για να αθληθεί (έως δυο άτομα).


Παράλληλα, όποιοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός Αθηνών θα μπορούν αλλά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω. Εκείνοι που που πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν μόνιμες βεβαιώσεις στους υπαλλήλους τους με στοιχεία όπως που είναι η επιχείρηση αλλά και το όνομα. Αυτή η βεβαίωση θα δίνεται στους αστυνομικού σε περίπτωση ελέγχου.

Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν μια φόρμα στην οποία θα αναφέρουν ακριβώς την αιτία βγαίνουν από το σπίτι τους και στην οποία θα πρέπει να αναφέρουν την διεύθυνσή τους, όπως και έναν από τους παραπάνω λόγους.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει και δυνατότητα μηνύματος sms σε τετραψήφιο νούμερο στο οποίο επίσης θα αναφέρεται η διεύθυνση, ο σκοπός της εξόδου αλλά και ο προορισμός. Ο προορισμός (πχ. σούπερ μάρκετ, φαρμακείο) θα αντιστοιχεί σε ένα κωδικό.

Τα βασικότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

 Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν τον περιορισμό το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι να συμπληρώνουν τη φόρμα. Εχοντας μαζί τους το δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και τη σχετική άδεια.

Τρόπος 1 η συμπλήρωση φόρμας στο σάιτ, δεύτερος ένα λευκό χαρτί όπου γράφει το λόγο, και τρίτος sms στο 13033 (δωρεάν, δεν κρατάει δεδομένα ο πάροχος) όπου θα αναφέρεται ο αριθμός 1 έως 6 για τους προαναφερθέντες λόγους και το ονοματεπώνυμο

Για τις μετακινήσεις τύπου Β' τρεις εναλλακτικές. Μία βεβαίωση κατ΄εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που γίνεται για έξι λόγους. 1 φαρμακείο ή γιατρό, 2 προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης, 3 σε τράπεζα, 4 για παροχή βοήθεια ανθρώπων σε ανάγκη, 5 μετάβαση σε τελετή, 6 σωματική άσκηση ή έξοδο με κατοικίδιο


Ο κ. Πιερρακάκης συνεχίζει. Forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Τις βεβαιώσεις τύπου Α' και συμπληρώνεται μία φορά από τον εργαζόμενο. Περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και οικείας και ωράριο εργασίας.


-Ο εργαζόμενος φέρει την σχετική άδεια από τον εργοδότη του για τη μετακίνησή του. 

Για έξοδο προς σούπερ μάρκετ., φαρμακείο, τράπεζα και κάθε μεμονωμένη κίνηση θέλει τη βεβαίωση τύπου Β'


-Απαγόρευση παρουσίας σε παιδικές χαρές, πάρκα, άλση, οργανωμένες μαρίνες

Φούρνοι, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κι άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις συνεχίζουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους και συμμορφώνονται στους κανόνες


-Μετάβαση από και προς εργασία εργάσιμες ώρες και μόνο

-Μετάβαση γιατρό ή φαρμακείο

Οπου δεν είναι δυνατή η αποστολή αγαθών πρώτης ανάγκης

-Σε τράπεζα όπου δεν γίνεται ηλεκτρονικά η συναλλαγή

για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

-Κηδεία, γάμο ή βάπτιση υπό το νόμο και μόνο

-Σωματική άσκηση ή κατοικίδιο ή ανά δύο άτομα στο ενάμιση μέτρο απόσταση

-Σε κάθε Ι.Χ μόνο ο οδηγός και ως ένα άτομο. δύο άτομα στο κάθε όχημα.

 
Πηγή: ethnos.gr

 

 


Ετικέτες: