Παναγής Καππάτος: Η θέση μου για την προσωρινή διάθεση εξοπλισμού των κλινών εντατικής θεραπείας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 10:21

Παναγής Καππάτος: Η θέση μου για την προσωρινή διάθεση εξοπλισμού των κλινών εντατικής θεραπείας

Σχετικά με όσα έχουν δημοσιευθεί για την προσωρινή διάθεση μέρους του εξοπλισμού της ανενεργής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Κεφαλονιάς:

Πρέπει όλοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να φερθούμε υπεύθυνα και να τοποθετήσουμε την υγεία, την ανθρώπινη ζωή και το δημόσιο συμφέρον πάνω από την πολιτική!

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται με επείγουσες διαδικασίες για όλες τις ανενεργές θέσεις ΜΕΘ στην Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση τυχόν βαρέων περιστατικών κορονοϊού θα  γίνει στα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και έχουν τον εξοπλισμό για να ανταποκριθούν σε μία έκτακτη υγειονομική κρίση.

Ευχόμαστε όλοι να μην χρειαστεί ποτέ αυτό, αλλά δεν μπορούμε, δυστυχώς, να το αποκλείσουμε ακόμα. Πρέπει να προετοιμαστούμε ως χώρα για αυτό το ενδεχόμενο.

Οι συμπατριώτες μας Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι που τυχόν νοσήσουν βαριά και χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, θα νοσηλευτούν στα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. Δεν προβλέπεται από τον κεντρικό σχεδιασμό να νοσηλευτούν στην Κεφαλονιά!

Η λειτουργία μιας μονάδας ΜΕΘ στην Κεφαλονιά, που όλοι θα θέλαμε, θα χρειαζόταν κατ’ ελάχιστον 35 άτομα προσωπικό και ειδικότητες τεχνικών που δεν υπάρχουν στην Κεφαλονιά. Η σύσταση μιας ΜΕΘ είναι μια σύνθετη διαδικασία που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός λίγων ημερών. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεδομένου ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε παγκοσμίως εδώ και 3 μήνες, και κανένα σύστημα υγείας στον πλανήτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί με απόλυτη επάρκεια.

Η μόνη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι από τη μια να έχουμε ανενεργό εξοπλισμό ΜΕΘ στην Κεφαλονιά και από την άλλη αυτός ο εξοπλισμός να αξιοποιηθεί για να σωθούν ζωές συνανθρώπων μας.

 

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές αν υπάρξει έλλειψη θέσεων ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς;

Η αξιοποίηση του εξοπλισμού ΜΕΘ αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι πράξη σεβασμού στο συνάνθρωπό μας. Είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και αλληλεγγύης. Αφορά τη ζωή συνανθρώπων μας και του καθενός από εμάς.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250