Επέκταση δικτύου ύδρευσης Πουλάτων. Ερωτήματα και προβληματισμοί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 08:58

Επέκταση δικτύου ύδρευσης Πουλάτων. Ερωτήματα και προβληματισμοί

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Αργοστόλι η 1η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλλονιάς, με θέμα την έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το 2020. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης κ. Γεράσιμο Γασπαρινάτο, το τεχνικό πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, συντάχθηκε με γνώμονα την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της Κεφαλλονιάς και στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης του νησιού μας.

Μεταξύ των έργων που αποφασίστηκε να υλοποιηθούν εντός του έτους, συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του δικτύου ύδρευσης των Πουλάτων προς τα Λιβαθινάτα με συνολικό κόστος 15.000€. Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης που χρονολογείται από τον περασμένο Δεκέμβρη και αφορούσε στο έργο της σύνδεσης του γειτονικού οικισμού, που διοικητικά υπάγεται στην Κοινότητα Σάμης, με το υφιστάμενο δίκτυο του χωριού μας.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο σχετικό ρεπορτάζ, στην εν θέματι συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι πριν από οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει να ελεγχθούν οι αντοχές τόσο του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης, όσο και της υδατοδεξαμενής των Πουλάτων, καθώς ενδέχεται αμφότερα να μην ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων παροχών. Μάλιστα προτάθηκε να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο κατασκευής και δεύτερης υδατοδεξαμενής στα Πουλάτα που θα αυξήσει τα διαθέσιμα κυβικά και θα αντέξει στην αυξημένη κατανάλωση. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέττης, «Μην πάμε να δώσουμε νερό στα Λιβαθινάτα και δημιουργήσουμε πρόβλημα στα Πουλάτα. Πρέπει να λυθεί ριζικά το θέμα και στα δύο χωριά».

Ωστόσο, με βάση το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ, διαπιστώνουμε με λύπη ότι δεν προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση νέας δεξαμενής, αλλά το έργο περιλαμβάνει μόνο επέκταση του δικτύου των Πουλάτων προς τα Λιβαθινάτα. Κατά συνέπεια μας δημιουργούνται δύο εύλογες απορίες. Πρώτον, αν ελήφθη υπόψη η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης και δεύτερον αν έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που να μας εγγυόνται την απρόσκοπτη υδροδότηση των Πουλάτων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το δίκτυο του χωριού μας παρουσιάζει ήδη αρκετά προβλήματα και ιδιαιτέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται συχνές διακοπές και χαμηλή πίεση.

Αναμένουμε εναγωνίως την τοποθέτηση του Δήμου Σάμης και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλλονιάς, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το χωριό μας. Άλλωστε τα Πουλάτα είναι μια Κοινότητα με ήδη μεγάλη οικιακή και επαγγελματική κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τουριστικής και όχι μόνο κίνησης που παρουσιάζουν. Συνεπώς, οποιαδήποτε επιβάρυνση του δικτύου χωρίς την εκτέλεση των αναγκαίων υποστηρικτικών έργων, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υδροδότησή μας.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250