Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων: Ψήφισμα με αφορμή τις εξελίξεις στα οικονομικά και συνταξιοδοτικά θέματα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 09:38

Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων: Ψήφισμα με αφορμή τις εξελίξεις στα οικονομικά και συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 ΤΟ Σάββατο 25/1/2020 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση μας και το κόψιμο της πίτας.

Η Γ.Σ. εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα που σας κοινοποιείται.

Επίσης ορίστηκε το καινούργιο ραντεβού των συνταξιούχων το ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020  στου ΚΟΥΤΟΥΠΑ στα Διλινάτα για την αποκριάτικη συνεστίαση μας.                                          

ΨΗΦΙΣΜΑ

           Σήμερα,  Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Κεφαλληνίας εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, με αφορμή τις εξελίξεις στα οικονομικά και συνταξιοδοτικά θέματα. Το Ψήφισμα αυτό θα αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς, στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., στον Ε.Φ.Κ.Α., στον βουλευτή Κεφαλληνίας κο Παναγή  Καππάτο, και θα κοινοποιηθεί στην Π.Ο.Π.Σ. και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

          Πέρασαν δέκα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η χρεωκοπία, ουσιαστικά, της ελληνικής οικονομίας  και η ανάθεση στην τρόικα της σωτηρίας της χώρας. Δέκα τραγικά χρόνια για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, των μη προνομιούχων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων και κυρίως των συνταξιούχων, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, χάνοντας το σαράντα τοις εκατό του εισοδήματός τους.

         Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, επιτέλους, έφυγε η τρόικα και τα μνημόνια τελείωσαν. Όμως οι συνέπειές τους παραμένουν. Οι συντάξεις παραμένουν κουτσουρεμένες, και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα φάρμακα, ενώ παράλληλα πληρώνουμε πολύ υψηλές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, το 6% του εισοδήματός μας.

        Οι δικαστικές αποφάσεις, που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα ήδη μειωμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας, τα οποία καταργήθηκαν εντελώς, καθώς και στην επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης  Συνταξιούχων αγνοούνται από τις κυβερνήσεις και δεν εκτελούνται με διάφορες προφάσεις και νομικά προσχήματα για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων. Αναφερόμαστε στους νόμους 4051/2012, 4093/2012 και 3865/2010 με τους  οποίους επιβλήθηκαν οι παραπάνω κρατήσεις.

         Με πρόσχημα ότι τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους είναι μεγάλα, οι κυβερνήσεις μηχανεύονται τρόπους μείωσης των ποσών αυτών σχεδιάζοντας την επιστροφή μικρού μόνο μέρους των παρανόμως παρακρατηθέντων. Και αυτό τη στιγμή που χαρίζονται πολλά εκατομμύρια στους προνομιούχους με τη μείωση του ήδη απαράδεκτα χαμηλού φόρου των μερισμάτων από 10% σε 5% ενώ την ίδια στιγμή το δικό μας, μειωμένο κατά τα 2/3 σχεδόν,  μέρισμα του Μ.Τ.Π.Υ. φορολογείται με συντελεστή 22%.

         Ειδικά για το μέρισμα του Μ.Τ.Π.Υ. έχουμε να πούμε ότι παρανόμως χαρακτηρίζεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.) και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) ως επικουρική σύνταξη, αφού το Μ.Τ.Π.Υ. έχει εξαιρεθεί ρητά, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11, παρ. 2 του νόμου 2227/1994 από τον συνταξιοδοτικό νόμο 2984/1992 με την αιτιολογία ότι δεν πρόκειται για φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά περί ειδικού ταμείου του κράτους, στο οποίο μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου. Η ιδιαίτερη φύση του Μ.Τ.Π.Υ. επιβεβαιώνεται και στο νόμο 4052/2012, όπου στο άρθρο 138 γίνεται διάκριση μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Μ.Τ.Π.Υ. Εξάλλου τα ποσά, τα οποία καταβάλλει το Μ.Τ.Π.Υ. στους μετόχους του χαρακτηρίζονται στα ενημερωτικά σημειώματα ως μέρισμα και όχι ως επικουρική σύνταξη.

         Κατόπιν των ανωτέρω

         Ζητούμε την άμεση διακοπή των αντισυνταγματικών κρατήσεων, που παρανόμως συνεχίζονται.

         Ζητούμε την  άμεση συμμόρφωση της Διοίκησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την επιστροφή των κρατήσεων αυτών από τον πρώτο μήνα επιβολής τους μέχρι και την ημέρα διακοπής και όχι μέχρι το 2016, όπως φημολογείται. 

         Ζητούμε να χαρακτηρίζεται το μέρισμα του Μ.Τ.Π.Υ. ως μέρισμα και όχι ως επικουρική σύνταξη και να φορολογείται με συντελεστή 5%, όπως τα μερίσματα των πλουσίων.

         Ζητούμε να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις κατά 50% με βάση την αύξηση του εθνικού εισοδήματος και 50% σύμφωνα με την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή  από 1-1-2020 και όχι από 1-1-2023, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 του νόμου 4387/2016, ώστε να εξαλειφθεί σύντομα η προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων και να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις και όχι λόγια του αέρα.    

        Πιστεύουμε ότι χρήματα για την υλοποίηση των ανωτέρω μπορεί να βρεθούν από την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, που ακόμα οργιάζει, παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων, ότι θα την πατάξουν.

         Τέλος απαιτούμε από την κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που υποσχέθηκε για την ανακούφιση των συνταξιούχων, οι οποίοι όλα τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων.

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250