Συνέλευση - Ενημέρωση της ΔΕΥΑΚ στην Σκάλα: Ο Βιολογικός, το χρέος και το «καμπανάκι» από τον Σταύρο Σπαθή

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 12:06

Συνέλευση - Ενημέρωση της ΔΕΥΑΚ στην Σκάλα: Ο Βιολογικός, το χρέος και το «καμπανάκι» από τον Σταύρο Σπαθή

Σημαντική συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Σκάλας προκειμένου να συζητηθούν θέματα που άπτονται στην ΔΕΥΑΚ και κυρίως η σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης.

Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σταύρος Σπαθής, ο διευθυντής της επιχείρησης, Μάκης Γασπαρινάτος, καθώς επίσης και ο αντιδήμαρχος Ελειού Πρόννων και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ Νίκος Κουρκουμέλης.

Στην συνάντηση – συνέλευση που έδωσαν το παρών αρκετοί κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και αναφορικά με την λειτουργία του βιολογικού της Σκάλας. Παράλληλα, τόσο από τον κ. Σπαθή, όσον και από τον κ. Γασπαρινάτο, έγινε αναφορά στο χρέος της ΔΕΥΑΚ που όπως είπαν πλέον ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ και αν δεν εφαρμοστούν κάποια αναγκαία μέτρα διάσωσης της εταιρίας.

«Η επιχείρηση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Το χρέος της είναι 14 εκ. ευρώ και αποτέλεσε για μένα μια αφορμή για να αναλάβω την προεδρία. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρω σε μεγάλο βαθμό, αλλά θέλω και την βοήθεια όλων σας και κυρίως των συναδέλφων μου επαγγελματιών. Τα χρέη των επιχειρήσεων στη ΔΕΥΑΚ φτάνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρω ότι υπάρχουν συνάδελφοι με οικονομικά προβλήματα, αλλά και στρατηγικοί κακοπληρωτές, που εδώ και μια δεκαετία σχεδόν εκμεταλλεύονται πολιτικές καταστάσεις και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Θέλω να βοηθήσω και για τον λόγο αυτό πήραμε απόφαση ως Δ.Σ. να κάνουμε τα πάντα για να εισπραχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 7 εκ. Ήδη τρέχει η ρύθμιση που έχουμε ανακοινώσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Με αυτή τη ρύθμιση οι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να μην χρεωθούν το 80% των προσαυξήσεων και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο χρέος τους σε μέχρι 48 δόσεις. Δεν θέλω να το κάνω, αλλά από την 1η Μαρτίου τα συνεργεία θα βγουν έξω και θα κόβουν το νερό σε αυτούς που δεν έχουν πληρώσει ή δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους» ήταν τα λόγια του.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο κ. Σπαθής όσον αφορά τον Βιολογικό της Περιοχής: «Έως τις 31 Μαρτίου όλοι πρέπει να έχουν συνδεθεί, προκειμένου να λειτουργεί σωστά ο Βιολογικός, να πέσει το κόστος κατανάλωσης ανά παροχή, αλλά και αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις».

DSC09126

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Κουρκουμέλης ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή του τους καλοκαιρινούς μήνες επειδή κάποιοι δεν θέλουν να συνδεθούν αυτή την εποχή, ενώ ενημέρωσε και τους τους κατοίκους ότι «Μετά την 31η Μαρτίου θα υπάρχουν βαριά πρόστιμα από την Πολεοδομία, αφού η μη σύνδεση αποτελεί πολεοδομική παράβαση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής ξεκαθάρισε επί του θέματος πως: «Εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε την Πολεοδομία για να ελέγξει ποιος έχει συνδεθεί και ποιος όχι. Πρέπει να προσέχετε από τον γείτονά σας ή τον επισκέπτη της Σκάλας, ο οποίος ανώνυμα ή επώνυμα μπορεί να κάνει καταγγελία και τότε η Πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει».

Όσον αφορά το κόστος σύνδεσης, ο κ. Σπαθής τόνισε πως: « Δεν είναι απαραίτητο το ποσό αυτό να πληρωθεί εφάπαξ, αφού η ΔΕΥΑΚ θα δώσει την ευκαιρία να πληρωθούν τα 300 ευρώ σε τρεις δόσεις με τον λογαριασμό του νερού, ουσιαστικά μέσα σε έναν χρόνο αφού ο λογαριασμός του νερού στην Δ.Ε. Ελειού Πρόννων πηγαίνει στους καταναλωτές ανά τετράμηνο».

Για τις έντονες μυρωδιές από τον Βιολογικό, ο κ. Γασπαρινάτος τόνισε πως: «Ξέρουμε ότι σε κάποια σημεία έχουμε προβλήματα και αυτά οφείλονται σε κακοτεχνίες του έργου, αλλά και δολιοφθορές. Κάποια αντλιοστάσια τοποθετήθηκαν λάθος από τον εργολάβο και ο πρώην Δήμος Κεφαλονιάς που παρέλαβε το έργο δεν έκανε κάτι για να διορθωθούν αυτές οι κακοτεχνίες. Οι δολιοφθορές έχουν παίξει και αυτές τον ρόλο τους, αφού μέχρι και σωσίβια βρήκαμε σε μεγάλες ποσότητες μάλιστα μέσα στον Βιολογικό και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ξέρουμε το πρόβλημα και ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου η νέα διοίκηση προχωράει σε αποκατάσταση των ζημιών» τόνισε μεταξύ άλλων.

DSC09118

Η συζήτηση πήγε και στο κόστος του νερού στην ευρύτερη περιοχή και τόσο ο κ. Σπαθής, όσο και ο κ. Γασπαρινάτος ξεκαθάρισαν ότι το πιο φθηνό νερό της Κεφαλονιάς είναι αυτό στη Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων και το πιο ακριβό στη Δ.Ε. Ερύσσου.

Ο κ. Σπαθής έκανε έκκληση στους επαγγελματίες της Σκάλας, αλλά και της υπόλοιπης Κεφαλονιάς να βοηθήσουν την ΔΕΥΑΚ να μην καταρρεύσει, έτσι ώστε μετά η επιχείρηση να προβεί ακόμη και σε μειώσεις στην τιμή του νερού.
Το παρών στην συνέλευση έδωσε και ο πρόεδρος της Σκάλας, Γιώργος Τραυλός, ο οποίος έθεσε και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την κακή κατάσταση των δρόμων της Σκάλας και τόνισε πως ενώ υπάρχουν τα κονδύλια από τον Δήμο και την Περιφέρεια, δεν προχωρά η επισκευή τους, καθώς οι συνδέσεις που δεν έχουν γίνει ακόμη με τον Βιολογικό φρενάρουν το έργο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA

DSC09124




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250