Eurogroup: Λύση για το χρέος και «πράσινο φως» για τη δόση

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 09:40

Eurogroup: Λύση για το χρέος και «πράσινο φως» για τη δόση

Στις 02:30 το πρωί και μετά από δραματικές διαβουλεύσεις που κράτησαν 13 ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Mετά από σειρά υποχωρήσεων από ΔΝΤ και Γερμανία επήλθε συμφωνία για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που προβλέπει μείωση στο 124% μέχρι το 2020 και λιγότερο από το 110% το 2022, κάτι που όπως είπε η κ. Λαγκάρντ εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα δίνεται το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ που θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη και μεγαλύτερη να δίνεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για να γίνει εφικτός ο στόχος μείωσης του χρέους στο 124 % το 2020, Eurogroup και ΔΝΤ συμφώνησαν:

για επαναγορά του ελληνικού χρέους
για μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων
για 15ετη επέκταση της αποπληρωμής των δανείων
και 10ετη αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF

Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια θα ξεκινήσει με 0,9% από 1,5%, και το επιτόκιο θα μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων θα γίνει στο 35% της αξίας τους ή 35 σεντ για κάθε ένα ευρώ, μέσω δανείου από τον EFSF.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν πλέον ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ το 2016, θα μειωθεί στο 124% το 2020 και θα πέσει "σημαντικά" κάτω από το 110% το 2022.

Η λύση αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, συμβιβασμός που επήλθε μετά από σκληρό παζάρι μεταξύ των δυο πλευρών που επέμεναν στις θέσεις τους, μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήθελε ο το χρέος να κατέλθει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Γερμανία επιθυμούσε το ποσοστό αυτό να επιτευχθεί του 2022. Τελικά η λύση επήλθε με υπαναχώρηση του ΔΝΤ, ώστε το χρέος να μειωθεί στο 124% το 2020, αλλά και με υπαναχώρηση της Γερμανίας, να μειωθούν τα επιτόκια των διμερών δανείων και του EFSF.

Η αίσια έκβαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, των 43,7 δισ. ευρώ με το ποσό να δίνεται σε τρεις δόσεις. Τα 31, 5 δισ. θα εκταμιευθούν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου καθώς θα πρέπει πριν να υπάρξει η έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, και τα υπόλοιπα 9,3 θα δοθούν σε τρία τμήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup:

«Το Eurogroup συμπεραίνει ότι όλα τα απαιτούμενα στοιχεία είναι τώρα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF, η οποία φθάνει στο ποσό των 43,7 δισ. 10,6 δισ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και 23,8 δισ σε ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο. Η εκταμίευση του εναπομένοντος κεφαλαίου θα γίνει σε τρεις υπο - δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύνδεση με την εφαρμογή των χρονικών ορίων του Μνημονίου (συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του φορολογικού τον Ιανουάριο) σε συμφωνία με την τρόικα.»

Τις προσπάθειες της Ελλάδας για να μπουν τα δημοσιονομικά της στο σωστό δρόμο εξήραν, ο πρόεδρος του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία που ταυτόχρονα αναφέρθηκαν στην δυσκολία της διαπραγμάτευσης.

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, και πρόσθεσε:«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει».

«Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ. Παραδέχομαι ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έγιναν «πολύ σημαντικές προσπάθειες» από όλες τις πλευρές.

Το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας η οποία απέδειξε ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της δήλωσε ο Ολι Ρεν προσθέτοντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις που λήφθησαν αφαιρούν την ανασφάλεια που είχε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε τη συμφωνία μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία της ευρωζώνης. «Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», τόνισε.

Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία και θα μειώσει την αβεβαιότητα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup, με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να τονίζει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων ότι όλα πήγαν καλά και ότι πλέον ξεκινάει μια νέα ημέρα για την Ελλάδα.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών.

ΕΡΤ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250