Δωρεάν μαστογραφίες σε 2,5 εκατ. γυναίκες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 11:24

Δωρεάν μαστογραφίες σε 2,5 εκατ. γυναίκες

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας - Δύο πυλώνες για τη μάχη της πρόληψης και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας στους επόμενους μήνες

Στον πόλεμο κατά του καρκίνου ρίχνεται το υπουργείο Υγείας, ενεργοποιώντας σημαντικές δυνάμεις και όπλα για την πρόληψη της νόσου, στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού. Η πρώτη μάχη αφορά την προστασία ενός τεράστιου πληθυσμού-στόχου, περίπου 2,5 εκατoμμυρίων Ελληνίδων, από τον καρκίνο του μαστού και θα ξεκινήσει έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί εντός του συστήματος υγείας καθορίζεται σε νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας που κατάρτισε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα το οποίο αλλάζει δραστικά το πεδίο της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, επανακαθορίζοντας τους στόχους και τα μέσα για την υλοποίησή του και ακολουθώντας όλες τις διεθνείς τάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον ΟΗΕ και τη Διακήρυξη της Αστάνα. Δύο είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομείται εκ νέου η δημόσια υγεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ο ένας αφορά την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού και ο άλλος τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας, μέσα από ένα δίκτυο διασύνδεσης των δομών, υπαρχουσών και νέων. Η πρόληψη αποκτά πλέον συντεταγμένες και χρονοδιάγραμμα μέσα από τον έλεγχο για μια σειρά νοσημάτων που κοστίζουν τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πόρους στο σύστημα υγείας, όπως τα νεοπλασματικά νοσήματα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 1,3% των δαπανών για την υγεία στην πρόληψη (στοιχεία ΟΟΣΑ) και τον κύριο όγκο των δαπανών τον διαθέτει στην περίθαλψη και θεραπεία. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη διαχείριση της ασθένειας στην πρόληψη είναι επιτακτική και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το υπουργείο Υγείας, έχοντας λάβει τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θεωρείται το πρώτο μεγάλο -και επιτυχές με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων- εγχείρημα στο πεδίο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η θεμέλια λίθος για το οικοδόμημα της δημόσιας υγείας θα είναι η υλοποίηση του screening του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού.


kikilias

Ανά διετία

Ηδη ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος με το επιτελείο του έχουν καταρτίσει σε αδρές γραμμές το σχέδιο για τον δωρεάν έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού, με ζητούμενο την πρώιμη διάγνωση της νόσου και το τεράστιο όφελος από αυτή. Ο πληθυσμός-στόχος είναι γυναίκες ηλικίας 39 έως 79 χρόνων, οι οποίες θα υποβάλλονται σε μαστογραφία ανά διετία, όπως ορίζεται από τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα. Η μαστογραφία θεωρείται η πιο αποτελεσματική και πολύτιμη μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Παράλληλα όμως με τη διενέργεια μαστογραφιών θα πραγματοποιούνται και μελέτες βασιζόμενες στα στοιχεία και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις εξετάσεις. «Ξεκινάμε από τον καρκίνο του μαστού διότι είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες. Εργαζόμαστε πάνω στο πρόγραμμα ελέγχου για τη συγκεκριμένη νόσο με στόχο να το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Συνεργαζόμαστε με ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και δημιουργούμε μια τράπεζα δεδομένων, όσο πιο ακριβής και εμπλουτισμένη γίνεται με τον πληθυσμό των γυναικών που μας ενδιαφέρουν. Βασικό κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία είναι η τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Με βάση τον προγραμματισμό μας, αυτό το screening θα δώσει την εικόνα για το τι κερδίσαμε στον καρκίνο του μαστού μετά από μία 10ετία», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Πρεζεράκος. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η προσωπική ενημέρωση των πολιτών με email ή SMS.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σε επόμενη φάση ο έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες και του παχέος εντέρου για άνδρες και γυναίκες. Ο πυλώνας της πρόληψης περιλαμβάνει επίσης έλεγχο για τη χοληστερίνη (δείκτης για την εκτίμηση της καρδιαγγειακής υγείας), για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Πολύ σημαντικό κρίνεται ότι νομοθετείται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται, καθώς και η επικαιροποίηση του πλαισίου για τον προγεννητικό έλεγχο.

Η ομπρέλα των υπηρεσιών

Ο άλλος βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο οικοδομείται η δημόσια υγεία αφορά τον συντονισμό των υπηρεσιών της χώρας. Σημειωτέον πως οι δομικές αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο αναμένεται να αποτυπωθούν άμεσα και στο οργανόγραμμα του υπουργείου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του οργανογράμματος και πρόκειται να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Το Τμήμα Κινητοποίησης Κοινωνικού Κεφαλαίου Δημόσιας Υγείας θα αναλάβει πρωτίστως τη δημιουργία μητρώου όλων των φορέων, ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών και άλλων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της πρόληψης και μέχρι τώρα κινούνταν αυτοβούλως. Ανάλογος συντονισμός θα γίνεται για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία σε επίπεδο περιφερειών και δήμων ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης.

Τέλος, συστήνεται και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας με γνωμοδοτικό ρόλο προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας για θέματα του σχετικού πεδίου.

protothema.gr




00 inkefalonia general ad 300X250