Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 17:42

Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ : Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θ. Μιχαλάτο

ΘΕΜΑ: « ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2»

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι ήδη γνωστό από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, ότι ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε όλως αιφνιδιαστικά κατά τη Γεν. Συνέλευση της ΚΕΔΕ την κατάργηση του ‘ΦιλόΔημου’ με το επιχείρημα ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 134 εκ. ευρώ δεν επαρκεί για τα 502 έργα που έχουν προγραμματιστεί ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί η μεταφορά των έργων του “Φιλόδημου” στο ΕΣΠΑ και όσα έργα δεν θα ενταχθούν σε αυτό, θα ενταχθούν σε νέο κρατικό πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023.

Η κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος 2 αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την υλοποίηση έργων και υποδομών, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τον Δήμο μας, παρότι το παραπάνω πρόγραμμα υπολειπόταν κατά πολύ των πραγματικών αναγκών, και ο δήμος συμπλήρωνε την χρηματοδότησή του από ίδιους πόρους.
Στο τελευταίο Δ.Σ. του Δήμου Αργοστολίου στις 30/12/2019 αποφασίσθηκαν ομόφωνα :
Α] Η αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 για την προμήθεια ενός σαρώθρου για καθαρισμό οδοστρώματος.
Β] Η υποβολή αιτήματος ένταξης στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 για την προμήθεια στεγάστρων στάσεων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του δήμου Αργοστολίου ύψους 50.000 ευρώ.
Γ] Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης ύψους 1.000.000 ευρώ στους άξονες προτεραιότητας που αφορούν «..την τοπική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, την στήριξη των κοινωνικών και πολιτιστικών δομών και δραστηριοτήτων των δήμων που συστάθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 154 του Ν. 4600/2019, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο δήμος Αργοστολίου.
Δ] Η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 για την κατασκευή εγκαταστάσεων και εξοπλισμού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Από τις προαναφερόμενες εξελίξεις η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων, διαφαίνεται να είναι στον αέρα, αφού και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι «…θα φροντίσουμε να μη χαθεί κανένα σοβαρό και σημαντικό έργο από αυτά που έχουν ήδη προγραμματιστεί…» δεν εξασφαλίζει την σίγουρη υλοποίησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

1) Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου για αυτή την αρνητική εξέλιξη κατά την συνεδρίαση του στις 30 Δεκεμβρίου του 2019 όπου λήφθηκαν ομόφωνα οι αποφάσεις για τα παραπάνω έργα, ενώ ήταν γνωστές οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την κατάργηση του Φιλόδημου από τις αρχές του ίδιου μήνα;
2) Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε ως Δημοτική αρχή την διαφαινόμενη διακοπή χρηματοδότησης όσων προτάσεων έχουν υποβληθεί και δεν χαρακτηριστούν «…σοβαρά και σημαντικά έργα…» σύμφωνα με την λογική του Υπουργού εσωτερικών;
3) Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες προτίθεσθε να πάρετε μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο των περικοπών έργων που προωθούνται και για να μην χαθεί η χρηματοδότησή τους;

Αργοστόλι 8 Γενάρη 2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αργοστολίου

Σταύρος Γρηγορόπουλος Γιάννης Κουρούκλης




00 inkefalonia general ad 300X250