Παρέμβαση Βικτώριας Αλεξανδράτου: Μικρότερος ο λογαριασμός του ρεύματος για τους Αγροτοκτηνοτρόφους των νησιών μας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 18:35

Παρέμβαση Βικτώριας Αλεξανδράτου: Μικρότερος ο λογαριασμός του ρεύματος για τους Αγροτοκτηνοτρόφους των νησιών μας

 

Ένα πάγιο αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων των νησιών μας, το οποίο μου τέθηκε επανειλημμένως κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν η δυνατότητα ηλεκτροδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Επειδή επιλήφθηκα άμεσα του αιτήματος και το διερεύνησα σε βάθος, διαπίστωσα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση την μονάδων ήταν η ανάλογη διαθεσιμότητα διείσδυσης στο ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ετέθησαν τα ανωτέρω στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας την σημασία της ηλεκτροδότησης για την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη αλλά και την ασφάλεια των κτηνοτρόφων μας στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο υπουργός όχι μόνο επιμελήθηκε με ενδιαφέρον του θέματος αλλά έδωσε και άμεση λύση στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που ψηφίστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπεται η αύξηση από το 20% στο 75% του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Δίκτυο της ΔΕΗ, από σταθμούς παραγωγής οι οποίοι «εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση».

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το κόστος του ρεύματος και κατά συνέπεια παραγωγής των αγροτών μας, κάτι που θα τους διευκολύνει να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές.

Πλέον, οι αγρότες των νησιών μας θα μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στοιχείων ή άλλων αυτόνομων ενεργειακών εγκαταστάσεων, ενώ με τον κατάλληλο συντονισμό με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα έχουν τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτηθούν επίσης, εκεί που κρίνεται σκόπιμο και εφικτό με επέκταση του δικτύου μέσης τάσης.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα τόσο για τη ενίσχυση του αγροτικού τομέα χώρας και των νησιών μας όσο και για την λοιπή τοπική ανάπτυξη και οικονομία, δεν είναι τυχαία.

Ωστόσο, οι διεκδικήσεις μας για τη ενίσχυση και βελτίωση του πρωτογενούς μας τομέα, ήτοι της αγροτικής μας παραγωγής και κτηνοτροφίας, θα συνεχιστούν, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Βικτώρια Αλεξανδράτου

 

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ