Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 09:42

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στον καταβολή του κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα δοθεί σε 250.000 νοικοκυριά και θα φτάσει τα 700 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στον καταβολή του κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα δοθεί σε 250.000 νοικοκυριά και θα φτάσει τα 700 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ετοιμάζεται η ίδια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban ενώ εκτίμησε ότι  η εφαρμογή θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου  με σκοπό να κλείσει στις 26 του μήνα και να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.

Μιλώντας στον Ant1 και απαντώντας σε όσους περίμεναν αλλά δεν πήραν το μέρισμα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα» και τόνισε ότι υπάρχουν επιδόματα. Όσο αφορά στο γιατί δεν δόθηκαν λιγότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο, είπε ότι «τότε θα μας έλεγαν  ‘δίνετε ψίχουλα’, η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ» και διερωτήθηκε αν «τα 700 ευρώ είναι πολλά για μια πολύτεκνη οικογένεια».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι, «ισχύει η διατήρηση της λεγόμενης 13η σύνταξης» και αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εμπροσθοβαρή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές και τη διάσωση της ΔΕΗ με την καταβολή 200 εκατομμυρίων, ώστε να καταβληθεί το Κοινωνικό Μέρισμα.

Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ

  • Οικογένειες με 4 και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά
  • Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι  μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.
  • Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15 χιλ ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες
  • Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες»

    Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα πρέπει να πληρούν και τα εξής κριτήρια: «Ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την φορολογία εισοδήματος. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Επίσης το άθροισμα των καταθέσεων του νοικοκυριού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών να μην υπερβαίνει  τις 20 χιλ. ευρώ».

tovima.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ