Και δεύτερη υδατοδεξαμενή για την ύδρευση Πουλάτων και Λιβαθινάτων;

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 13:42

Και δεύτερη υδατοδεξαμενή για την ύδρευση Πουλάτων και Λιβαθινάτων;

 

Ένα θέμα με άμεσο και έντονο ενδιαφέρον για τα Πουλάτα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης.

Συγκεκριμένα, με εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» κ. Στέλιου Σπαθή επισημάνθηκε στο σώμα η ανάγκη επίλυσης του σοβαρότατου προβλήματος ύδρευσης που αντιμετωπίζουν τα γειτονικά μας Λιβαθινάτα. Για την ακρίβεια ο κ. Σπαθής έκανε αναφορά στην απουσία δικτύου ύδρευσης που έχει φέρει σε κατάσταση απελπισίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους κατοίκους του οικισμού που αριθμεί επτά κατοικίες και τρεις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ εκκρεμεί η έκδοση νέων αδειών εγκατάστασης. Μίλησε δε για ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν περιέλθει οι κάτοικοι από την προηγουμένη δημοτική αρχή και την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλονιάς, που τους οδήγησε να προτείνουν την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης του έργου που θα συνέδεε τον οικισμό τους με το δίκτυο ύδρευσης των Πουλάτων με δική τους οικονομική συμμετοχή. Φυσικά όπως είπε ο κ. Σπαθής, ο Δήμος Σάμης και η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δεν θα πρέπει να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως το έργο θα πρέπει να ενταχθεί άμεσα στο σχεδιασμό της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την χρηματοδότησή του.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέττης, συμφώνησε ότι θα πρέπει να προωθηθεί το σχετικό αίτημα στην ΔΕΥΑΚ και πως αν η επιχείρηση δεν αναλάβει το κόστος, το έργο να γίνει με δαπάνες του Δήμου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των Λιβαβινάδων. Ωστόσο έθεσε μια σημαντική παράμετρο που αφορά άμεσα και το δικό μας χωριό.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι αντοχές τόσο του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης, όσο και η υδατοδεξαμενή των Πουλάτων, καθώς ενδέχεται να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων παροχών. Συνεπώς θα πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο κατασκευής και δεύτερης υδατοδεξαμενής στα Πουλάτα που θα αυξήσει τα διαθέσιμα κυβικά και θα αντέξει στην αυξημένη κατανάλωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μονιάς σε μια αποστροφή του λόγου του «Μην πάμε να δώσουμε νερό στα Λιβαθινάτα και δημιουργήσουμε πρόβλημα στα Πουλάτα. Πρέπει να λυθεί ριζικά το θέμα και στα δύο χωριά».

Κατόπιν της εισήγηση του Δημάρχου και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 74 παρ.12 Ν.4555/18, το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης ενέκρινε ομόφωνα το έργο της ύδρευσης των Λιβαθινάτων από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κεφαλλονιάς, εξασφαλίζοντας ωστόσο ότι δεν θα επηρεαστεί η υδροδότηση των Πουλάτων.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι αδήριτη η ανάγκη επίλυσης του φλέγοντος προβλήματος της υδροδότησης των Λιβαθινάτων και να συνδεθεί ο οικισμός με το δίκτυο των Πουλάτων. Εξάλλου τα Πουλάτα είναι το κοντινότερο στα Λιβαθινάτα χωριό με την απόσταση που τα χωρίζει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι το δίκτυο του χωριού μας παρουσιάζει ήδη αρκετά προβλήματα και ιδιαιτέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται συχνές διακοπές και χαμηλή πίεση. Ως εξ τούτου πριν την σύνδεση των Λιβαθινάτων με το δίκτυό μας, θα πρέπει συμφώνως και προς την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη υδροδότηση των δύο χωριών.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες: