Παναγής Καππάτος: «Πολύ θετικές εξελίξεις για τον Τάφο στα Τζανάτα και το Αρχαιολογικό Μουσείο»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 13:25

Παναγής Καππάτος: «Πολύ θετικές εξελίξεις για τον Τάφο στα Τζανάτα και το Αρχαιολογικό Μουσείο»

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει, ώστε να δρομολογηθούν γρήγορα εξελίξεις για τις υποδομές πολιτισμού και τα μνημεία στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής.

Η Υπουργός είναι άριστα ενημερωμένη για τις εκκρεμότητες και τις ανάγκες του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης και παρουσίασε συγκεκριμένες λύσεις, πάνω στις οποίες συζητήσαμε.

Τη συνάντηση απασχόλησαν ιδιαίτερα δυο ζητήματα για τα οποία υπάρχει πίεση χρόνου και ανάγκη λήψης αποφάσεων:

Πρώτον, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση και προσωπικό ενδιαφέρον της Υπουργού για λύση που θα απαντάει συνολικά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με επισκευή του κτιρίου Καραντινού ή με κατεδάφισή του και ανακατασκευή στην ίδια θέση, με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής. Πριν από τις οριστικές αποφάσεις, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα εκτιμήσουν πρώτα ποια είναι η κατάλληλη τεχνική λύση, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η Υπουργός παρουσίασε συγκεκριμένες και καινοτόμες προτάσεις για την προσωρινή στέγαση και λειτουργία μέρους της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των έργων στο κτίριο Καραντινού, τις οποίες θα πρέπει πρώτα να επεξεργαστεί και εγκρίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεύτερον, ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος στα Τζαννάτα, για τον οποίο υπάρχουν πολύ θετικές εξελίξεις. Συζητήσαμε με την Υπουργό για τις ανάγκες του μνημείου και για το ενδιαφέρον όλων των φορέων που ζητούν να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε. Η Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δρομολογηθούν μια σειρά από έργα που θα απαντούν στα ζητήματα της προστασίας και ανάδειξης του μνημείου. Στην πρόταση αυτή  θα  συμπεριλαμβάνεται  και η προσθήκη νέας θόλου η οποία  θα διασφαλίζει  την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες, θα καθιστά το μνημείο επισκέψιμο και θα το αναδείξει ως ένα δυναμικό προορισμό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Τέλος με την Υπουργό συνομιλήσαμε για άλλα έργα που δρομολογούνται, όπως στην περιοχή της Σάμης και της Ιθάκης καθώς και τις δυνατότητες επισκευής εκκλησιαστικών μνημείων  και κτηρίων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς του 2014, όπως στην περιοχή της Παλικής.

Θεωρώ ότι οι αποφάσεις που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού θα εμπλουτίσουν ποιοτικά το προϊόν τουρισμού και κρουαζιέρας που προσφέρει ο νομός μας και στο οποίο ο πολιτισμός πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Πέρα από τη θετική επίδραση στην τοπική οικονομία, η ανάδειξη του τοπικού μας πολιτισμού αφορά πάνω απ’ όλα εμάς τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης