Άρχισε και φέτος το λιομάζωμα στα Πουλάτα!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 09:43

Άρχισε και φέτος το λιομάζωμα στα Πουλάτα!

 

 

Παρά το πέρασμα της… Βικτώριας που τροποποίησε όσο να πεις το πρόγραμμα των αγροτικών μας δραστηριοτήτων, ξεκίνησε και φέτος το λιομάζωμα στα Πουλάτα! Και μάλιστα η σοδειά αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι συνθήκες ευνόησαν ώστε να μείνει αλώβητη από τις επιθέσεις των ζιζανίων…

Έτσι ο ευλογημένος καρπός της ελιάς θα πάρει το δρόμο του για το λιτρουβιό, σε μια πανάρχαια διαδικασία που συνδέει το χθες με το σήμερα και φανερώνει το αέναο δέσιμο του Έλληνα με τη γη του, το μόχθο για την καλλιέργειά της και τελικά την ανταμοιβή για τα όσα απλόχερα του προσφέρει. Άλλωστε όπως έγραψε και ο Ελύτης, αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις!

Το διαχρονικό δέσιμο του Κεφαλλονίτη με την ελιά, μας το υπενθυμίζει και η αρχαιότερη μαρτυρία για την παρουσία του δέντρου στο νησί μας, που έρχεται από το σπήλαιο της Δράκαινας στον Πόρο και χρονολογείται από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (5.600 – 4.800 π.Χ.). Αλλά και στο χωριό μας, ιδιαίτερα στο προσεισμικό, σώζονται ελαιόδεντρα με περίμετρο που υπερβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις τα 10 μέτρα, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα του είδους και στα μέρη μας.

Με την ελπίδα ότι σύντομα το Κεφαλλονίτικο λάδι θα αποκτήσει τη θέση που του πρέπει στην Ελληνική και διεθνή αγορά, ευχόμαστε σε όλους καλή σοδειά!

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

 

 

 

 


Ετικέτες: