Πρώτη συνάντηση προέδρου Λουρδάτων - κατοίκων για τα προβλήματα της περιοχής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 20:20

Πρώτη συνάντηση προέδρου Λουρδάτων - κατοίκων για τα προβλήματα της περιοχής

Κώστας Γαλιατσάτος: «Ένα έως δύο από τα υπάρχοντα προβλήματα, όχι να λυθούν, να μπουν σε πορεία πραγματοποίησης, θα είναι επιτυχία»

Αυτή, την όχι και τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη εξέφρασε στο τέλος της συζήτησης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λουρδάτων Κώστας Γαλιατσάτος, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του για να συζητήσουν τα προβλήματα του χωριού.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 το απόγευμα στο π. Δημοτικό Σχολείο, ο πρόεδρος της κοινοτήτας Λουρδάτων Κώστας Γαλιατσάτος, κάλεσε τους συγχωριανούς του να συζητήσουν τα προβλήματα και τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν σ΄αυτά ώστε ο ίδιος να τα θέσει στην Δημοτική Αρχή με την ελπίδα ότι θα μπουν σε πορεία πραγματοποίησης.

Τα θέματα αυτά μπήκαν σε σειρά προτεραιότητας, χωρίς όμως αυτή η σειρά να είναι δεσμευτική.

Πρώτο κορυφαίο θέμα για επίλυση, τίθεται αυτό της παραλίας Λουρδάτων, η οποία αποτελεί πόλος έλξης, όχι μόνον από τους ξένους φιλοξενούμενους σε τοπικά καταλύματα, αλλά και από ολόκληρη την Κεφαλονιά. Η παραλία και το όμορφο φυσικό περιβάλλον του χωριού, αποτελούν την “ναυαρχίδα” έλξης του μοναδικού ίσως προϊόντος που διαθέτουμε, αυτό του τουρισμού που αποτελεί και την βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας.

Τα προβλήματα που πρέπει να βρουν λύση και ανάπλαση που θα πρέπει να γίνει, είπε ο Κώστας Γαλιατσάτος, αφορά:

Παραλία Λουρδάτων

α) Το κυκλοφοριακό στην παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες που φτάνει σε όρια μπλοκαρίσματος με τα οχήματα παρκαρισμένα πολλές φορές στις δύο πλευρές του έτσι κι αλλιώς στενού δρόμου.

β) Φωτισμός, της παραλιακής αλλά και του χωριού, ιδιαίτερα σε σημεία όπου λείπει τελείως, (γιοφύρι και σ' άλλα σημεία), όπου οι τουρίστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν φακούς για να κυκλοφορούν. “...κάποια κορίτσια αγγλίδες, τις προάλλες, έβαλαν τις φωνές για βοήθεια γιατί δεν έβλεπαν τίποτα. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα φαντάζεστε την δυσφήμηση του χωριού;” αναρωτήθηκε ο Χαράλαμπος Γαλιατσάτος παρεμβαίνοντας στην συζήτηση.

γ) Πεζοδρόμηση, λείπει σχεδόν σ΄όλους τους δρόμους του χωριού, πλην ενός μέρους της οδού που οδηγεί στην παραλία. Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η έλλειψη πεζόδρομων και η αυξημένη κίνηση στην κεντρική οδό που διασχίζει το χωριό και οδηγεί στην παραλία από οχήματα, που πολλές φορές αψηφούν τους πεζούς και τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, και τους ταλαίπωρους τουρίστες να προσπαθούν να κινηθούν στην άκρη του δρόμου, είναι θέμα χρόνου να γίνει κάποιο δυστύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες στον τουρισμό του χωριού.

δ) Υποδομές, η κατοχή Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία, εκτός της καθαρής θάλασσας, προϋποθέτει και υποδομές όπως: Δημόσιες τουαλέτες, ναυαγωστή, ράμπα ΑμΕΑ, αποδυτήρια και άλλες παροχές, αλλιώς αν γίνει έλεγχος από τον αρμόδιο οργανισμό FEE και λείπει κάτι απ΄αυτά, θα την αφαιρέσουν και θα είναι πλήγμα για το τουριστικό προϊόν του χωριού.

ε) Ανάπλαση – εξωραϊσμός, με παγκάκια στην άκρη του δρόμου, παρτέρια με λουλούδια, για να μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν την όμορφη φύση με τους κήπους και τον Αίνο από την μία μεριά και το απέραντο γαλάζιο Ιόνιο από την άλλη. Όμως λίγο χλωμό το βλέπω...

Ανάπλαση – εξωραϊσμός κεντρικής πλατείας Λουρδάτων και π. Δημοτικού Σχολείου.

Εδώ, ο πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στην πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο, με το υπάρχον κιόσκι που κοντεύει να καταρρεύσει, την παιδική χαρά στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου και τον εξωραϊσμό γενικά του χώρου με την κατεδάφιση των παλαιών τουαλέτων, φωτισμού και άλλων παρεμβάσεων.

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να προστεθεί και η άλλη πλατεία του χωριού, με τον εμβληματικό πλάτανο και την βρύση που αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους τουρίστες. Δεν πρέπει να ξεχαστεί να μπεί στην λίστα των θεμάτων ο εξωραϊσμός της με τον φωτισμό του πλάτανου και της βρύσης, και το κυκλοφοριακό σ' αυτό το σημείο, υπάρχει πινακίδα που απαγορεύει την στάθμευση, αλλά ποιος την υπολογίζει...

Πυρόσβεση

Για την πυρόσβεση ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη της επισκευής ή αντικατάστασης πυροσβεστικών κρουνών και αγορά ειδικών πυροσβεστικών μάνικων, ώστε να είναι σε πρώτη χρήση σε περίπτωση ανάγκης μέχρι να έλθει η πυροσβεστική.

Δυστυχώς, στα τρία τελευταία χρόνια είχαμε δύο μεγάλες πυρκαγιές που λίγο έλειψε να κάψουν όλο το χωριό, κάηκαν κάποια σπίτια στις παρυφές του χωριού.

Ερώτηση γράφοντος. Υπάρχει Σχέδιο Εκκένωσης του χωριού σε περίπτωση πυρκαγιάς από τις αρμόδιες αρχές, ή θα γίνουμε “Μάτι”, με δεδομένο ότι τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό κατακλύζεται από φιλοξενούμενους, και τους ανύπαρκτους δρόμους, εκτός του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην παραλία που έτσι κι αλλιώς είναι στενός που με το ζόρι χωράνε δύο διασταυρούμενα αυτοκίνητα. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και την επιλογή του εθελοντισμού στο θέμα της πυρόσβεσης με την σύσταση ειδικά εκπαιδευμένης Ομάδας Πυρόσβεσης του Χωριού, που θα παρεμβαίνει άμεσα και βοηθητικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Καθαριότητα

Βασικό πρόβλημα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η καθαριότητα του χωριού και της παραλίας, με το έγκαιρο άδειασμα των κάδων απορριμμάτων, την έλλειψη κάδων ανακύκλωσης με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα να πέφτουν στους κάδους σκουπιδιών, ή κάποιοι να αφήνουν σακκούλες με σκουπίδια στην παραλιακή, γιατί δεν υπάρχουν κάδοι εκεί, αλλά σωστά, υπάρχουν στους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που όμως δεν πάει ο άλλος εκεί να πετάξει τα σκουπίδια του. Πρέπει λοιπόν να δεί η Δημοτική Αρχή πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα χωρίς όμως να φτάσουμε στο σημείο που να περνάει ο κόσμος και να κλείνει την μύτη του από τη βρώμα.

Ενα βασικό θέμα που πρέπει να γίνει άμεσα στην νέα σεζόν είναι η τοποθέτηση καλαίσθητων κάδων μικρών απορριμμάτων στην παραλία, για να εκλείψει το φαινόμενο των απορριμμάτων μέσα στους κήπους και στην άκρη του δρόμου.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τον συνεχή καθαρισμό των δρόμων και το έγκαιρο άδειασμα των κάδων, ιδιαίτερα των μικρών απορριμμάτων στην παραλία δύο και τρεις φορές την ημέρα.

Επιδιόρθωση ή ασφαλτόστρωση δρόμων, χωματόδρομων εντός και εκτός του χωριού, όπως Λαγκάδα, Κοντούλια κ.α. “...Πρέπει να επιδιορθωθεί το οδόστρωμα μπροστά από την εκκλησία που γλυστράει πολύ, αλλά και στην Άβυθο, Μήλο.” τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ονοματοδοσία οδών

Όλοι οι δρόμοι στα Λουρδάτα ονομάζονται... no name. Πάλι καλά που είμαστε λίγοι και μας ξέρει ο ταχυδρόμος, αλλά για τους άλλους ...πάνε ρωτόντας στην πολή. Ανάγκη λοιπόν και η ονοματοδοσία των δρόμων ώστε να μας βρίσκουν εκτός του τοπικού ταχυδρόμου και οι υπόλοιποι.

Η πρώτη συνάντηση – συζήτηση του νέου προέδρου του χωριού Κώστα Γαλιατσατου, κρίνεται ικανοποιητική και ελπιδοφόρα αφού θα τεθούν “επί τάπητος” στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει, ή θα μείνουμε πάλι στα λόγια και από... το ένα αυτί θα μπουν και από το άλλο θα βγούν...

Ένα έως δύο από τα υπάρχοντα προβλήματα, όχι να λυθούν, να μπουν σε πορεία πραγματοποίησης, θα είναι επιτυχία” είπε ο κ. Γαλιατσάτος εκπέμποντας ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Είδομεν!

Λιβέριος Πετρίδης

lourdas.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250