Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο για τον Θαλασσόμυλο...

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 10:55

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο για τον Θαλασσόμυλο...

 

Με αφορμή τον χρήσιμο κοινωνικό διάλογο που εγκαινίασε μέσω σχετικού δημοσιεύματος στις 12/10/2019 ο κ.Ρωσσέτος Λούζης σχετικά με την επαναλειτουργία του Θαλασσόμυλου, το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο επισημαίνει τα εξής:

1. Η εγκατάλειψη του εξαιρετικού αυτού ιστορικού χώρου κατά τα τελευταία χρόνια είναι πράγματι απαράδεκτη από κάθε άποψη και κάθε άλλο παρά τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση. Εντούτοις, δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, καθώς η παρακμή υπήρξε η κυρίαρχη τάση επί σειρά ετών σε πολλούς χώρους ανάλογου ενδιαφέροντος (π.χ. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δαυγάτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, κ.ά.)

2. Οι εργασίες αποκατάστασης των εκτεταμένων φθορών και μόνιμης συντήρησης του κτιριακού συμπλέγματος έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα.

3. Το συγκρότημα πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και όχι να στεγάσει κερδοσκοπικού τύπου δραστηριότητες ιδιωτών μέσω μισθώσεων. Ο Δήμος, εάν προτίθεται να έχει ορισμένα οικονομικά οφέλη προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος της αποκατάστασης και λειτουργίας, μπορεί κάλλιστα ο ίδιος να λειτουργήσει αναψυκτήριο ή κάποια συναφή εμπορικού τύπου δραστηριότητα.

4. Η οραματική προσέγγιση του κ.Λούζη μας βρίσκει επί της αρχής σύμφωνους. Διαφωνούμε στην πιθανή στέγαση των δραστηριοτήτων του Καφενείου της Καμπάνας στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς οι αρχές της αποκατάστασης επιτάσσουν τα ΑμεΑ να έχουν την μέγιστη κοινωνική ορατότητα και να αλληλεπιδρούν δυναμικά και καθημερινά με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με στόχο τον αποστιγματισμό και την πλήρη τους ένταξη. Τούτο σημαίνει ότι η σχετική δραστηριότητα θα πρέπει να στεγαστεί στον ιστό της πόλης και μάλιστα όσο πιο κεντρικά γίνεται.

Συνεπώς, ο φυσικός χώρος του Καφενείου της Καμπάνας είναι ιδανικός για επαναλειτουργία. Ασφαλώς, κατά το παρελθόν μέρος των σχετικών δραστηριοτήτων του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ είχε στεγαστεί και στον Θαλασσόμυλο. Εφόσον οι ανάλογες δραστηριότητες ανθίσουν σε τέτοια έκταση εκ νέου, ασφαλώς και δεν υπάρχει αντίρρηση, αλλά η αρχική επαναλειτουργία του Καφενείου είναι πολύ σημαντικό να γίνει στον αρχικό του χώρο. Επισημαίνουμε μάλιστα ότι το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο έχει αιτηθεί επίσημα (αίτηση με αρ.πρωτ. 4053/30-10-19) από τον Δήμο Αργοστολίου να θέσει προς συζήτηση σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Καφενείου της Καμπάνας.

Η σχετική συζήτηση μας οδηγεί στην επισήμανση και δύο ευρύτερων ζητημάτων σχετικά με τον Δήμο Αργοστολίου:

1. Η αξιοποίηση χώρων που είχαν εγκαταλειφθεί ή δεν λειτούργησαν ποτέ, είναι σημαντικό να ενταχθεί σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό της χρήσης των δημόσιων χώρων, καθώς κατά τα τελευταία χρόνια ίσχυε μια προβληματική αν όχι και σκανδαλώδης μετατόπιση χρήσεων μεταξύ Δημαρχείου (αγορασμένου προκειμένου να αξιοποιηθεί ως Δημοτική Πινακοθήκη), χώρων του Δημοτικού Θεάτρου Κέφαλος, κ.ά.

2. Για πλειάδα ζητημάτων όπως το παρόν, οι δημότες διαθέτουν πολλές και ιδιαίτερα αξιόλογες απόψεις όπως αυτή του κ.Λούζη, οι οποίες είναι σημαντικό να κατατίθενται με κατάλληλο τρόπο ώστε να μπορούν να συζητηθούν και να αξιολογηθούν. Η δημοσίευση στα ΜΜΕ είναι μεν μια πεπατημένη, ωστόσο όχι τόσο αποτελεσματική μέθοδος, καθώς μέσω αυτής δεν μπορεί να διεξαχθεί ουσιαστικός και ενδελεχής κοινωνικός διάλογος. Προτείνουμε την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα είναι δυνατόν να τίθενται για διαβούλευση θέματα από το Δήμο αλλά και από τους ίδιους τους δημότες, πράγμα που είμαστε βέβαιοι ότι θα καλλιεργήσει την συμμετοχικότητα στα κοινά και θα οδηγήσει σε ουσιώδεις προτάσεις με ευρύτερες συναινέσεις αλλά και δυνατότητα για κοινωνικό έλεγχο, ενώ παράλληλα μπορεί να περιορίσει τις σχοινοτενείς και εκτεταμένα ατελέσφορες αντιδικίες εντός του δημοτικού συμβουλίου, το επίπεδο των οποίων δεν τιμά κάνεναν, ωστόσο έχουν λάβει διαχρονικό χαρακτήρα.

Νοέμβριος 2019

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

www.e-traverso.gr


Ετικέτες: