ΑΔΕΔΥ: Να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 10:30

ΑΔΕΔΥ: Να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ!!!

Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) αντιπροσώπων του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει ως απαράδεκτη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ, ΦΕΚ 30/9/2019), με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, αυταρχικά, παρεμβαίνει στη λειτουργία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, του γνωστού σε όλους μας ΚΕΘΕΑ. Έτσι, «στραγγαλίζεται»» ο χαρακτήρας και η λειτουργία του, αφού το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ (μέχρι σήμερα αιρετό και άμισθο) θα διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας (και θα είναι έμμισθο). Ο Υπουργός θα καθορίζει και όλες τις λειτουργίες του Κέντρου.

Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που, δια του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, που, επί τέσσερις δεκαετίες, με τα προγράμματά του, έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν χιλιάδες νέοι από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του. Η απόφαση υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, που στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και δίνει έμφαση στη «διαχείριση» των εξαρτήσεων στην κατεύθυνση «μείωσης της βλάβης». Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση της απεξάρτησης σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Αυτά αποτελούν συνέχεια στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό» του ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο τομέα, που, ουσιαστικά, άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Είναι κατανοητό πως και σε Κεφαλονιά και Ιθάκη πλήγμα θα δεχθεί η προσπάθεια του Κέντρου Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Απόπλους», να προωθεί τοξικοεξαρτημένους σε στεγνά θεραπευτικά προγράμματα. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε πλάι τους και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονα «στεγνά» προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και για τα νησιά μας. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη. Τοπικά, να στηριχθεί ο «Απόπλους», με βάση τις θέσεις που έχουν διατυπώσει οργανώσεις – μέλη του ΝΤ που συμμετέχουν στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Απαιτούμε:

- Να ανακληθεί άμεσα η προκλητική και κατάπτυστη ΠΝΠ.

- Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας τού ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αργοστόλι 9/10/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ