Ξεκινά σήμερα η «Εξοικονόμηση ΙΙ»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 10:12

Ξεκινά σήμερα η «Εξοικονόμηση ΙΙ»

Από το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται δηλώσεις για το συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 778 εκατ. ευρώ, τέθηκε σε ισχύ το 2018. Ο πρώτος κύκλος κάλυψε 42.228 αιτήσεις που αφορούν παρεμβάσεις συνολικού ύψους 398,5 εκατ. ευρώ και στον δεύτερο υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν 25.000 αιτήσεις για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ.

Καλύπτονται οι δαπάνες για συγκεκριμένους τομείς, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ποσό που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό της οικοδομής και ανώτατο όριο επιδότησης τα 25.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται δωρεάν επιδότηση, που κυμαίνεται από 25% έως 60% του προϋπολογισμού και καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει δηλωθεί για το 2018, ενώ προστίθεται 5% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Μπορούν επίσης να πάρουν άτοκο δάνειο, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά πρέπει να δηλωθεί κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης. Για πρώτη φορά εντάσσονται στο πρόγραμμα και οι έχοντες ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ (35.000 για ατομικό εισόδημα), αλλά θα δικαιούνται μόνον άτοκο δάνειο.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνον ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία όπως προκύπτει από το Ε1 της Εφορίας του δικαιούχου και διαθέτουν πιστοποιητικό με το οποίο κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία «Δ» ή χαμηλότερη. Περιλαμβάνονται και τα αυθαίρετα που δεν έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, με την προϋπόθεση ότι έχουν δηλωθεί στο πρόγραμμα νομιμοποίησης και έχουν καταβάλει το 30% του ειδικού προστίμου.

Η αρχή θα γίνει σήμερα από ακίνητα των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, στις 19/9 θα ακολουθήσουν Δυτική Μακεδονία, Ιόνια νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Β. Αιγαίο και Κρήτη, ενώ από τις 23/9 θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων για Αττική και Νότιο Αιγαίο.




00 inkefalonia general ad 300X250