ΑΔΕΔΥ: Ορισμένες αναγκαίες διευκρινήσεις...

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 16:00

ΑΔΕΔΥ: Ορισμένες αναγκαίες διευκρινήσεις...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως πρέπει να δώσει ορισμένες αναγκαίες διευκρινήσεις στα όσα εξαπέλυσε εναντίον της δράσης του ΝΤ και εναντίον του Προέδρου Δημήτρη Μαντζουράτου, το μέλος της ΕΓ και Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) Βάσω Βουτσινά.

Λίγες μέρες μετά την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας του ΝΤ για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας που έγινε στο διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκη, εμφανίστηκε στα Μέσα Μαζικά Ενημέρωσης (ΜΜΕ) κείμενο – ανακοίνωση της Προέδρου, με πανομοιότυπο τίτλο στα περισσότερα, προφανώς με παρέμβαση της αποστολέα, «Η Υγεία είναι κύριος παράγοντας επιβίωσης. Δεν είναι προεκλογικός λαϊκισμός, ούτε μετεκλογική “επαναστατική” γυμναστική». Σημειώνουμε ότι από το σώμα της ανακοίνωσης δεν προέκυπτε η πολιτική αναφορά περί “επαναστατικής” γυμναστικής στον τίτλο, παρότι “φωτογραφιζόταν” και στοχοποιούνταν το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, γινόταν περιγραφή των προβλημάτων και διατυπώνονταν, κυρίως, μια σειρά από συνήθη αιτήματα. Βεβαίως, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε άλλες θέσεις της συναδέλφου όπως «…αξιοποίηση [των δωρεών] για πρόσληψη επικουρικών εργαζόμενων ως άμεσο μέτρο», διότι ανοίγουν επικίνδυνο δρόμο για την περαιτέρω ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της δημόσιας υγείας. Στο θέμα δεν δόθηκε συνέχεια από πλευράς μας, εφόσον στόχος μας ήταν να μην υπάρξει κανένας αποπροσανατολισμός και διάσπαση δυνάμεων αλλά αντίθετα να επικεντρωθούμε στη διεκδίκηση λύσεων για το Νοσοκομείο σε αντιπαράθεση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Η συνάδελφος Βουτσινά, ωστόσο, συνέχισε τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων του ΝΤ. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη, ερωτούμενη για το πώς θα συμβάλλει το σωματείο του Νοσοκομείου στο να υπάρξει συνέχεια στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΝΤ για μεγαλύτερη πίεση προς τους αρμόδιους, απάντησε πως δεν θα μπει «στις προσωπικές σχέσεις του κ. Μαντζουράτου και του κ. Βιβλάκη»!!! Μάλιστα, ίσως για να μη μείνει αμφιβολία για το υπονοούμενο, “διευκρίνισε” πως ο Πρόεδρος του ΝΤ «είναι κάθε μέρα στον κ. Βιβλάκη» (!!!) και ότι αυτό δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης σημειώνει τα εξής:

1. Η προτεραιότητα στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΝΤ για την υγεία στο Νομό αποτελεί στρατηγική επιλογή, εξαιτίας της οξύτητας των προβλημάτων. Το ΝΤ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του συγκρούστηκε με τις πολιτικές που στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, σε ευθεία γραμμή με ΕΕ και ΟΟΣΑ, θυσιάζουν τη λαϊκή υγεία, όποια κυβέρνηση και διοίκηση κι αν καλούνταν να τις σχεδιάσει και υλοποιήσει. Γι’ αυτό η δράση μας έχει ενιαία και σταθερή πορεία είτε επί ΣΥΡΙΖΑ είτε επί ΝΔ και δεν χωρίζεται σε προεκλογική και μετεκλογική. Είναι απαράδεκτο να εγκαλείται γι’ αυτή τη συνέπεια, από δυνάμεις που έδρασαν στο συνδικαλιστικό κίνημα στο πλαίσιο της αντιμνημονιακής θολούρας και καλλιέργησαν αυταπάτες για την κυβερνητική εναλλαγή.
2. Ο σχεδιασμός έχει περιλάβει μέχρι σήμερα μια μεγάλη γκάμα ενεργειών (συντονισμός δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, κινηματικές δράσεις με στάσεις εργασίας σε όλο το δημόσιο – συγκεντρώσεις – συνεντεύξεις τύπου – ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς κοκ). Τα αιτήματα, η εξειδίκευση, εντάσσονται στον κεντρικό στόχο για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Πάντα ζητείται η γνώμη του σωματείου του ΓΝΚ, που εκπροσωπείται με τρία μέλη στην ΕΓ και γίνεται, επίσης πάντα, με τακτική συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων, μετά από πρόσκληση με διατυπωμένη ημερήσια διάταξη. Έτσι αποφασίστηκε και η τελευταία παράσταση στον κ. διοικητή του ΓΝΚ, ενώ έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει πως επιδιώκουμε κοινή δράση και συντονισμό στο Ιόνιο.
3. Το αν μετέχει ή όχι στις συνεδριάσεις της ΕΓ η συναδέλφισσα Βουτσινά αποτελεί πολιτική πράξη για την οποία κρίνεται. Όπως κρίνεται για το γεγονός ότι αγνοεί αυθαίρετα και συστηματικά το ΝΤ, ακόμη και για σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν το Νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο, παραδείγματος χάριν, έγινε λίγο πριν τις εκλογές με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, με το σωματείο του εκεί Νοσοκομείου αλλά και με τη συμμετοχή μιας σειράς άλλων θεσμικών φορέων του δημοσίου. Η τέτοιου είδους αντιμετώπιση προς το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από τον καιρό που παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος της ΕΓ, διαφωνώντας με την διαδικασία ανασύνθεσης του Προεδρείου και θεωρώντας ότι η ίδια έπρεπε να ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου. Τότε δήλωνε πως «Σε τέτοιο πλοίο και με τέτοιο πλήρωμα εγώ δεν ταξιδεύω…».
4. Η ΕΓ απέστειλε γραπτή πρόσκληση στη συνάδελφο, ως Πρόεδρο του σωματείου του ΓΝΚ, για να ενημερώσει το σωματείο και να συντονιστεί η δράση ενόψει τη συγκεκριμένης παράστασης στον κ. Βιβλάκη. Η συνάδελφος καμία αντίρρηση δεν εξέφρασε. Σε απαντητικό e-mail δήλωνε ότι «Δεν νομίζω να παρουσιαστεί ο διοικητής. Από πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες ακούστηκε ότι θα πάει Ληξούρι την Τετάρτη». Αλήθεια, από πού προκύπτουν οι αντιρρήσεις της, με τον τρόπο που επέλεξε να τις δημοσιοποιήσει και τις οποίες είχε κάθε δικαίωμα να εκφράσει; Είναι απαράδεκτο να μετατρέπεται έτσι, αυθαίρετα και άδικα, μία συλλογική αγωνιστική παρέμβαση του ΝΤ, που αποτελεί μέρος ευρύτερου αγωνιστικού σχεδιασμού, σε πεδίο προσωπικών σχέσεων του Προέδρου του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με τον διοικητή του Νοσοκομείου. Αλήθεια μπορεί να “τσουβαλιάζονται” οι προεκλογικές εξαγγελίες του νεοεκλεγέντος βουλευτή της ΝΔ περί επίλυσης των προβλημάτων με την δράση του ΝΤ; Μπορεί να χαρακτηρίζεται η παρέμβαση “επαναστατική” γυμναστική, όπως ακριβώς λένε για μας η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους υποτίθεται “ξορκίζει” ως μνημονιακούς;
5. Τέλος, η αποτελεσματικότητα ή μη ενός αγώνα κρίνεται από το πόσο σταθερά στεκόμαστε απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, από το περιεχόμενο της πάλης, τις συμμαχίες που κάνουμε, την ενεργοποίηση της μάζας του λαού κι όχι από κάθε ξεχωριστό στιγμιότυπο. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίζουμε…

Αργοστόλι 27/08/2019

Ο Πρόεδρος     Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος  Σοφία Μισαηλίδου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ