«Σφαγή» τμημάτων προσανατολισμού και επιλογής στα Λύκεια της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 13:17

«Σφαγή» τμημάτων προσανατολισμού και επιλογής στα Λύκεια της Κεφαλονιάς

Να βάλουμε φραγμό στο «ξερίζωμα» μαθητών της Γ΄ Λυκείου από τα σχολεία τους και στο νέο βάρβαρο γύρο καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων!!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο νέο επεισόδιο σχετικά με τις καταργήσεις ομάδων προσανατολισμού (κατευθύνσεων) και τμημάτων επιλογής στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) του Νομού (για το Εσπερινό δεν υπάρχει καμία γνωστοποιημένη απόφαση, λες και δεν υφίσταται). Συγκεκριμένα, αρνητικά τοποθετείται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων στη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των σχολείων του Νομού για εγκρίσεις των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων των προαναφερθεισών κατηγοριών. Μόνη εξαίρεση είναι η Ιθάκη και τα Μεσοβούνεια, όπου τα αιτήματα των σχολείων έγιναν δεκτά. Το ζοφερό τοπίο συμπληρώνουν οι περικοπές τμημάτων στα ΕΠΑΛ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν τα τμήματα των Γυμνασίων.

Για να γίνει κατανοητό για τι τάξης πρόβλημα μιλάμε, στην περίπτωση ενός μεγάλου περιφερειακού ΓΕΛ, όπως αυτού των Κεραμειών, απορρίπτεται στη Γ΄ Τάξη η λειτουργία δύο τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (α. θετικών σπουδών και β. υγείας) καθώς και δύο επιλογής πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (α. ελεύθερο και β. γραμμικό σχέδιο). Επιπλέον, δεν εγκρίθηκε το τμήμα α΄ ξένης γλώσσας της Α΄ Λυκείου στα Γαλλικά. Μόνο σε ένα σχολείο, δηλαδή, κόβονται πέντε τμήματα ενώ η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Νομού. Για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό το πρόβλημα, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θέλουν να εξεταστούν στις σπουδές υγείας, από όλο το νησί της Κεφαλονιάς, θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά και να συγκεντρωθούν στο Αργοστόλι, εάν εκεί υπάρξουν οι προϋποθέσεις για λειτουργία της εν λόγω ομάδας (με συνδιδασκαλία με τη θετική)!!!! Το ίδιο πάνω – κάτω συμβαίνει και με τη λειτουργία της θετικής κατεύθυνσης. Κατά τα λοιπά τα τμήματα που δεν εγκρίθηκαν παραπέμπονται στο Υπουργείο και αναμένεται το τελικό πόρισμα, χωρίς, ωστόσο, στην εγκύκλιο για τη φετινή χρονιά να προβλέπεται τέτοια δυνατότητα έγκρισης !!! Αίσχος!!!!!

Εύλογα γονείς, μαθητές ρωτούν τι συμβαίνει. Η εξέλιξη είναι απόρροια σχετικής ρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε καταγγείλει, όπου η έγκριση ή μη τμημάτων, ακόμη και προσανατολισμού, μπαίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αριθμού των μαθητών και της κατηγορίας του σχολείου. Αυτό εφαρμόζει σήμερα η διοίκηση της εκπαίδευσης, αυτό το πλαίσιο διατηρεί και η ΝΔ. Ο λαός και η εκπαιδευτική κοινότητα των νησιών μας θυμάται το σκληρό αγώνα που δώσαμε για να μην περάσει ο αποχαρακτηρισμός της Ιθάκης και των Μεσοβουνίων από δυσπρόσιτα και να μην μειωθεί η μοριοδότηση (αντιστοιχεί στην κατηγορία) κανενός σχολείου. Η επιτυχία που είχαμε, στην περίπτωση της Ιθάκης, και η ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησε στην έγκριση των τμημάτων εκεί σήμερα. Τα Μεσοβούνεια «γλίτωσαν» οριακά, αφού, παρά τη μείωση σε μόρια και κατηγορία (8 μόρια από 9, κατηγορία Η΄ από Θ΄), θεωρήθηκε ότι ανήκουν στα «απομονωμένα» σχολεία αυτής της κατηγορίας, για τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα έγκρισης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών. Για τα υπόλοιπα σχολεία μένει η αναμονή τώρα για το αν το Υπουργείο θα προβεί σε κάτι το διαφορετικό και η ελεύθερη πτώση στο μέλλον.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις ολέθριες συνέπειες που έχει το καθεστώς που διαμορφώνεται. Αυτό είναι απόλυτα συμβατό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, οι οποίες οδηγούν σε νέες καταργήσεις / συγχωνεύσεις σχολείων. Αλήθεια ποιος μαθητής θα καθίσει να περιμένει στο σχολείο του, χρόνο με το χρόνο, αν θα εγκριθεί η ομάδα προσανατολισμού ή το μάθημα της επιλογής του; Τα κριτήρια ΟΟΣΑ – ΕΕ για το μέγεθος των σχολικών μονάδων και τη συγκέντρωσή τους αλλά και η αποδυνάμωση του μαθητικού πληθυσμού στα ΓΕΛ πρυτανεύουν και υλοποιούνται ευλαβικά από τις αστικές δυνάμεις. Είναι κριτήρια «θετικής» αξιολόγησης για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η τρομερή υποστελέχωση που υπήρξε φέτος σε Μεσοβούνεια και Πάστρα είναι ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί για τις συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική. Η διαμόρφωση αυτών των όρων στη λειτουργία των τμημάτων είναι οργανικό τμήμα του Νόμου Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο, τον οποίο δεσμεύτηκε να κρατήσει για μια διετία η ΝΔ (αφού στο 95% είναι τα σχέδια Αρβανιτόπουλου). Και βέβαια θα «χτίσει» την πιο βάρβαρη επίθεση, με όσα «φρένα» και ελιγμούς χρειαστούν σε αυτή τη φάση, για να υπάρξει κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική που θα συνεχίσει.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα αντίστοιχα ΝΤ των Ιονίων σε συντονισμό, από κοινού με τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία της δύναμής μας. Να υπάρξει ξεσηκωμός από γονείς – εκπαιδευτικούς – μαθητές.

  1. Να εγκριθούν τώρα όλα τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και των μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ.
  2. Να καταργηθεί η ύπαρξη κατώτατου αριθμού μαθητών και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει την έγκριση των τμημάτων με τον αριθμό των μαθητών και την κατηγορία του σχολείου.
  3. Κανένα τμήμα γενικής παιδείας να μην υπερβαίνει τους 20 κατά ανώτατο όριο, τους 15 τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και τους 10 των εργαστηρίων.
  4. Να σταματήσει ο νέος γύρος καταργήσεων / συγχωνεύσεων σχολείων, να επανέλθουν τα δυσπρόσιτα που αποχαρακτηρίστηκαν (Μεσοβούνεια, Πάστρα), να αποκατασταθούν τα μόρια των σχολείων με βάση την κοινή πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων του Νομού και την κοινή θέση ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Αργοστόλι 09/08/2019

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ