Airbnb: Αλλαγή σκηνικού από το φθινόπωρο; – Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 10:56

Airbnb: Αλλαγή σκηνικού από το φθινόπωρο; – Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Στροφή στην μακροχρόνια μίσθωση 

Στροφή στην μακροχρόνια μίσθωση κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς χιλιάδες σπίτια στο λεκανοπέδιο από Σεπτέμβρη θα αρχίσουν να φεύγουν από την πλατφόρμα του Airbnb και θα διατίθενται προς κανονική ενοικίαση.

Οι αποδόσεις των ακινήτων που διατίθενται μέσω των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται σε διαρκή πτώση. Η υποχώρηση των εσόδων για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των ακινήτων είναι αναμενόμενη, καθώς η υπερπροσφορά ιδιοκτησιών έχει ξεπεράσει τη ζήτηση, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

Μακροχρόνια μίσθωση ή Airbnb;
Βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) σε τουρίστες ή μακροχρόνια μίσθωση σε ενοικιαστές; Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πριν χρόνια το εισόδημα που αποκτούσε ο εκμισθωτής από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας δεν δηλωνόταν και συνεπώς δεν φορολογούνταν.

Με τα χρόνια και την άνθηση οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματα ώστε να φορολογείται όπως γίνεται και με την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, ο οποίος μίλησε στο iefimerida πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα βγάλουν τα σπίτια τους από την πλατφόρμα του Airbnb Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων θα αρχίσουν να διαθέτουν τα σπίτια τους ξανά προς μακροχρόνια ενοικίαση και τοποθετεί τον αριθμό στις 30.000 τουλάχιστον.

Ο κ. Παραδιάς δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ακίνητα στο Airbnb και περίπου 10.000 ακίνητα στη Booking που δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Πρόκειται για αδήλωτα ακίνητα. Αναμένουμε ότι αυτά τα ακίνητα θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, σταδιακά, από τον Σεπτέμβρη».

Όπως εξήγησε οι 30.000 που δεν έχουν λάβει ΑΜΑ «είναι άνθρωποι που πειραματίστηκαν. Ξεκίνησαν, είδαν ότι δεν τους παίρνει και πλέον έχουν μείνει εκτεθειμένοι». Όπως τόνισε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι όταν περάσει λίγος καιρός και δουλέψει ο ανταγωνισμός τα ενοίκια θα αρχίσουν να πέφτουν.

Οι έλεγχοι
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει γίνει πλέον η εύρεση φοιτητικής στέγης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν στραφεί προς τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας φιλοξενίας «Airbnb», οδηγώντας τις τιμές των διαμερισμάτων, που μένουν διαθέσιμα, στα ύψη.

Ενέδρες έχει στήσει η Εφορία στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα από τη φορολογική δήλωση, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του επιδόματος ενοικίου αλλά και το Ε9.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν προσέξουν ή δεν λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Οι φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν, τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018.

Πηγή: in.gr


Ετικέτες: