Ε.Α.Σ.: Πρόσθετη επιδότηση λόγω ξηρασίας για τους Αγρότες

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 13:10

Ε.Α.Σ.: Πρόσθετη επιδότηση λόγω ξηρασίας για τους Αγρότες

Ο  Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει

Ο  Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι σύμφωνα με την Κομισιόν οι ευρωπαίοι Αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών από τις άμεσες πληρωμές και τις πληρωμές για αγροτική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, για να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τα ζώα τους, θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση της γης, η οποία, σε κανονικές περιόδους, δεν χρησιμοποιείται για παραγωγικούς σκοπούς. 

Εκτός από την υποστήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελήφθησαν δύο αποφάσεις για να βοηθηθούν οι Αγρότες:  

1) Οι Γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερες προκαταβολές. Το 70% των άμεσων πληρωμών τους και το 85% των πληρωμών που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη θα διατεθούν στα μέσα Οκτωβρίου για την αποκατάσταση της ταμειακής τους ροής.

2) Θα επιτρέπονται παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις του «πρασινίσματος». Αυτά θα ισχύουν για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και τους κανόνες οικολογικής εστίασης για τις εκτάσεις αγρανάπαυσης. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η θέσπιση άλλων τύπων εξαιρέσεων «οικολογικού χαρακτήρα», που θα επιτρέψουν στους γεωργούς μεγαλύτερη ευελιξία στην παραγωγή ζωοτροφών.

Εκτός από τη συνεχή αξιολόγηση και ανάλυση της ξηρασίας και των επιπτώσεών της μέσω των ευρωπαϊκών δορυφόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη για να λάβει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της ξηρασίας για τους αγρότες και σε πιο τοπικό επίπεδο.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Αυτές οι παρατεταμένες καιρικές συνθήκες ανησυχούν τους Αγρότες μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί στενές επαφές με τα κράτη μέλη και αξιολογεί την κατάσταση επί τόπου. Όπως πάντα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να θεσπίσουμε υψηλότερες προκαταβολές πληρωμών καθώς και εξαιρέσεις από ορισμένους κανόνες οικολογικού ελέγχου για τη διευκόλυνση της παραγωγής ζωοτροφών».

Από  Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250