Προς τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα - Τα οφέλη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 11:25

Προς τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα - Τα οφέλη

Πηγή: EUROKINISSI

Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για μία τριετία δρομολογεί η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικοδομική δραστηριότητα.

Ο ΦΠΑ επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή 24% σε όσους αποκτούν ακίνητο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Αν και του ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγοραστές πρώτης κατοικίας, ωστόσο ο φόρος αποτελεί σήμερα σημαντικό αντικίνητρο για την αγορά νεόδμητων ακινήτων από ξένους και έλληνες επενδυτές.

Το ΙΟΒΕ έχει υπολογίσει πως  μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από 24% σε 13% θα έδινε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%, βελτιώνοντας τη σχετική τιμή των νέων έναντι των παλαιότερων κατοικιών.

Η κυβέρνηση προχωράει με πιο τολμηρό βηματισμό, αναστέλλοντας το ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για μία τριετία. Αυτί η κίνηση θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες,, καθώς υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων από κατοίκους του εξωτερικού.

Αξίζει να τονισθεί πως τα έσοδα από ΦΠΑ σε νέες οικοδομές διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, κατά μέσο όρο 13,5 εκατ. ευρώ την πενταετία 2013-2017, κάτι που δείχνει πως η αναστολή του συντελεστή ΦΠΑ δεν θα είχε ιδιαίτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Έτσι, ακόμα και μικρή να είναι η επίδραση της αναστολής του ΦΠΑ στη ζήτηση νέων κατοικιών, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα προκύψει θα υπεραντισταθμίζει την απώλεια εσόδων, άρα θα έχει τελικά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και κυρίως θα προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας στην οικονομία.




00 inkefalonia general ad 300X250