Ε.Α.Σ.: Σε κίνδυνο οι ντόπιες Αγροτικές Επιδοτήσεις

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019 13:30

Ε.Α.Σ.: Σε κίνδυνο οι ντόπιες Αγροτικές Επιδοτήσεις

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης επισημαίνει ότι η κατανομή των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με τις Αγροτικές Επιδοτήσεις, αφορά δηλαδή το εισόδημα των ντόπιων Κτηνοτρόφων καθορίζοντας το αν θα εξακολουθήσουν ή όχι να είναι Παραγωγοί.

    Υπάρχει και επισήμως εκφράζεται πια η εύλογη ανησυχία για το αν θα προλάβουμε να εκπληρώσουμε τη βασική υποχρέωση υποβολής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για τα οποία η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι λήγει στις  31  Δεκεμβρίου  2019  και κυρίως αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όντως η απάντηση στα προβλήματα και τη γενικότερη σύγχυση που σήμερα επικρατεί.

     Υπενθυμίζεται ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) που εξεδόθη την άνοιξη του 2015, το Κράτος «ξέχασε» να εντάξει τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα βοσκοτόπια των Νησιών μας να μείνουν εκτός, κατά τρόπο που να κινδυνεύει η Βασική Επιδότηση των Κτηνοτρόφων.

      Ο  Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ)  που πρωτοστάτησε τότε της προσπάθειας για να μη χαθούν τα δικαιώματα σε όλους ανεξαιρέτως  τους ΘιακοΚεφαλονίτες Κτηνοτρόφους που η σύνδεση του ζωικού κεφαλαίου με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων τους έθετε αυτομάτως εκτός πληρωμών, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμος να συμβάλει στην σωστή, δίκαιη και βασισμένη σε πραγματικά μεγέθη κατανομή, που θα διασφαλίζει το εισόδημα των Παραγωγών και τη βιωσιμότητα της Κτηνοτροφίας στα Νησιά μας.

     Το ζητούμενο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τυπική προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ούτε και η απαλλαγή από την εικονική πραγματικότητα των όποιων «Τεχνικών Λύσεων» εφευρέθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, δημιουργώντας σύγχυση και πρόσθετη ταλαιπωρία για τους Παραγωγούς.

      Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης πρέπει να ρυθμίζουν συνολικά και με διαφανή τρόπο το χρονίζον θέμα της αειφορικής διαχείρισης των βοσκοτόπων, ιδιωτικών και δημόσιων, όπου ασκείται Εκτατική και Ημιεκτατική Κτηνοτροφία, προς όφελος τόσο της βιώσιμης ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας όσο και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και των δασικών και λιβαδικών πόρων των Νησιών μας.

     Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά αν αναλογιστούμε ότι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. και των όσων είχαν προαναγγελθεί, αν προσθέσουμε την έλλειψη ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, που αποτελεί προϋπόθεση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ΔΕΝ έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

     Ο Ε.Α.Σ (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) καλεί τη Πολιτεία να καταθέσει έγκαιρα το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης των Νησιών μας και να δώσει το χρονικό περιθώριο για διορθωτικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες.

      Τονίζουμε ότι επιλογές τύπου «Τεχνικής Λύσης», όπως αυτές που εικονικά εμφάνιζαν κοπάδια από την Κατωγή και την Πύλαρο να διανύουν το πρωί χιλιόμετρα έως τα Φάρσα  και τη Σκάλα αντίστοιχα για να βοσκήσουν και … με υπερηχητικές ταχύτητες να επιστρέφουν στο μαντρί το βράδυ!!, επιλογές που προτάθηκαν ως εντελώς προσωρινή λύση δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε ως σκέψη να εμφανιστούν ξανά.  Πρόκειται, άλλωστε, για επιλογές που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ σε Επιδοτήσεις Κτηνοτρόφων, επιλογές αμφίβολης κατανομής εκταρίων, επιλογές που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται θα έλυναν, με την προσωρινή εφαρμογή τους.

 Από  Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ