ΕΛΜΕ ΚΙ: Κινδυνεύουν και φέτος τα τμήματα των ΟΠ της Γ΄ Λυκείου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 17:00

ΕΛΜΕ ΚΙ: Κινδυνεύουν και φέτος τα τμήματα των ΟΠ της Γ΄ Λυκείου

«Στην κλίνη του Προκρούστη» για άλλη μια χρονιά τα τμήματα των  Ομάδων Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου

Με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν και φέτος, οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού (Ο.Π) και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο που θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος 2019-20. Οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από δύο παράγοντες:

Α) Από τον αριθμό των τμημάτων που λειτουργούν στη Γ΄ Λυκείου του σχολείου

Β) Από τη μοριοδότηση του σχολείου με τη γνωστή κλίμακα (Α έως ΙΓ). Θυμίζουμε ότι με τις περσινές αναμοριοδοτήσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας εκατοντάδες σχολεία «έπεσαν» κατηγορία με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολη η συγκρότηση τμημάτων προσανατολισμών και κατευθύνσεων. Στα νησιά μας, πέρυσι κόπηκαν τμήματα Γενικής Παιδείας και δεκάδες τμήματα Μαθημάτων Επιλογής. Ότι σώθηκε, σώθηκε με την παρέμβαση του κινήματος μαθητών εκπαιδευτικών και πάντα στην λογική της εξαίρεσης.

Στα σχολεία της Κεφαλονιάς (εκτός Μεσοβουνίων και Ιθάκης), για τη δημιουργία τμημάτων (Ο.Π.) σύμφωνα με την υπουργική απόφαση απαιτούνται:

  • Όπου λειτουργεί 1 τμήμα : 8 μαθητές
  • Όπου λειτουργούν 2 τμήματα : 13 μαθητές
  • Όπου λειτουργούν 3 τμήματα : 18 μαθητές

Στα τα σχολεία της Ιθάκης και των Μεσοβουνίων απαιτούνται :

  • Όπου λειτουργεί 1 τμήμα : 6 μαθητές
  • Όπου λειτουργούν 2 τμήματα : 10 μαθητές

Πιο συγκεκριμένα:

Για τη Σχολική Χρονιά 2019-2020, στα σχολεία του νομού μας με βάση την παραπάνω απόφαση –ειδικά στην Γ Λυκείου-  τα περισσότερα τμήματα Ο.Π.  θα είναι «ολιγομελή», δηλαδή θα χρειάζονται ειδική έγκριση για την λειτουργία τους. Ειδικότερα, οι Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, σε όλα τα σχολεία του νομού, απειλούνται (με συγχώνευση), με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, (μετακινήσεις, χρόνος, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος κ.α.)

Η μοναδική εξαίρεση που μπορεί να εγκριθεί η δημιουργία τμήματος Ο.Π., ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών, είναι σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια, όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η έως ΙΒ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη και φυσικά πάντα, μετά από πλήρη αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.  

Αυτή η απόφαση δεν είναι αιφνιδιαστική ούτε πρόκειται για αστοχία του Υπουργείου. «Κουμπώνει» με την σχεδιασμένη εδώ και δύο χρόνια αναμοριοδότηση των σχολείων, την απελευθέρωση των αναθέσεων, τη συγκρότηση ομάδων σχολείων, ώστε το τμήμα Ο.Π. να λειτουργεί στην Ομάδα Σχολείων και όχι σε καθένα σχολείο ξεχωριστά κ.α..

Πρόκειται για απόφαση - έκτρωμα δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές που πρακτικά, λύνει τα χέρια του επόμενου Υπουργού Παιδείας, (όποιας κυβέρνησης κι αν προκύψει), ώστε να προχωρήσει σε περικοπές εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και τα Μαθητικά Συμβούλια σε εγρήγορση ώστε το Υπουργείο να πάρει πίσω την απόφαση-έκτρωμα. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • 20 μαθητές ανά τάξη (ανώτατο όριο)
  • 15 μαθητές στα τμήματα Ομάδας Προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια (ανώτατο όριο)
  • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό των τμημάτων που λειτουργούν σε κάθε σχολείο.
  • Όχι άλλα εμπόδια στους μαθητές των λαϊκών οικογενειών, στην επιλογή της σχολής που θέλουν να σπουδάσουν.

Αργοστόλι 26/6/201                                                                                                        Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ




00 inkefalonia general ad 300X250