Με μεγάλη συμμετοχή η Διακρατική Συνάντηση για την κτηνοτροφία και την τυροκομία στον Κέφαλο(εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 12:43

Με μεγάλη συμμετοχή η Διακρατική Συνάντηση για την κτηνοτροφία και την τυροκομία στον Κέφαλο(εικόνες)

Παροχή τεχνικής και υγειονομικής βοήθειας σε κτηνοτρόφους

Η ΠΕ Κεφαλληνίας  στα πλαίσια του έργου MOBILAB του Interreg Ελλάδα _  Ιταλία μεταξύ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου , την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Του Μπάρι και του Μητροπολιτικού Δήμου του Μπάρι, πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».

Στην Διακρατική Συνάντηση παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Σπύρος Αλυσανδράτος από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλονιάς και Ιθάκης και ο κ. Σπυροδιονύσης Κουρκουμέλης, αντιπρόεδρος της οργάνωσης αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς.

Την παρουσίαση του INTERREG Ελλάδα-Ιταλία έκανε η χειρίστρια του έργου κα. Tina Ranieri. Για την κτηνοτροφία στα Ιόνια Νησιά μίλησε ο κ. Χαράλαμπος Παπαιωάννου. Στις δραστηριότητες του κινητού εργαστηρίου mobilac στο Μητροπολιτικό Δήμο του Μπάρι αναφέρθηκε η Dr. Viviana Mari. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Επ. Καθ. Αθανάσιος Γελασάκης. Όσον αφορά τη διαχείριση υγείας των αιγοπροβάτων ομιλία πραγματοποίησε ο Δρ. Ηλίας Μπουζαλάς. Εν συνεχεία ομιλίες για τις καινοτομίες στην τυποποίηση του κρέατος και τη λειτουργία μικρών τυροκομείων, την τυποποίηση και προώθηση Τυροκομικών έκαναν οι Γεώργιος Αρσένος και Γεώργιος Σαμούρης αντίστοιχα. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με τις παρεμβάσεις του κοινού και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων.

Τα προιόντα τους προσέφεραν οι τοπικοί παραγωγοί Τυροκομικά Γιαννάκη, Σπυράγγελος Τζωρτζάτος & ΣΙΑ  ΕΕ, Σταμούλης ΙΚΕ, Ηλίας Γαλιατσάτος &ΣΙΑ ΟΕ

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπερειφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ανδρέας Παντελιός.

Το MOBILAB είναι ένα κινητό εργαστήριο ανάλυσης για τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και των τυροκομικών στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τα Ζάκυνθο. Το έργο επικεντρώνεται στην παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας στους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης, δηλαδή της ύπαρξης κινητού εργαστηρίου για τις αναλύσεις του γάλακτος και των ζώων στο αγρόκτημα. Επιπλέον στοχεύει στη στήριξη των τυροκομικών προϊόντων μέσα από τις αντίστοιχες αναλύσεις.

Ο τελικός στόχος του έργου MOBILAB είναι να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος των αιγοπροβάτων και των γαλακτομικών προιόντων, προστατεύοντας και αυξάνοντας την αξία των τοπικών προιόντων, ενισχύοντας έτσι τις δραστηριότητες των εκμεταλλεύσεων.

Επιμέλεια: Χριστίνα Αντωνίου 

DSC 0005DSC 0005DSC 0005DSC 0005DSC 0005DSC 0005DSC 0005




00 inkefalonia general ad 300X250