Η τέως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Γεωργία Καμάρη ευχαριστεί...

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 10:00

Η τέως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Γεωργία Καμάρη ευχαριστεί...

Ευχαριστήρια Επιστολή 

Προς όλα τα Μέλη,

του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου,

του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και τους εκπροσώπους όλων των Φορέων στο Σ.Ο. του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς - Ιθάκης

 

Αγαπητοί συνεργάτες,

Άφησα αρκετό καιρό να περάσει για να επικοινωνήσω μαζί σας!

Ήταν αναγκαίο για να ξεπεράσω την “έκπληξη” της αντικατάστασής μου από Πρόεδρο του Φορέα

Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, μετά από μια 12ετή, νομίζω επιτυχή, θητεία!

Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω από βάθους καρδίας τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την άψογη συνεργασία μας, καθώς και για την κατανόηση που επιδείξατε σε δύσκολες περιστάσεις κατά την διάρκεια της θητείας μου.

Τα πρώτα μέλη του Δ.Σ. κατά την περίοδο της προεδρίας μου, ασφαλώς θα ενθυμούνται πόσα λίγα παραλάβαμε και πόσα πολλά αφήσαμε. Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, τον “πόλεμομε τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Αίνου κατά την πρώτη περίοδο της θητείας μας και οι οποίοι σήμερα είναι οι καλύτεροι και πιο ειλικρινείς φίλοι μας.

Εκτός από το ότι αφήνουμε έναν Φορέα πλούσιο σε εμπειρίες, σε γνώση επιστημονική, σε μελέτες της βιοποικιλότητας, του δάσους της Ελάτης, σε μελέτες των μανιταριών, των φαρμακευτικών φυτών, των σπανίων και απειλουμένων φυτών, της ορνιθοπανίδας και γενικότερα της πανίδας κ.λπ., κυρίως αφήνουμε ένα Φορέα καλά εξοπλισμένο σε βιβλιοθήκη, επιστημονικά όργανα, αλλά κυρίως σε γνώση (Διδακτορικές Διατριβές, Πτυχιακές και άλλες επιστημονικές εργασίες), ώστε με αυτεπιστασία και με την βοήθεια λίγων ειδικών επιστημόνων, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις διευρυμένες ανάγκες του, τώρα που στην δικαιοδοσία του ανήκουν όλες οι περιοχές NATURA Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Κυρίως καταφέραμε με απίστευτον προσωπικό μόχθο και μετά από προσπάθειες 2 ετών, να εγκριθούν στον Φορέα του Αίνου, μόνος του ή σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιονίου και Πατρών, πέντε (5) προγράμματα από τα ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (ΕΣΠΑ 2014-2020). Ενδεικτικά τα αναφέρω για να καταδειχθεί από τους τίτλους και μόνο η μεγάλη σημασία τους και η επιστημονική αξία τους:

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ (ή ΕΤΑΙΡΟΣ) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ:

  1. Τίτλος: “Καταγραφή  και  παρουσίαση  των  Γεωτόπων  &  Γεωδιαδρομών  του  Γεωπάρκου

Κεφαλονιάς - Ιθάκης με σκοπό την ένταξη του στα Γεωπάρκα της UNESCO.

Α.Π. 1427/17.07.2018, ΑΔΑ:72ΔΗ7ΛΕ-6ΛΛ - Προϋπολογισμού: 326.000 €

- Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

  1. Τίτλος: “ΠΑΝΑΣ – Τα μνημειακά δάση του Ιονίου ως κοιτίδες βιοπικιλότητας και υψηλής διατροφο-φαρμακευτικής αξίας μακρομυκήτων, χαρτογράφηση, καταγραφή, αξιολόγηση, δικτύωση, διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση”.

Α.Π. οικ.2898/27.12.2018 - Προϋπολογισμού: 382.500 €

- Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

  1. Τίτλος: “Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού περιβαλλοντικής παρακολούθησης – αστυνόμευσης για την ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου”.

Α.Π. οικ.2898/27.12.2018 - Προϋπολογισμού: 95.900 €

  1. Τίτλος:   “ΒΙΟΜΝΗΜΕΣ   –   Οι   Μνημειακοί   ελαιώνες   και   ελαιόδεντρα.   Καταγραφή, αποτύπωση, χρονολόγηση και ανάδειξη τους ως υψηλής αξίας οικοσυστήματα”.

Α.Π. οικ.2898/27.12.2018 - Προϋπολογισμού: 400.000 €

- Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

  1. Τίτλος: “ΕΡΜΗΣ – Έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία για την αποτελεσματική προώθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας των Ιονίων Νήσων”.

Α.Π. οικ.2898/27.12.2018 - Προϋπολογισμού: 405.000 €

- Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Έχει, επίσης, υποβληθεί πρόταση προς το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για “Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών NATURA, ειδών και οικοτόπων τους”. Προϋπολογισμού: 1.000.000 €

Όλα αυτά τα Προγράμματα εύχομαι να υλοποιηθούν και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των νησιών του Ιονίου και κυρίως της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ειδικότερα, το πρώτο πρόγραμμα, που αφορά στην δημιουργία του φακέλου για την ένταξη του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, διότι ήδη έχει χαθεί πολύς χρόνος για την ένταξή του, ενώ πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ετοιμάζονται πυρετωδώς! Παρακαλώ πολύ το νέο Δ.Σ. και τον Πρόεδρό του να μην αφήσει να χαθεί, για άλλη μια φορά, η ευκαιρία ένταξής του στα Γεωπάρκα της UNESCO. Και ας έχει υπ΄ όψιν του ότι η έγκρισή του από την UNESCO θα στηριχθεί όχι μόνο στα θαυμάσια γεωλογικά μνημεία και τις γεωδιαδρομές της Κεφαλονιάς  -  Ιθάκης,  αλλά  και  στην  ιδιαίτερη  βιοποικιλότητα,  καθώς  και  στην  πολιτιστική κληρονομιά του τόπου (αρχαιολογικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής) κ.ά.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να ευχαριστήσω και πάλι το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και να τους παρακαλέσω να συνεχίσουν, τουλάχιστον, με την ίδια θέρμη που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Ενημέρωση/Ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων. Έτσι θα εξασφαλίσουν το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών της Κεφαλονιάς – Ιθάκης και κυρίως του Αίνου, του μοναδικού αυτού όρους του Μύθου και της Ιστορίας.

Μετά από μισόν ακριβώς αιώνα (1969-2019) που με τον σύζυγόν μου Ομοτ. Καθηγητή κ. Δ. Φοίτο εργαζόμαστε με την χλωριδική βιοποικιλότητα της Κεφαλονιάς, αισθανόμαστε την ανάγκη να βοηθήσουμε ώστε να μη χαθεί η πολύτιμη γνώση και η εμπειρία που με τόσο κόπο, αλλά και αγάπη για το νησί αποκτήθηκε. Ως ενθύμηση τούτων αφήνουμε το, κατά κοινήν ομολογία, πολύτιμο βιβλίο “Το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς - Ιστορία - Φυσιογεωγραφία - Βιοποικιλότητα” που γράφηκε για τον Φορέα του Αίνου, να γίνει το παράδειγμα για να προβληθούν και άλλες περιοχές της μοναδικής ομορφιάς της Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Με τους χαιρετισμούς και τις ευχές μου,

Γεωργία Καμάρη

Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών,

Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας,

Αντιπρόεδρος της ΟPΤΙΜΑ (Οrganization for the Phyto-Τaxonomic Ιnvestigation of the

Μediterranean Αrea)