Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο του Ηλία Λυμπεράτου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 09:59

Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο του Ηλία Λυμπεράτου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Κεφαλονιάς εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργάτη του ΧΥΤΑ, Ηλία Λυμπεράτου, και τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους του.

Στηλιτεύει τις εργασιακές συνθήκες στο ΧΥΤΑ, που στοίχισαν τη ζωή του Ηλία, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών. Η ζωή των εργατών γίνεται θυσία στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων.

Δεν ήταν ατυχία ούτε φταίει η κακιά η στιγμή, αλλά η εγκληματική πολιτική που με τις ΣΔΙΤ παρέδωσε τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας σε ιδιώτες (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων και κατάργηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στο ΧΥΤΑ.
  • Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για την οικογένεια του Ηλία.

Δ.Σ.  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

***

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

Το  Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ εκφράζει την βαθειά οδύνη του για το θάνατο του εργαζόμενου στην εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. , Ηλία Λυμπεράτου, που άφησε την τελευταία του πνοή βγάζοντας το μεροκάματο  στο ΧΥΤΑ  του Δήμου Κεφαλονιάς.

Εκφράζει  τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. 

Ο άτυχος συμπατριώτης μας, είναι το νέο θύμα στον ανίερο "πόλεμο" της εκμετάλλευσης μέσα στους χώρους δουλειάς. Το τραγικό αυτό γεγονός είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της εκχώρησης ζωτικών υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης σε ιδιωτικές εταιρείες, που προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, μειώνουν το κόστος εργασίας μέσα από τις μειωμένες αμοιβές, την εντατικοποίηση του προσωπικού, την έκπτωση στην ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, κ.α  Αυτή η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιβεβαιώνει καθημερινά, ότι μόνα θύματα έχει τους εργαζόμενους.

Είναι η ίδια πολιτική, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υψώνουν καθημερινά νέα τείχη για τα παιδιά της εργατικής τάξης στο σχολείο και στα πανεπιστήμια με αντιεκπαιδευτικούς νόμους εκτρώματα, που τσακίζoυν κάθε εργασιακό δικαίωμα για τους εκπαιδευτικούς .

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί όλους τους υπεύθυνους να μην αφήσουν ατιμώρητο αυτό το έγκλημα που είναι έγκλημα εναντίον όλων των εργαζομένων. Καλεί  κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν ολόκληρο το κόστος επιβίωσης της οικογένειάς του, για την οποία εργαζόταν για να της εξασφαλίσει τα αναγκαία. Καλεί επίσης την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα  υγείας και ασφάλειας ώστε να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο ΧΥΤΑ και σε όλους τους εργασιακούς χώρους στο νομό, όπως άλλωστε και στα σχολεία προκειμένου να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ θα εκφράσει την αλληλεγγύη του με κάθε τρόπο προς την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου μας εργάτη στο ΧΥΤΑ  του Δήμου Κεφαλονιάς.

Αργοστόλι 18/4/2019

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕΚΙ

 Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

          Η Γενική Γραμματέας    

              Σοφία Ποταμιάνου

***

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Η Διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. συντετριμμένοι από τον θάνατο του Ηλία Λυμπεράτου, θέλουν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση τους και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του. 

***

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του εργάτη που θυσιάστηκε σήμερα το πρωί στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε η είδηση, το Ε.Κ. παραβρέθηκε στον τόπο του γεγονότος και με μεγάλη αμεσότητα κινητοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΣΕΠΕ, Αστυνομία κλπ)

Σήμερα άλλος ένας εργάτης δεν θα γυρίσει στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Σήμερα η εργατική τάξη θρηνεί άλλον έναν συνάδελφο που χάθηκε στο βωμό της “ανάπτυξης”.

Για ποιο λόγο να δώσει την ζωή του ένας νέος εργάτης; Γιατί να στερηθεί άλλη μία οικογένεια έναν δικό της άνθρωπο;

Η ανάπτυξη και η κανονικότητα που προπαγανδίζουν η Ε.Ε. και τα αστικά κόμματα μέρα με τη μέρα αποκαλύπτει τον πραγματικό της χαρακτήρα.

Μισθοί ισοπεδωμένοι, ελαστικά ωράρια, μαύρη εργασία, εντατικοποίηση, τρομοκρατία, αμελητέα μέτρα ασφαλείας, τραυματισμοί και θάνατοι εργατών.

Προειδοποιούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο το νέο αυτό έγκλημα που έρχεται σε συνέχεια δεκάδων άλλων από την υπόλοιπη χώρα να να κουκουλωθεί, να συγκαλυφθεί, να χαρακτηριστεί “της κακιάς στιγμής” ή να εμφανιστεί ο συνάδελφος ως υπαίτιος λόγω “απροσεξίας” για να βγουν λάδι οι αληθινοί υπαίτιοι.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά με το χειρότερο δυνατό τρόπο ότι δεν είναι θέμα τύχης τα εργατικά ατυχήματα. Μην ξεχνάμε ότι στον χώρο των ΟΤΑ, το κομμάτι των εργαζομένων στην καθαριότητα θρηνεί μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 60 απώλειες συναδέλφων εν ώρα εργασίας. Αυτό το ανατριχιαστικό νούμερο είναι συνέπεια μιας σκληρής ταξικής πολιτικής που βλέπει τις ζωές μας ως νούμερα και δείκτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία είναι το ζητούμενο καπιταλιστών και των πολιτικών υπαλλήλων τους.

Οι πραγματικοί ένοχοι δεν είναι κάποιοι άγνωστοι.

Είναι η πολιτική της ΕΕ, των κομμάτων της και της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι εργασιακοί χώροι. Μηδαμινοί έλεγχοι από τις ελλιπέστατα στελεχωμένες αρμόδιες υπηρεσίες, άφεση αμαρτιών στις παρανομίες της μεγαλοεργοδοσίας, νομοθετήσεις επί νομοθετήσεων για δουλειά ήλιο με ήλιο, ελαστικά ωράρια, εξευτελιστικούς μισθούς, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Είναι η Τοπική Διοίκηση, ο Δήμος Κεφαλονιάς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας κατά τόπους, πλήρως εναρμονισμένο με τις κεντρικές κατευθύνσεις. Διέλυσαν τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και την παρέδωσαν στους ιδιώτες, που βρίσκουν πεδίο ύψιστης κερδοφορίας στα απορρίματα. Η εμπειρία της Ζακύνθου και της Κέρκυρας δεν ήταν αρκετή, έπρεπε να έρθει και το σημερινό στην Κεφαλονιά για να αποδειχθεί πόσο εγκληματική είναι η παράδοση όλων των τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είναι η διαχειρίστρια εταιρεία, η Μεσόγειος ΑΕ που πρόσφατα ο εκπρόσωπος της διαλαλούσε δημοσίως ότι αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει με πολύ λίγο προσωπικό γιατί όλα τώρα τα δουλεύουν τα μηχανήματα…. Που προσπαθεί να μας πείσει ότι προσφέρει “έργο” στην τοπική κοινωνία, λειτουργώντας με ελάχιστο προσωπικό και μηδαμινά μέτρα ασφαλείας, με εντατικοποίηση και πίεση.

Τα κέρδη των καπιταλιστών δεν αντέχουν την εργασιακή ασφάλεια, την πλήρωση των δικαιωμάτων μας, τα μέτρα προστασίας, τον ελεύθερο χρόνο μας, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Όλα αυτά είναι έξτρα κόστος για τις εταιρείες και τους μεγαλοκαρχαρίες. Συμψηφίζουν το κόστος απώλειας ζωής ενός εργάτη με το κόστος της ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων από εξειδικευμένο προσωπικό!

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα δώσει μάχη για την αποκάλυψη και την απόδοση ευθυνών όλων των υπευθύνων. Για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα συναδέλφους μας εν ώρα εργασίας δεν αρκούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Χρειάζεται να αποδώσουμε και τις πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που την έχουν, σε αυτούς που με τις αποφάσεις τους μας φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Άμεση και πλήρη διελεύκανση των αιτιών του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος.
• Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.
• Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους του χώρου. Να μην ξαναλειτουργήσει το ΧΥΤΑ μέχρι να παρθούν αποδεδειγμένα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
• Στελέχωση των θέσεων εργασίας με εξειδικευμένο-εκπαιδευμένο προσωπικό. Κανένα πόστο να μη λειτουργεί με έναν μόνο εργαζόμενο.

Ο πρόεδρος          Ο Γενικός Γραμματέας
Γ. Γαβρίλης           Γ. Βαλεντής