Ψάχνουν κι άλλα λεφτά για το επίδομα στέγασης - Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 07:27

Ψάχνουν κι άλλα λεφτά για το επίδομα στέγασης - Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Περίπου 300 εκατ. ευρώ είχε βάλει στην άκρη το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει φέτος το επίδομα ενοικίου αλλά ήδη ο προϋπολογισμός έχει ξεπεραστεί. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να κοπούν εγκεκριμένες αιτήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα. Το που θα φτάσει ο προϋπολογισμός δεν είναι ακόμη σαφές καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 100.000 αιτήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που πέφτουν έξω στους υπολογισμούς τους οι ιθύνοντες. Το ίδιο είχε γίνει και τον Δεκέμβριο με το έκτακτο μέρισμα. Υπάρχει βέβαια εξήγηση: κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι «φτιάχνουν» τις φορολογικές τους δηλώσεις στα μέτρα των διαφόρων επιδομάτων. Οι φιλοξενούμενοι μειώνονται, τα νοικοκυριά «σπάνε» σε μικρότερα και έτσι αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός των δικαιούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι από το σύνολο των 8,9 εκατομμυρίων φορολογούμενων το 50% δηλώνει κάτω από 7000 ευρώ ετησίως.

Προς το παρόν, έχουν εγκριθεί 209.341 αιτήσεις νοικοκυριών με 566.117 μέλη. Ήδη ο ετήσιος προϋπολογισμός έχει φτάσει στα 310 εκατ. ευρώ ενώ αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 300 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, η διαφορά είναι μικρή. Ωστόσο, δεδομένου ότι συνολικά έχουν υποβληθεί 403.466 αιτήσεις, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των τελικών εγκρίσεων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν οι νέες εγκρίσεις είναι οι λεγόμενες νέες αιτήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι 97.062. Από αυτές τουλάχιστον 25.000 είναι σε κατάσταση αναμονής καθώς δεν έχει αποδειχθεί ακόμη το κριτήριο της πενταετούς παραμονής. Είναι πολύ πιθανό ότι ο ετήσιο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές είναι πιθανό να γίνουν μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει, προς τις 17 Απριλίου και ενόψει των εορτών του Πάσχα.

πηγη: fpress.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ