Σύλλογος Ναυτικών Κεφαλονιάς: Τα αναδρομικά των συντάξεων και «οι διάδοχοι» του Σόλωνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 09:58

Σύλλογος Ναυτικών Κεφαλονιάς: Τα αναδρομικά των συντάξεων και «οι διάδοχοι» του Σόλωνα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς «Νίκος Καββαδίας»

Το έγκλημα της μείωσης των συντάξεων μας δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να το συγχωρήσουμε.

Για εμάς, όλοι οι κατά καιρούς «κυβερνήτες» μας είναι εξίσου ένοχοι στην συνείδηση μας. Το κράτος (ποιο κράτος δηλαδή) έχει συνέχεια, λένε οι ίδιοι. Δικοί τους νόμοι καθόριζαν τι θα πληρώναμε στα συνταξιοδοτικά ταμεία μας, πόσα χρόνια υπηρεσίας χρειαζόμασταν για να πάρουμε τόση ή τόση σύνταξη. Και κάναμε τους υπολογισμούς μας κι’αποφασίσαμε να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή όση μας απέμεινε, να ιδούμε τα εγγόνια μας να μεγαλώνουν, αφού δεν μπορέσαμε στα παιδιά μας. Δεν φανταζόμασταν όμως που είχαμε μπλέξει, με ποιους είχαμε να κάνουμε. Με ανεπάγγελτους , αδίστακτους τύπους, που το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν/είναι κομπίνες και αρπαχτές. Νόμιμες βέβαια, σύμφωνα με τους νόμους τους. Τους πολιτικούς.

     Κι’αφού κατάκλεψαν και διέλυσαν (στην περίπτωση μας) το ΝΑΤ το κάποτε πλουσιότερο ταμείο της χώρας, κάνοντας μπίζνες με τα δικά μας λεφτά, θαλασσοδάνεια και αγορές ακινήτων, «επικερδείς» για εμάς, όπως ειρωνικά διέδιδαν, σίγουρα επικερδείς για τους ίδιους.

     Κι’αφού φάγανε μέχρι σκασμού ό,τι τρωγόταν και ρευτήκανε προκλητικά μεσ’τα μούτρα μας , μας ανακοίνωσαν πως χρεοκοπήσαμε σαν χώρα. Όπως ακριβώς οι διάφορες εταιρείες που αφού κατακλέψουν τους μετόχους τους και βγάλουν στο εξωτερικό ό,τι κινείται, ζητούν να υπαχθούν στον «πτωχευτικό νόμο», επειδή στάθηκαν άτυχοι. Κι’έτσι κατέφυγαν στο μόνο που ξέρουν να κάνουν, στο μόνο για το οποίο είναι ικανοί. Την αρπαγή. Και των θαλασσοδαρμένων συντάξεών μας. Και δεν είχαν καν το φιλότιμο, την ευαισθησία, να αρπάξουν από εμάς όσα κι’απ’τους στεριανούς. Σε μια από τις πολλές αρπαγές μόνο για τους ναυτικούς αποφάσισαν να φορολογήσουν τις συντάξεις απ’το πρώτο ευρώ, ενώ των στεριανών για το κομμάτι τους πάνω από τα 1300 ευρώ.

     Κι’άρχισαν οι προσφυγές στα δικαστήρια. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της δικαιοσύνης, ήταν να κρίνει τις περικοπές αντισυνταγματικές, επειδή μειώνει το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων κάτω από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Έπειτα από συνεχείς περικοπές προφανώς οι συντάξεις μας τώρα είναι πάνω απ’αύτό το επίπεδο. Εν πάση περιπτώσει σιγά – σιγά άρχισαν να φυτρώνουν  σαν τα μανιτάρια δικηγορικές εταιρείες που για το καλό των συνταξιούχων τους καλούσαν να τις εξουσιοδοτήσουν, όχι τζάμπα βέβαια, να διεκδικήσουν επιστροφές παρακρατηθέντων ποσών από νόμους που το ΣΤΕ τους έκρινε αντισυνταγματικούς. Τώρα γιατί δεν επιστρέφονται αυτόματα, χωρίς αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μόνο σ’αυτό το φαιδρό κράτος μπορεί να συμβαίνει.  Τελικά ο συνταξιούχος δικαιώνεται. Υποτίθεται δηλαδή, γιατί χρήματα δεν παίρνει. Είναι, λέει, τόσο μεγάλα τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, ώστε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, άρα αδυναμία του κράτους να τα καταβάλλει. Προφανώς αυτά τα ποσά που πρέπει το κράτος να καταβάλλει, αλλά αδυνατεί, θα ισούνται με το σύνολο των καταθέσεων στις ξένες τράπεζες εκείνων που τα ονόματα τους περιλαμβάνονται στις διάφορες «λίστες» ή είναι ιδιοκτήτες  off-shore εταιρειών ή υπήρξαν «άτυχοι» στις μπίζνες τους και χρεοκόπησαν, σύμφωνα με τα κριτήρια του Ελληνικού πτωχευτικού νόμου.

     Παρ’όλο το δημοσιονομικό κενό όμως, βρέθηκαν χρήματα για να επιστραφούν σε συγκεκριμένες ομάδες. Φυσικά ανάμεσα τους θα ήταν αδιανόητο να είναι και οι ναυτικοί. Αυτά τα «κακοποιά» στοιχεία, οι πολίτες Β΄Κατηγορίας, που οι «έντιμοι» κυβερνήτες μας ούτε να ψηφίζουν σε εκλογές δεν τους επιτρέπουν, όταν το καράβι βρίσκεται εν πλώ. Αν εμείς πιστεύουμε τις μπούρδες που μας λένε, πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό, φορείς πολιτισμού και διάφορα τέτοια, κακό του κεφαλιού μας. Γι’αύτούς είμαστε κορόιδα. Γι’αυτό , ίσως , κάποια δικηγορικά γραφεία ΔΕΝ αναλαμβάνουν προσφυγές ναυτικών. Γνωρίζουν φαίνεται πως οι ναυτικοί δεν πρόκειται να πάρουν φράγκο, ώστε να πάρουν κι’αυτοί τα ποσοστά τους. Κάποια άλλα ζητούν η εξουσιοδότηση εκ μέρους του πελάτη-συνταξιούχου να είναι 10ετής, προβλέπουν δηλαδή πως ίσως η όλη ιστορία θα κρατήσει τόσο. Ζήσε γάιδαρε να φας το Μάη τριφύλλι. Πιστεύουμε πως θα ήταν πιο έντιμο να βγει κάποιος, στο ανώτατο επίπεδο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να εξηγήσει, να προτρέψει, να δικαιολογήσει. Εν τάξει , λίγοι θα τον πιστέψουν, θάχει όμως κάνει αυτό που χρειάζεται, θάχει κάνει το καθήκον του. Κι’ οι δικές μας ψήφοι το ίδιο με τις των ELIT μετρούν.

     Διαφορετική άποψη όμως εκφράζει γνωστός εργατολόγος, ισχυριζόμενος πως η σωστή ερμηνεία των αποφάσεων του ΣΤΕ είναι ότι τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι. Οι δε «Συνεργαζόμενες συνταξιοδοτικές Ενώσεις» (Σωκράτους 23, Αθήνα , τηλ.210-5201573 & 210-5229442) ζητούν απ’την Κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση, για να σταματήσει «Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ» των συνταξιούχων. Και τέλος , σαν επιδόρπιο, αφού με εκείνες τις αιτήσεις που κάναμε τον περασμένο χειμώνα, εξασφαλίσαμε την μη παραγραφή του δικαιώματος μας προσφυγής στα δικαστήρια, τώρα μας πληροφορούν ότι πρέπει να κάνουμε άλλη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και να ζητάμε να μας γνωρίσει την «πράξη αναπροσαρμογής της σύνταξης» μας και συγχρόνως να υποβάλλουμε ένσταση εναντίον αυτής της «πράξης», αλλιώς είναι σαν να την αποδεχόμαστε οπότε δεν μπορούμε πλέον να ζητάμε επιστροφή αναδρομικών.

     Είναι σίγουρο πως εκείνος ο αρχαίος σοφός και δίκαιος νομοθέτης, ο Σόλων, θα «έσκαγε απ’την ζήλεια του», αν ζούσε και έβλεπε την δικαιοσύνη, αλλά προ παντός την σοφία των τωρινών διαδόχων του.  




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250