Μηνυτήρια αναφορά του Παρατηρητήριου του Ελσίνκι για την αδυναμία μετακίνησης των ΑΜΕΑ στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 11:31

Μηνυτήρια αναφορά του Παρατηρητήριου του Ελσίνκι για την αδυναμία μετακίνησης των ΑΜΕΑ στο Αργοστόλι

Την ενεργοποίηση του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι προκάλεσε το δημοσίευμα του INKEFALONIA.GR για την αδυναμία μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην πόλη, λόγω της κατάληψης των ραμπών διέλευσης από τα αυτοκίνητα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στο Αργοστόλι, λόγω των έργων, αλλά και του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι χειρότερη από ποτέ, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την στάθμευση μπροστά από τις ράμπες.

Το παρατηρητήριο απέστειλε μηνυτήρια αναφορά προς το Δήμο Κεφαλονιάς και την ΕΛΛΑΣ Κεφαλονιάς τους οποίους κατηγορεί για αδράνεια για την αντιμετώπιση του θέματος.

Όπως αναφέρει η αδράνεια «επιτρέπει να παραβιάζονται συστηματικά και ατιμώρητα τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και να καθίσταται η μετακίνηση τους στο Αργοστόλι φοβερά δύσκολη, πέρα από τη δομική ανεπάρκεια πραγματικής προσβασιμότητας που περιγράφεται στο δεύτερο κείμενο.

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες  (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46). Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ έχει ήδη υποβάλει έκθεση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ (στο https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRPD/Shared%20Documents/GRC/INT_CRPD_ICO_GRC_33921_E.doc και σε μορφή html στο https://greekhelsinki.wordpress.com/2019/02/11/1-257/) και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ».




00 inkefalonia general ad 300X250