Κίνηση πολιτών επαρχίας Σάμης: Για το φρεσκάρισμα της μνήμης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 12:55

Κίνηση πολιτών επαρχίας Σάμης: Για το φρεσκάρισμα της μνήμης

Παρακολουθούμε το διάστημα τούτο φίλοι και φίλες  συμπολίτες και συμπολίτισσες κάποιους κύκλους πολιτικούς να προσπαθούν  να θολώσουν τα νερά στο θέμα των θεμάτων για το νησί μας.

Μιλάμε ασφαλώς για τη διοικητική διαίρεση του νησιού σε τρείς δήμους.

Απόφαση ιστορική που δίνει ξανά τη δυνατότητα στον Κεφαλονίτη και στην Κεφαλονίτισσα να αλλάξει επίπεδο πολιτικής  λειτουργίας.

Από την μεμψιμοιρία και τον μοιρολατρισμό, στο όραμα στη δράση στη διεκδίκηση.

Αυτήν την πραγματικότητα είμαστε αποφασισμένοι  να ζήσουμε οι πολίτες της Επαρχίας Σάμης και υπενθυμίζουμε την  θέση μας που είναι και διαχρονική, όπως διατυπώθηκε επικαιροποιημένη στις λαϊκές συνελεύσεις της Σάμης και της Αγίας Ευφημίας, και η οποία απηχεί το σύνολο του πληθυσμού.

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΣΑΜΗΣ

ΥΓ

Ακολουθούν τα ψηφίσματα.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ  18/10/2018

Οι κάτοικοι της επαρχίας Σάμης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 18 του Οκτώβρη 2018 στην Αγία Ευφημία της Πυλάρου με θέμα συζήτησης τη διοικητική διαίρεση της Κεφαλονιάς αποφασίσαμε  ˙

Συμφωνούμε και ενισχύουμε το ψήφισμα της λαϊκής συγκέντρωσης της Σάμης που έγινε στις 29 του Σεπτέμβρη, με το οποίο απαιτούμε δημιουργία δήμου στα όρια της επαρχίας Σάμης.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, που με όποια άλλη διοικητική επιλογή μας αποκόπτει από τα κέντρα των αποφάσεων  και από τις υπηρεσίες κρατώντας μας στο πολιτικό περιθώριο και καταδικάζοντάς μας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Συνδυάζοντας δε και την ανεπάρκεια ή τον σχεδιασμό της τωρινής δημοτικής αρχής και της όποιας επόμενης,  τότε το πείραμα "Καλλικράτης"  αν απέτυχε για την υπόλοιπη

Κεφαλονιά,  την περιοχή μας την καταβαράθρωσε.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς και ιδιαίτερα την βουλευτίνα του νομού μας, τον περιφερειάρχη των Ιόνιων νησιών, τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις τοπικής αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν  τώρα, καθαρά και απερίφραστα καθώς επίσης και έμπρακτα στο αίτημά μας αυτήν τη χρονική περίοδο  και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία.

Θα συμμετέχουμε επίσης με την επιτροπή που επιλέξαμε να μας εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο ειδικού σκοπού την 26η Οκτώβρη, καθώς και με τη φυσική μας παρουσία για τη γνησιότερη έκφραση του λαού της Κεφαλονιάς σε απόφαση που θα επηρεάσει τη ζωή μας για τα

επόμενα τριάντα τουλάχιστον χρόνια. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:

ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΟΝΤΗ ΜΑΡΙΑ  ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΓΑΛΕΤΟ ΜΑΚΗ  ΜΟΝΙΑ

ΤΑΣΟ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ   ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΑΜΗ   29/9/2018

Οι κάτοικοι της επαρχίας Σάμης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτέμβρη του 2018 στο δημοτικό σχολείο Σάμης με θέμα συζήτησης τη διοικητική διαίρεση του δήμου Κεφαλονιάς καταλήξαμε στην πιο κάτω απόφαση˙

Ο μεταρρυθμιστικός νόμος της τοπικής αυτοδιοίκησης

"Καλλικράτης" επειδή αποτέλεσε μνημονιακή επιταγή δεν υπολόγισε τις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ούτε τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου όπως θα περίμενε κανείς.

Θεσμοθετήθηκε  λοιπόν ένα τέτοιο πλαίσιο που οδηγήθηκε σε κάποιες περιοχές όπως στο νησί μας σε οικτρή αποτυχία, βυθίζοντας σε τέλμα την περιοχή μας και καθυστερώντας την ανάπτυξη του τόπου.

Με αυτό σαν γεγονός θεωρούμε:

Πρώτον ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται στο <<πόδι>> καθώς θα πρέπει να διέπονται

νομοθετικά από αυτοδιοικητικό ,διάφανο και λειτουργικό πλαίσιο ώστε να είναι βελτιωτικές και να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος.

Δεύτερον η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων είναι προϋπόθεση για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και σε αρμοδιότητες που τους επιφόρτισαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

ΚΑΙ   ζητάμε την ίδρυση του δήμου Σάμης με όρια αυτά της πρώην επαρχίας  Σάμης έτσι όπως είχε αποφασιστεί  σε κοινή συνεδρίαση των τριών δημοτικών συμβουλίων  των τότε δήμων Σάμης , Πυλάρου και Ερίσσου το 2010.

‘Όπως είχε ζητηθεί από τις δύο λαϊκές συνελεύσεις  των κατοίκων της Σάμης ,της Πυλάρου και της Ερίσσου το

2013 και στις οποίες είχε δεσμευτεί και υποσχεθεί η βουλευτίνα του νομού μας κ. Α. Θεοπεφτάτου.

Όπως έχει τοποθετηθεί επίσης η Π.Ι.Ν. με έγγραφο της από το 2015 στον τότε υπουργό κ. Π. Κουρουμπλή.

Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δήμου γιατί οι αποστάσεις πλέον των κατοίκων των κοινοτήτων από το αστικό κέντρο, το Αργοστόλι,  που είναι και κέντρο διοικητικό είναι μεγάλες.

Τις δυσκολεύει δε και η γεωμορφία  της περιοχής μας με τις ανοργάνωτες συγκοινωνίες  ακόμη περισσότερο και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή των κατοίκων στους τόπους  που συζητούνται και αποφασίζονται λύσεις για τις ανάγκες τους  και τα προβλήματά τους.

Έτσι καταργείται εντελώς η όποια αμεσότητα της δημοκρατίας ίσχυε, που είναι η πεμπτουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ταυτότητα μιας δημοκρατικής χώρας.

Η δημιουργία του δήμου θα δώσει επίσης την δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού, του αρχαιολογικού και του ιστορικού πλούτου έχοντας σαν συνέπεια την ανάπτυξη της περιοχής –εργασία, πολιτισμός- με την παράλληλη  άνοδο του βιοτικού επιπέδου  των κατοίκων˙

απέναντι στην απαξίωση που βιώνουμε σαν περιοχή εννιά χρόνια από το συνδυασμό ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου και μιας ακατάλληλης διοικητικής αρχής.

Γι΄αυτούς τους λόγους ζητάμε από τους αρμόδιους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό της περιοχής και στα προβλήματά του κάνοντας νόμο τις προτάσεις μας.




00 inkefalonia general ad 300X250