Ενημέρωση και απολογισμός από το σύλλογο φίλων του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 15:12

Ενημέρωση και απολογισμός από το σύλλογο φίλων του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου

Ενημερωτικό-Απολογιστικό χαρακτήρα είχε η συγκέντρωση που πραγματοποίησε την δευτέρα που μας πέρασε στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Ληξουρίου ο «Σύλλογος φίλων ασθενών» του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου. Ρεπορτάζ: Μάκης Μοσχόπουλος – Μαρία Μουρελάτου

Ο πρόεδρος κος Γερουλανος, ο ταμίας κος Λυκούδης όσο και ο Γραμματέας κος Κατερέλος αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα του συλλόγου, και για τις ενέργειες που κάνει ο σύλλογος για να παραμείνει το Μαντζαβινατειο νοσοκομείο στη μορφή που έχει σήμερα.

«Υπάρχει ένα κληροδότημα της τάξης του 1.400.000 δολαρίων για την ανέγερση νέας πτέρυγας 600τμ η όποια θα φιλοξενήσει ένα σωρό τεχνικές υποδομές, κυρίως το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ ο επάνω όροφος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τους επισκέπτες γιατρούς που κατά καιρούς έρχονται αφιλοκερδώς για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κάτοικους της Παλικής και όχι μόνο.
Η δυσπραγία του Ελληνικού δημοσίου έχει καθυστερήσει την αποδοχή του κληροδοτήματος που σαν αποτέλεσμα έχει την καθυστερήσει όλων των απαραίτητων ενεργειών που χρειάζεται να γίνουν για την ανέγερση της.

Τόσο ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς που είναι και μέλλος του ΔΣ του κληροδοτήματος, όσο και ο περιφερειάρχης συνηγορούν στην αύξηση των ορίων δόμησης μιας και το Μαντζαβινάτειο τα έχει ξεπεράσει με την κατασκευή της πτέρυγας «ΝΙΑΡΧΟΣ» η οποία θα πρέπει να νομιμοποιηθεί γιατί η νομιμοποίηση που έχει δεν είναι αυτή που πρέπει.

Ένα άλλο θέμα το οποίο ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι η αυτή η υποβόσκουσα φωνή που λέει ότι το Μαντζαβινατειο θα συγχωνευτεί με το Αργοστόλι, ένα πρώτο στάδιο με την διοικητική συγχώνευση έχει γίνει το άλλο προς το πάρων κοιμάται.

Εμείς σαν σύλλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στο Ληξούρι καταφέραμε να έχουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα εκ μέρους του δήμου ότι το νοσοκομείο πρέπει να μείνει με την μορφή την οποία έχει μέχρι σήμερα. Επίσης η θέση της βουλευτή Κεφαλονιάς είναι ξεκάθαρη και θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή όπως μας τόνισε στην πρόσφατη επίσκεψη της στο Ληξούρι.

Σαν σύλλογος δεν έχουμε ανακατευτεί άμεσα αλλά συμβάλουμε στο μέτρο που είναι ανάγκη και που είναι δυνατό για την αντισεισμική θωράκιση του νοσοκομείου, και έχουμε συμβάλει ως σύλλογος στην μελέτη με τις απαραίτητες συμπληρωματικές μελέτες για να ενταχθεί το έργο της συντήρησης του κτηρίου που στεγάζετε τώρα το νοσοκομείο στο Ε.Σ.Π.Α.

Το νοσοκομείο στο Ληξούρι δεν θα κλείσει. Συγχώνευση με το νοσοκομείο Αργοστολίου δεν σημαίνει κάτι τέτοιο αλλά συνεργασία. Το νοσοκομείο μας είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έτσι θα παραμείνει. Προσεχώς αναμένουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό (υγείας) για να συζητήσουμε τα θέματα μας».

Ο Γραμματέας του συλλόγου κ. Κατερέλος μας έθεσε ένα εύστοχο ερώτημα «Παροχή υγείας από το κράτος...ανυπαρκτη, στην ανάγκη υποκαθιστούμε το κράτος; Ναι.... Είναι σωστό; Όχι, αλλά τί να κάνουμε; Να περιμένουμε πεθαίνοντας να κάνει κάτι το κράτος;»

Ο σύμβουλος της ΤΕ Παλικής κος Ν. Αραβαντινός δήλωσε: «με θλίβει το γεγονός ότι για ένα θέμα τόσο σημαντικό για τον τόπο μας (την Παλική) η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μικρή».
Και κλίνοντας ο πρόεδρος του Μαντζαβινατειου νοσοκομείου κος Δ. Μαρκάτος τόνισε ότι «για άλλη μια φορά πως επίσημα δεν έχει τεθεί θέμα συγχώνευσης, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να είμαστε σε εγρήγορση».