Έως το 2018 η «έκτακτη» εισφορά – Νέα σενάρια για το φορολογικό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 08:28

 Έως το 2018 η «έκτακτη» εισφορά – Νέα σενάρια για το φορολογικό

Μετά από την ψυχρολουσία της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ στην ακίνητη περιουσία, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Φόρου, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισόδημα πάνω από 26.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται και για νέα. ψυχρολουσία, με δεδομένο ότι η υπό διαμόρφωση φορολογική κλίμακα θα τους φέρει επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα, ενώ το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν σενάριο βασισμένο στην ισχύουσα κλίμακα αλλά με διαφοροποιήσεις στα πρώτα κλιμάκια, έτσι ώστε τα χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν ελαφρύνσεις, έκανε στροφή 180ο και επέστρεψε στο αρχικό σενάριο που προβλέπει κλίμακα με τρία ή το πολύ τέσσερα κλιμάκια. Με βάση αυτό το σενάριο, θα προκύψει ελάφρυνση στα εισοδήματα έως 26.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, ενώ θα διατηρηθεί και ο ανώτατος συντελεστής 45%, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πάνω από τις 100.000 ευρώ ή θα πάει ο πήχης πιο χαμηλά.

Στη περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά αυτή η κλίμακα, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή όσοι βρίσκονται στη ζώνη 26.000- 50.000 ευρώ, καθώς πέρα από την επιβάρυνση της κλίμακας, θα χάσουν και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών (στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ θα αντικατασταθεί από επιδόματα αναλόγως του ύψους εισοδήματος) αλλά και τη μείωση φόρου λόγω φοροαπαλλαγών που καταργούνται!

Το. κερασάκι στη τούρτα που ετοιμάζεται να. σερβίρει το υπουργείο Οικονομικών, είναι η. μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, καθώς σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η αποκαλούμενη εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει σε ισχύ έως και το 2018!

iefimeria