Ακίνητα: Ενιαίος φόρος από το πρώτο τ.μ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 08:20

 Ακίνητα: Ενιαίος φόρος από το πρώτο τ.μ.

Την πρόθεσή του να φορολογήσει όλους τους κατόχους ακινήτων και αγροτοτεμαχίων, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης, εξέφρασε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχέδιο-πρόταση που εξετάζεται από τα αρμόδια κλιμάκια ο νέος ενιαίος φόρος θα είναι αυτό που λέμε... «όλα σ' ένα, τακτοποιημένα», με τους συντελεστές φορολόγησης να ξεκινούν από 0,15% και να φθάνουν μέχρι το 2%, με τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενους να είναι ΟΛΟΙ οι κάτοχοι ακίνητης περιούσιας ανεξαρτήτως της αντικειμενικής αξίας ή των τετραγωνικών μέτρων.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξασφαλίσει έσοδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως μετά την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω της Δ.Ε.Η. και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Εκτιμάται ότι πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης για την εξασφάλιση «ζεστού χρήματος» για τα άδεια κρατικά ταμεία αποτελεί το γεγονός ότι το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων κατέχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ κι αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που δεν τίθεται ζήτημα αφορολόγητου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα έσοδα θα ήταν σαφώς μειωμένα και η επιβάρυνση σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού πολύ μεγαλύτερη.

Όσον αφορά στην επιβολή του νέου φόρου στα εκτός σχεδίου ακίνητα, η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να ταλαιπωρήσει τους ιδιοκτήτες καθώς θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο E9, δηλώνοντας ή διορθώνοντας τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι). Κι όλα αυτά καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την επιβολή του νέου φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

zougla




00 inkefalonia general ad 300X250