Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Οφείλουμε όλοι να είμαστε ειλικρινείς»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 21:41

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: «Οφείλουμε όλοι να είμαστε ειλικρινείς»

Τη δεύτερη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Κεφαλονιάς είχε σήμερα η βουλευτής του νησιού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Στο πλευρό της κας Θεοπεφτάτου ήταν και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Η κα Θεοπεφτάτου, αφού αναφέρθηκε στις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στη Βουλή μέχρι στιγμής, δέχθηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Όπως είχαμε πει και από την πρώτη μας συνάντηση, θα είμαστε εδώ μαζί κάθε περίπου δύο μήνες, παρόλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που εμφανίζονται, καθώς θεωρούμε πολύ σημαντική την ενημέρωση των πολιτών» δήλωσε αρχικά η κα Θεοπεφτάτου και συνέχισε:

«Πριν προχωρήσουμε όμως στα τοπικά ζητήματα, θα ήθελα να ξεκινήσω με μία προφανή διαπίστωση που αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή και που κατ' επέκταση μας αφορά όλους. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις νομίζω ότι επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή το χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη συγκεκριμένη συνταγή που ακολουθούμε εδώ και δυόμιση χρόνια. Σε μια πρόσφατη έκθεσή του, το ίδιο το ΔΝΤ διά της κ. Λαγκάρντ, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δε βγαίνει ενώ η πορεία της οικονομικής ύφεσης και του χρέους είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, για το αν υπήρξε σκόπιμη και εκβιαστική παραποίηση στα στατιστικά μεγέθη, αν ευνοήθηκε η κερδοσκοπία προκειμένου να οξυνθεί η κατάσταση, αν σκόπιμα λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων και των νοσοκομείων. Για όλη αυτή την εξαθλίωση, τις αυτοκτονίες, τους άνεργους, τα λουκέτα στα μαγαζιά, τους ασθενείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν φάρμακα και περίθαλψη δεν είναι δυνατόν να μη λογοδοτήσει κανείς

Απ' την άλλη, έχουμε μια τρόικα που απαιτεί νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, φθηνές και εύκολες απολύσεις υπαλλήλων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και νέους φόρους. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέτρα επιβάλλονται σε μία ήδη καταρρέουσα κοινωνία, τα καθιστά απείρως πιο σκληρά, αν όχι το τελειωτικό χτύπημα, ενώ οι επιπτώσεις τους θα είναι πιο βαθιές και επώδυνες από κάθε άλλη φορά. Παράλληλα τίθεται ένα μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, που αφορά στις λίστες με τους μεγαλοφοροφυγάδες (μεγαλοοφειλέτες), από τις οποίες δεν έχει μπει στα ταμεία του κράτους ούτε ένα ευρώ ή στις λίστες με τους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν χαράτσι ή πληρώνουν μειωμένο κατά 30% ή 60%.

Στις πρώτες 100 μέρες της τρικομματικής κυβέρνησης διαπιστώνουμε ότι αυτή είναι ανύπαρκτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ότι απλώς περιορίζεται στα καθήκοντα μιας τρόικας εσωτερικού. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι υπερβολικός αν σκεφτεί κανείς ότι η μοναδική παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε πολλές από τις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν παρουσιάζονται για να απαντήσουν, όπως οφείλουν.

Παράλληλα επιχειρείται καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μέσω του τρόπου με τον οποίο προωθούνται τα σχετικά νομοθετήματα : Επίκληση έκτακτης ανάγκης, αντισυνταγματικότητα και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, που δεν επιδέχεται αλλαγές ή τροποποιήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόσυρση της διάταξης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens μετά από την παρέβμαση του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία και απόσυρση δύο φορές της διάταξης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.

Με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το 90% του κεφαλαίου τους θα προέρχεται από τους έλληνες πολίτες, χωρίς ρήτρα ανάπτυξης υπέρ του δημοσίου ή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ και ενώ ήδη οι 5.000 εργαζόμενοι σ' αυτήν βρίσκονται στον αέρα ως προς τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Στις «άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» περιλαμβάνονται ο τρόπος και η διαδικασία εκχώρησης δημόσιων παραλιακών εκτάσεων σε επενδυτές για 99 χρόνια για τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και όλα αυτά μέσα από τη «Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού», χωρίς τις συνήθεις αδειοδοτήσεις, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να τηρούνται αναγκαστικά τα ήδη εγκεκριμένα χωροταξικά ή άλλες εγκρίσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόσβαση των λουομένων σ' αυτές τις περιοχές επιτρέπεται μόνο αν το προβλέπει η σχετική σύμβαση.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (ερωτήσεις – παρεμβάσεις)
1) Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.)
- Αεροφωτογραφίσεις και παρακολούθηση δόμησης σε πυρόπληκτες περιοχές
- Εξορύξεις και μεταλλεία χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη
- Έρευνα για τη διάθεση κονδυλίων από τον Ειδικό Φορέα Δασών

- Για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της
Τουρκίας

2) Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
- Για την παράκτια αλιεία

3) Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
- Παρέμβαση στον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. για την απόκτηση δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

4) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
- Παρεμβάσεις στον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, την οριοθέτηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 και την αδυναμία έκδοσης αδειών δόμησης εντός οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων.

5) Τοπικά και γενικότερα θέματα
- Η κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου
- Λειτουργία – στελέχωση υπηρεσιών της Αστυνομικής Δ/νσης Κεφαλληνίας – Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
- Στελέχωση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
- Καθυστέρηση καταβολής οφειλών δεδουλευμένων συμβάσεων του 2011
- Κατάρρευση του δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω μνημονιακής πολιτικής
- Υπερβολική φορολόγηση και οφειλές ΟΓΑ και ΕΟΠΥΥ στα φιλανθρωπικά Ιδρύματα Κεφαλληνίας & Ιθάκης
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού
- Μεθοδευμένη υποτίμηση αεροδρομίου Κέρκυρας «Ι. Καποδίστριας»
- Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών μηχανικών
- Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
- Γερμανικές αποζημιώσεις
- Δίωξη φοιτητών Παν/μίου Κρήτης

Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία κατά την οποία οφείλουμε όλοι – πολιτικό σύστημα, αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, πολίτες – να είμαστε ειλικρινείς. Σε μια περίοδο παρατεταμένης και ανεξέλεγκτης ύφεσης, με την ανεργία να πλησιάζει το εκρηκτικό ποσοστό του 30%, με τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα περικοπών για εισοδήματα και κοινωνικές παροχές, η επαγγελία της ανάπτυξης από την πλευρά των κυβερνώντων αποτελεί μία πολιτική απάτη ολκής. Χρειάζεται πολιτική ιεράρχηση και αξιοποίηση νέων ιδεών και προτάσεων, η αξιοποίησή τους με κριτήριο όχι την «απορροφησιμότητα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά τις νέες κοινωνικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Θα πρέπει λοιπόν μέσα από δημόσια συζήτηση όλοι οι συλλογικοί φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ενδιαφερόμενοι να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στους παρακάτω βασικούς άξονες : Μεταφορές – συγκοινωνίες, Υγεία, Γεωργία – κτηνοτροφία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Αρχαιολογικοί χώροι – μουσεία, Εκπαίδευση, Κοινόχρηστοι χώροι, Ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον».

Εν συνεχεία ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν στο νησί και έχουν να κάνουν με τον Φορέα Διαχείρησης Αίνου, τη Διαδημοτική και την ακτοπλοΐα και παραδέχθηκε ότι ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει την αντικατάσταση του Καλλικράτη με νέο νομοθέτημα σε περίπτωση που το κόμμα του βγει στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Βουλευτή κας Θεοπεφτάτου σχετικά με τα προβλήματα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη τόνισε πως είναι το Λιμάνι του Πισαετού, το φράγμα της Κατωγής, το Λιμάνι του Ληξουρίου, τα σφαγεία, αλλά και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας κυρίως στις νέες ηλικίες.

Στη συνέντευξη παρέστη και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου (πλην ιατρών) κος Σπύρος Σακαλής, ο οποίος έθιξε το φλέγον θέμα της υγείας στην Κεφαλονιά.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250