ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΗΣ: Ανακοίνωση για την ελαιοπροστασία

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 08:59

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΗΣ: Ανακοίνωση για την ελαιοπροστασία

Προστασία του ελαιόκαρπου και των ελαιόδεντρων

Με αφορμή έγγραφο της Π.Ι.Ν. που ζητά προτάσεις από τις τοπικές κοινότητες για τους τρόπους προστασίας του ελαιόκαρπου και των ελαιόδεντρων από έντομα, μύκητες και ασθένειες δημοσιοποιούμε ξανά τις προτάσεις της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης προς Περιφέρεια και ΥΠ.Α.Α.Τ. (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν τα τοπικά συμβούλια ώστε να καταλήξουμε σαν περιοχή σε ενιαία θέση για την προστασία του πολύτιμου προϊόντος μας, του λαδιού.

Υιοθετώντας βασικές προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./παρ. Δ.Ε. και Π. επισημαίνουμε και απαιτούμε:

Να οργανωθεί για την περιφέρεια Ιόνιων νησιών τμήμα έρευνας από επιστημονικό προσωπικό για την παρακολούθηση των ελαιόδεντρων στη σχέση τους με τις κλιματολογικές αλλαγές, για την πρόληψη από κάθε προσβολή.

Να συσταθεί τμήμα οργάνωσης, συντονισμού και παρακολούθησης της δακοκτονίας για να υπάρξει αποτελεσματικότητα και για να μην αφήνονται περιθώρια για σκέψη ότι όλη η φασαρία γίνεται για εξυπηρετήσεις << κολλητών >> μικροεργολάβων. 

Να γίνεται προμήθεια των φαρμάκων μόνο από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων καθώς θα είναι υπεύθυνο για τα καταλληλότερα από αυτά και στις σωστές κατά περίπτωση ποσότητες .

Να διατεθούν οι πόροι για τις προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού για τους ψεκασμούς ανά νησί με τρόπο που έγκαιρα θα είναι έτοιμοι να επιχειρούν χωρίς χρονοκαθυστερήσεις που εξασφαλίζουν την αποτυχία.

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΣΑΜΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ