Η εισήγηση του γεωπόνου για τους φοίνικες της Ριζοσπαστών - Γιατί προτείνει να κοπούν 30 δέντρα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 19:29

Η εισήγηση του γεωπόνου για τους φοίνικες της Ριζοσπαστών - Γιατί προτείνει να κοπούν 30 δέντρα

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τους φοίνικες της Ριζοσπαστών. Με εισήγησή του ο Γεωπόνος του Δήμου προς την επιτροπή ποιότητας ζωής προτείνει να απομακρυνθούν 30 φοίνικες.

  • Η εισήγηση του γεωπόνου

«Λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω σχετικό, στις 22 Ιανουαρίου 2019 ημέρα Τρίτη, διενεργήθηκε αυτοψία από τον κάτωθι υπογεγραμμένο υπάλληλο του ∆ήμου Κεφαλλονιάς Μιχελή Χριστόφορο ΠΕ Γεωπόνων, στην οδό Ριζοσπαστών από την πλατεία Βαλλιάνου έως την οδό Μομφεράτου.

Η αυτοψία αφορά την εξέταση αιτήματος για την απομάκρυνση των κατεστραμένων φοινικοειδών από την οδό Ριζοσπαστών.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριάντα φοινικοειδών, όλα πλέον με προβλήματα απο εντομολογική προσβολή (κόκκινο σκαθάρι), από αυτά στα είκοσι ένα έχει εφαρμοστεί δενδροχειρουργική και, παρόλο που έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών δεν παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης.

Οι υπόλοιποι εννέα έχουν προχωρημένη και δύσκολα αναστρέψιμη προσβολή από κόκκινο σκαθάρι, μεγάλο ύψος, το οποίο σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία τους, εγκυμονεί κίνδυνο για πτώση μέρους ή και ολόκληρων των δέντρων, δεδομένου ότι υπάρχουν βαθιές εγκολπώσεις σε τμήματα του κορμού.

Γνωρίζουμε την συναισθηματική αξία που έχουν για τους κατοίκους του Αργοστολιού, αλλά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις ενδεχόμενης πτώσης τους, και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διαδικασίες καταπολέμησης (που μόνο να καθυστερήσουν μπορούν την εξέλιξη του προβλήματος) προτείνουμε τη σταδιακή κοπή και απομάκρυνση τους, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται. Το χρονικό σημείο είναι σημαντικό γιατί μετά την ολοκλήρωσή των εργασιών ανάπλασης του τμήματος της “Ριζοσπαστών” οποιαδήποτε εργασία αυτού του τύπου θα είναι σχεδόν απαγορευτική.

Η χρήση γερανοφόρων οχημάτων κρίνεται απαραίτητη λόγω του μεγάλου ύψους των δένδρων.

Επιπλέον στην οδό 21ης Μαίου που γίνονται εργασίες φύονται επτά λιγούστρα, μία πικροδάφνη και ένας βραχίτωνας. Τα δένδρα αυτά παρουσιάζουν σοβαρά μυκητολογικά προβλήματα και ο βραχίτωνας φύεται σε σημείο που εμποδίζει την υπάρχουσα ράμπα. Προτείνεται τώρα που γίνονται οι εργασίες στην οδό να γίνει και η αντικατάσταση αυτών των φυτών.»

  • Η επιστολή της εταιρείας προς τον Δήμο

Είχε προηγηθεί επιστολή της αναδόχου εταιρείας προς τη Δ/νση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τις καταστροφές που θα προκαλούσε η εκρίζωση , μετά την ολοκλήρωση της έργων.

Στην επιστολή αναφέρονταν :

«Σας γνωρίζουμε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των παρτεριών και πλακοστρώσεων από γρανιτένιους κυβόλιθους και πλάκες , στο έργο του θέματος, σε περίπτωση που προτίθεστε να αντικαταστήσετε τους υπάρχοντες κατεστραμμένους φοίνικες , οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί και για οποιοδήποτε λόγο (αρρώστιες, ακόμη και τους λίγους εναπομείναντες) θα καταστραφούν κατά την εκρίζωση πλέον των 20 m2 δαπέδων για κάθε φοίνικα.

Για την ζημιά που θα προκληθεί δεν φέρουμε καμία ευθύνη, και θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι το υλικό των πλακοστρώσεων είναι εισαγωγής και ο χρόνος παράδοσης του από την προμηθεύτρια εταιρεία είναι πλέον των τριών μηνών.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας και την ενημέρωσή μας, προκειμένου να προχωρήσει το έργο».

Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250