Απολογισμός και προγραμματισμός εξαμήνου Λειβαθούς: Στο επίκεντρο το οδικό δίκτυο!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Μαρτίου 2012 19:49

Απολογισμός και προγραμματισμός εξαμήνου Λειβαθούς: Στο επίκεντρο το οδικό δίκτυο!

Απολογισμό έργου και καταγραφή προβλημάτων για το εξάμηνο που μας πέρασε, καθώς επίσης εκκρεμοτήτων που μπαίνουν στο πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα, έκαναν ο αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος, οι πρόεδροι και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Σπύρος Ματιάτος, ο κ. πρόεδρος του ΟΚΑΠ κ. Διονύσης Κοκκόσης και ο πρόεδρος της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ κ. Άγγελος Κωνσταντάκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων της Λειβαθούς.

Από τους τρείς πρώην δημάρχους Λειβαθούς, παρών ήταν μόνο ο τελευταίος δήμαρχος κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος ενώ από την αντιπολίτευση παρόντες ήταν ο κ. Μάρκος Κοτσιλίνης και ο κ. Νίκος Γκισγκίνης. 

Τα έργα και οι παρεμβάσεις της περιφέρειας στο οδικό δίκτυο της περιοχής που ανακοίνωσε ο κ. Κουρής είναι αρκετά και θα είναι αυτά που θα πρωταγωνιστήσουν στην Λειβαθώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δυσκολίες στη λειτουργία του Καλλικράτη και οι αλλαγές που έγιναν στην τοπική αυτοδιοίκηση, φάνηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και η παρουσία του πρώην δήμαρχου ήταν καταλυτική καθώς ενημέρωνε τους ομιλητές για της αποφάσεις του πρώην δημοτικού συμβουλίου και τις μελέτες και τα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο δήμο Λειβαθούς.

Εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Λειβαθούς

Όταν η εφαρμογή ενός νέου διοικητικού χάρτη συμπίπτει με την οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας, είναι επόμενο να προκύψουν προβλήματα τόσο στη λειτουργία των νέων θεσμών, όσο και στην χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων και φορέων του νησιού μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο εκκρεμεί η χρηματοδότηση της ΕΟΔ Λειβαθούς, που δεν χρειάζεται καν να αναφέρω πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους και το έργο τους στο νησί μας.

Ο πρόεδρος της ΕΟΔ κ. Σπύρος Μοσχόπουλος έχει καταθέσει δύο φορές τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την χρηματοδότηση της ομάδας και αναγκάζεται να τρέχει από την μια υπηρεσία του δήμου στην άλλη για να του δοθούν τα χρήματα. Ο πρόεδρος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ποτέ στο παρελθόν και με κανέναν από τους δημάρχους Μαγουλά, Φραντζή και Μιχαλάτο δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα».

Ο κ. Κοτσιλίνης τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό λέγοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε δύο φορές να δοθούν τα χρήματα στην ΕΟΔ, αλλά φοβάται ότι τα χρήματα έχουν έρθει και δεν έχουν δοθεί για γραφειοκρατικούς λόγους που είναι δείγμα κακής διαχείρισης.

Πεσσάδα

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής ο οποίος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οδική ασφάλεια και στην βελτίωση του οδικού δικτύου ολόκληρης της Κεφαλονιάς δήλωσε ότι στο δρόμο Δοριζάτα -Πεσσάδα πρόκειται να γίνει διαπλάτυνση , ασφαλτόστρωση, τοιχίο και ότι το συγκεκριμένο έργο προχωράει για δημοπράτηση.

Ο κ. Μιχαλάτος επενέβη αμέσως στη συζήτηση λέγοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Λειβαθούς είχε καταλήξει σε προτάσεις για την περιοχή της Πεσσάδας που περιλάμβαναν και λιμενοβραχίονα πρόσδεσης.

Ο κ. Κουρής με τη σειρά του τον ενημέρωσε ότι όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στη φάση της προμελέτης ενώ ο κ. Κοτσιλίνης είπε ότι η Περιφέρεια έχει κάνει τις επιλογές της και στην Πεσσάδα δεν έχει δοθεί προτεραιότητα στο λιμάνι αλλά στο δρόμο.

Αγ. Πελαγία – Σβορωνάτα

Το τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγ. Πελαγίας είναι ένα έργο που λίγο πριν την ολοκλήρωση του «κόλλησε» και εδώ και τρία χρόνια παραμένει στην ίδια κατάσταση. Ο κ. Μιχαλάτος ενημέρωσε τον κ. Κουρή ότι κατά τη διάρκεια του έργου προέκυψε πρόβλημα, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε περίπτωση δυνατών ανέμων στην περιοχή θα κινδύνευαν τα σκάφη και για το λόγο αυτό έκανε συμπληρωματική μελέτη.

Με την συμπληρωματική μελέτη το έργο βγήκε εκτός προϋπολογισμού και λείπουν 100.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί. Ο αντιπεριφερειάρχης τα σημείωσε αυτά αλλά δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα λιμάνια του Αργοστολίου και της Αγ. Ευφημίας.

Απ' ότι φαίνεται ο κ. Κουρής έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στο οδικό δίκτυο αυτής της περιοχής καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Η διαπλάτυνση-ασφαλτόστρωση και δημιουργία τοιχίων στο δρόμο Λακήθρα (στο ύψος του ψητοπωλείου “Αστερίξ”) μέχρι το αεροδρόμιο θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Για να γίνει το συγκεκριμένο μέρος θα γκρεμιστούν μάντρες, λιθιές ακόμη και πισίνες που οι κάτοικοι της περιοχής, άλλοι εις γνώσιν τους και άλλοι εν αγνοία τους, έχτισαν σε απαλλοτριωμένη γη.

Γενικότερα η περιφέρεια έχει προγραμματίσει και άλλες βελτιώσεις του οδικού συστήματος στη Λειβαθώ και τα έργα της είναι αυτά που θα πρωταγωνιστήσουν στη περιοχή το επόμενο διάστημα. Τα σκαπτικά μηχανήματα της βρίσκονται ήδη στην περιοχή Αδράκι όπου η οικογένεια Μινέτου προς τιμήν της παραχωρεί μέρος της ιδιοκτησίας της προκειμένου να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου από το Αδράκι μέχρι τα Ποριαράτα.

Οι παρόδιοι από το Αδράκι μέχρι το μαρμαράδικο στη θέση Κόλυμπος επίσης παραχωρούν μέρος της ιδιοκτησίας τους, αλλά το δασαρχείο προς το παρόν δεν δίνει την απαραίτητη άδεια για να προχωρήσει το έργο, καθώς η περιοχή εκεί έχει χαρακτηριστεί ως δασική!

Ο ηλεκτροφωτισμός στη διασταύρωση Σιναπιά προχωράει ενώ η διαπλάτυνση του δρόμου Σιναπιά-Κρανιά έχει κολλήσει εξαιτίας των παρόδιων που "δεν δίνουν".

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων της Λειβαθούς. Τα προβλήματα τους έμοιαζαν αναμεταξύ τους, παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοσωλήνα, αγροτικοί δρόμοι που χρειάζονται συντήρηση, λακκούβες και  καμένες λάμπες.

Ακούστηκε και παράπονο προέδρου τοπικού συμβουλίου ότι όταν επισκέπτεται το δημαρχιακό μέγαρο δεν του δίνεται προτεραιότητα για να περάσει στο γραφείο του δημάρχου.

Το πρόγραμμα της χθεσινής συνάντησης έγραφε και για προγραμματισμό ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, όμως καμία ουσιαστική κουβέντα δεν έγινε για το θέμα αυτό.

  Μέσα από τη χθεσινή συζήτηση των τοπικών "αρχόντων" της περιοχής μου, φάνηκε ότι με τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διαρθρωτικές ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα δεν βελτιώθηκαν  και οι ανασταλτικοί παράγοντες για την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ακόμη υπάρχουν.

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Κρήτη Θωμάτου




00 inkefalonia general ad 300X250