Μικέλης Μαφρέδας: Τιμή και δόξα στους επτά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα χωριά μας που δολοφονήθηκαν το 1944

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 10:36

Μικέλης Μαφρέδας: Τιμή και δόξα στους επτά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα χωριά μας που δολοφονήθηκαν το 1944

Η Εθνική Αντίσταση του Ελληνικού λαού 1941-1944 κατά την διάρκεια της τριπλής πολιτικής και στρατιωτικής κατοχής της πατρίδας μας, ήταν η ολοκλήρωση του μεγάλου έπους των Αλβανικών βουνών, των Μακεδονικών οχυρών και της μάχης της Κρήτης. Η ίδρυση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ του μεγαλύτερου εθελοντικού λαϊκού αντάρτικου στρατού στην νεοελληνική ιστορία ήταν το φόβητρο των κατακτητών. Ήταν η σιδερένια γροθιά που χτύπησε αλύπητα τους εισβολείς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Βοήθησε να επιβιώσει ο λιμοκτονούντας λαός, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, ενώ με την μεγάλη γενική απεργία τον Φλεβάρη του 1943 δεν άφησε να επιστρατευτούν οι Έλληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό της χιτλερικής Γερμανίας γλιτώνοντας την Ελλάδα από μια χωρίς προηγούμενο ανθρωποσφαγή αλλά και την μεγαλύτερη ατίμωση. Οι Εαμικές οργανώσεις έκλεισαν μέσα τους το  υγιέστερο ανθρώπινο υλικό της πατρίδας μας. Και κράτησαν ψηλά καθαρή και τίμια την ψυχή των Ελλήνων και την προφύλαξαν από τον βούρκο της σκλαβιάς και του ραγιαδισμού.

Στο κάλεσμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ οι Θιακοκεφαλονίτες ανταποκρίθηκαν και αγωνίστηκαν με αυτοθυσία εναντίων των κατοχικών δυνάμεων του άξονα, δίδοντας μαθήματα λευτεριάς και αξιοπρέπειας και πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Σε εκείνη την θανάσιμη πάλη με τους εισβολείς αλλά και τους ντόπιους Γερμανοποκίτες συνεργάτες τους, επτά λαϊκοί αγωνιστές από τα χωριά μας δολοφονήθηκαν. Τιμή και δόξα στους Σπυράγγελο Δημάτο, Παναγή Μωραΐτη, Διονύση Μωραΐτη, Μιχάλη Στελάτο, Γεράσιμο Φραγκόπουλο που έπεσαν τον Ιούλιο του 1944 στις μάχες κατά την κύκλωση του βουνού.

Τιμή και δόξα στα αδέλφια Σπύρο και Γεράσιμο Παγουλάτο που στις 3-9-1944 δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς φασίστες στα Κλείσιματα αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να ανοίξουν τον τάφο τους.

Οι επτά λαϊκοί αγωνιστές με την θυσία τους έδειξαν τον δρόμο της τιμής και της πάλης για τα εθνικά και πανανθρώπινα ιδανικά για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Πατρίδα.

Έγραψε για εκείνο το μεγάλο αγώνα ο Θιακός Νίκος Καρβούνης:

"Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό, νέας Ανάστασης χτυπά η καμπάνα, μηνάν τα όπλα μας τον λυτρωμό..."

IMG 20180908 121619
ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

26112404 1962030674059471 4792893388717910736 n
ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΑΡΤΙΑ. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ, ΤΟΝ ΙΟΥΛΗ ΤΟΥ 1944 ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΙΟΥ, ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΚΙΤΕΣ. ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΝΗΠΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.


Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

mikelis




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250