Διαμαρτυρίες για την παρέμβαση των ΕΛΠΕ στην εκπαιδευτική Κοινότητα της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 12:22

Διαμαρτυρίες για την παρέμβαση των ΕΛΠΕ στην εκπαιδευτική Κοινότητα της Κεφαλονιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ  επιβεβαιώνεται πλήρως σχετικά με το ρόλο που ήρθαν να παίξουν τα ΕΛ.ΠΕ με την φιέστα που διοργάνωσαν χθες στα πλαίσια της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» τους.

Προσπάθησαν να αυτοπροβληθούν  ως «ευαίσθητος» και «φιλάνθρωπος» όμιλος που τάχα ξαφνικά νοιάζεται για τους μαθητές, την εκπαίδευση και τον λαό των νησιών μας, κρύβοντας την βασική τους επιδίωξη που είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης και της σιωπής νεκροταφείου από το λαό και τους φορείς του, προκειμένου απρόσκοπτα να προχωρήσουν στην  ληστρική εκμετάλλευση που θα αυγατίσει τα κέρδη τους σε βάρος των αναγκών  της νεολαίας  και του λαού μας.

 Η επιχειρηματολογία των στελεχών τους ότι ήρθαν ξαφνικά για να «στηρίξουν το νησί» (αλήθεια ποιος τους ζήτησε αυτήν την στήριξη;), όχι μόνο δεν πείθει κανένα, απεναντίας πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι  δεν ήρθαν εδώ για να μοιράσουνε στο λαό, στα λαϊκά νοικοκυριά,  στα σχολεία, στα νοσοκομεία κ.α., τα 224 εκατομμύρια ευρώ (+107,4%)  κέρδη τους για το 2017, αλλά για να τα απογειώσουν χωρίς να νοιάζονται για την γενικευμένη ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν, που  στενάζουν και παγώνουν από έλλειψη πετρελαίου και των σχετικών πιστώσεων.

Το να μιλάνε οι εκπρόσωποι μονοπωλιακών ομίλων για «σεβασμό στην δημοκρατία» πάει πολύ, όταν μάλιστα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι κατά παραγγελία τους είχε στηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης οργανώσεων, φορέων, πολιτικών παραγόντων, προσώπων της Τοπικής Διοίκησης και απλών ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να φακελωθεί όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της!!!

 Όταν οι εκπρόσωποι των «πετρελαιάδων» και των μονοπωλιακών ομίλων (που διαπλέκονται άμεσα και τα ΕΛΠΕ) διαχρονικά και παγκόσμια αιματοκυλούν στυγνά τον πλανήτη για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής του μαύρου χρυσού, γεμίζουν με βάσεις, πυραύλους, φρεγάτες και πολεμικές μηχανές την περιοχή μας και όλο τον κόσμο, ονομάζουν φασιστικές συμπεριφορές την κατάθεση των αιτημάτων  των συνδικάτων και των άλλων φορέων, τότε πρέπει όλοι να ανασκουμπώνονται.

Το να λένε όλα τα παραπάνω μπροστά και με την κάλυψη των εκλεγμένων της τοπικής διοίκησης Περιφερειάρχη (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) και Δήμαρχο (ΝΔ), τότε πρέπει όλος ο λαός να ανησυχεί για την επόμενη μέρα. Το γεγονός ότι και οι δύο (Περιφερειάρχης- Δήμαρχος), στηρίζουν την δραστηριότητα αυτή της εξόρυξης και εκθειάζουν σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση που πήρε την σχετική απόφαση, δείχνει την ίδια στρατηγική τους (και όχι μόνο) ταύτιση, και παράλληλα την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουν να αποδέχονται και να  διαχειρίζονται με τις χορηγίες των πολυεθνικών την ελάχιστη πλέον κρατική χρηματοδότηση στις λειτουργικές δαπάνες των τσακισμένων σχολείων του νομού. Ευθύνες επίσης έχει ο Διευθυντής   Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Μαρκάτος, που πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση της καμπάνιας του συγκεκριμένου ομίλου, κόντρα σε κάθε δεοντολογία που προκύπτει από την θέση του, ενώ κλείνει τα μάτια στις μεγάλες ελλείψεις λειτουργικών πόρων των σχολείων, στα κενά εκπαιδευτικών δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Είναι θετικό το γεγονός ότι το σύνολο του τύπου και των ΜΜΕ κάλυψαν με έναν αντικειμενικό τρόπο την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ και των άλλων φορέων που υπερασπίστηκαν το δημόσιο χαρακτήρα λειτουργίας των σχολείων μακριά από τις παρεμβάσεις των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Εγνωσμένου πλέον «κύρους» και πολιτικού προσανατολισμού ΜΜΕ, υμνητών της Δημοτική Αρχής και ορκισμένων εχθρών του λαϊκού κινήματος ταυτισμένων με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα,  όχι μόνο δεν μπορούν να σπιλώσουν την ΕΛΜΕ ΚΙ και την δράση της, αλλά αντίθετα μας κάνει υπερήφανους η αναμενόμενη επίθεσή τους. Το κριτήριο τους είναι αλάνθαστο όπως και του λαού και το δικό μας. Άλλωστε μια προσεκτική ματιά να ρίξει κάποιος στην «εφημερίδα» τους μπορεί να καταλάβει ποιον υπηρετούν.

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ  δηλώνει ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση και πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών των σχολείων αποκλειστικά από το κράτος χωρίς χορηγούς και χορηγίες, χωρίς παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και χειραγώγηση συνειδήσεων από τις κάθε λογής εταιρίες, όχι μόνο δεν σταματάει εδώ, αλλά θα δυναμώσει παραπέρα. Το γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα συντονίστηκαν οι  συνδικαλιστικοί φορείς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Ειδικής εκπαίδευσης και άλλοι φορείς είναι ένα πολύ θετικό, δείχνει το δρόμο και καταδεικνύει  τις δυνατότητες που υπάρχουν από έναν τέτοιο ενωμένο αγώνα για την υπεράσπιση της αποκλειστικά δημόσιας εκπαίδευσης. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ακόμη πιο ΔΥΝΑΤΑ!!

Αργοστόλι 23/11/2018

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

                     Μαντζουράτος Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία

****

Διαμαρτυρία για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΛΠΕ

Είμαστε πλήρως αντίθετοι στη σημερινή εκδήλωση που στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το μείζον θέμα των εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο και των τεράστιων κινδύνων που αυτές κρύβουν, ειδικά όταν γίνονται στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης.

Η εμπλοκή της εκπαίδευσης, και ακόμη περισσότερο της Ειδικής Εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του προφίλ των εταιρειών πετρελαίου είναι απαράδεκτη και υποκριτική. Αφήστε ήσυχη την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές από τα πολιτικά και οικονομικά σας παιχνίδια. Οι κίνδυνοι από τις εξορύξεις για ολόκληρο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Κεφαλονιάς και των άλλων νησιών του Ιονίου, καθώς και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που αυτές θα επιφέρουν δεν κουκουλώνονται με «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς».

Οι «Ενέργειες για Ζωή που ταξιδεύουν», δεν πρόκειται να σταματήσουν την τοπική κοινωνία από τις «ενέργειες για τη ζωή που κινδυνεύει» γιατί αν σήμερα δούμε το πετρέλαιο των εταιρειών να γεμίζει τους καυστήρες των σχολείων μας, αύριο μπορεί αυτό το πετρέλαιο να το μαζεύουμε από τις ίδιες τις παραλίες μας.

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

****

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων

Ο Σύλλογος Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων (ΣΕΕΑΠΙΝ), τα μέλη του οποίου εργάζονται σε δομές της Ειδικής και Γενικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ εκφράζει τη διαφωνία του με την παράδοση 2 τόνων πετρελαίου από την ΕΛΠΕ στο ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων στις 22/11/18 στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων εταιρικής ευθύνης της εταιρίας.

Οι λόγοι για τους οποίους είμαστε αντίθετοι είναι οι εξής:

Οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων καλύπτονται από προβλεπόμενα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών από ιδιώτες υποκαθιστά τους αρμόδιους και αφήνει ανοιχτά ερωτήματα τόσο για την τύχη των σχετικών κονδυλίων του Δήμου τα οποία έχουν προβλεφθεί και δε θα διατεθούν, όσο και για την ίδια τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας χορηγίας, τη στιγμή που δεν έρχεται έστω να καλύψει μιαν ανάγκη για την οποία προκύπτει αδυναμία.

Γενικότερα όμως, η πρακτική των χορηγιών ιδιωτών στην δημόσια εκπαίδευση υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα της κι εγκυμονεί κινδύνους, όπως είναι ενδεικτικά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτών δίχως κοινωνικό έλεγχο και η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Η δημόσια και ανοιχτή εκπαίδευση με ίσους όρους για όλους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και η καταστρατήγησή της με άμεσους ή έμμεσους τρόπους μας βρίσκει συλλήβδην αντίθετους.

Πέραν δε τούτων, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μιας πετρελαϊκής εταιρίας εύλογα νοούνται ως απολύτως σχετιζόμενες με την προσεχή έναρξη εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα στο οποίο σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Οι κοινωνικές δράσεις φορέων που σχετίζονται με τις εξορύξεις αποτελούν κατάφωρη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης καθώς επιχειρούν να εξαγοράσουν μέσω χρηματικού οφέλους, δηλαδή έμμεσης δωροδοκίας, την κοινωνική συνείδηση ώστε να προληφθούν τυχόν αντιδράσεις. Το να εκτυλίσσονται μάλιστα τέτοιες διαδικασίες με χορηγίες σε κοινωνικά ευαίσθητους χώρους όπως είναι η ειδική αγωγή, είναι κατεξοχήν ανήθικο.

Υπό το φως των παραπάνω, αναρωτιόμαστε αν είναι νόμιμο, ηθικό και δέον το να γίνονται τέτοιες χορηγίες σε δημόσια σχολεία. Αναρωτιόμαστε επίσης ποιο είναι το παιδαγωγικό και κοινωνικό μήνυμα που κομίζει μια τέτοια δράση στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα και προβληματιζόμαστε έντονα που γίνεται ασμένως αποδεκτή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δια της παρουσίας της στην εκδήλωση. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για κάθε προσπάθεια ιδιοτελούς χειραγώγησης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων (ΣΕΕΑΠΙΝ)

****

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την απροκάλυπτη παρέμβαση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με στόχο να χειραγωγήσουν μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς, ώστε να χαιρετίζουμε, όλοι μαζί, τον δήθεν «εθνικό στόχο» για την άντληση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, από τα ΕΛΠΕ και τους λοιπούς μονοπωλιακούς ομίλους. Να κλείνουμε τα μάτια στους ματωμένους δρόμους του πετρελαίου, της ενεργειακής φτώχειας για το λαό και τη νεολαία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Να τους ευχαριστούμε κι από πάνω για την «προσφορά» τους!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είχε από καιρό  καταγγείλει ότι τα ΕΛΠΕ προετοίμασαν και χρηματοδότησαν την τελευταία πενταετία πρόγραμμα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», που υλοποιήθηκε σε σχολεία νησιωτικών περιοχών από την εταιρία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Τώρα, αξιολογώντας προφανώς τις αντιδράσεις που υπάρχουν (βλέπε ανακοινώσεις ΕΛΜΕ-ΚΙ, ΝΤ ΑΔΕΔΥ), στελέχη του ομίλου θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για την «κοινωνική εταιρική ευθύνη». Σε αυτήν θα χαιρετίσουν εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) ο Περιφερειάρχης και εκ μέρους των Δημοτικών Αρχών Κεφαλονιάς (ΝΔ) και Ιθάκης (ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ κά.) οι κκ. Δήμαρχοι. Την ίδια μέρα τα ΕΛΠΕ θα παραδώσουν πετρέλαιο  σε σχολεία. «Χάντρες για τους Ιθαγενείς», με ομοψυχία του αστικού πολιτικού κόσμου, προκειμένου να μπήξουν πανηγυρικά τους εκμεταλλευτικούς χαυλιόδοντες των γεωτρύπανων στα θαλάσσια οικόπεδα της περιοχής!!!

Για ποια «ευθύνη» των αδίστακτων καπιταλιστών μπορεί να γίνει λόγος, όταν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ μόνο για το α΄ εξάμηνο 2017 ήταν 224 εκατομμύρια ευρώ (+107,4%), και, από την άλλη μεριά, οι λαϊκές οικογένειες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία στενάζουν και παγώνουν από έλλειψη πετρελαίου, προκειμένου να γίνεται η σχετική οικονομία μειώνοντας τις ώρες χρήσης; Τα ΕΛΠΕ γελιούνται αν νομίζουν πως θα επαναλάβουν ανενόχλητα στα νησιά μας, το αίσχος που καταγγέλθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας (βλέπε Κορδελιό κλπ.). Δηλαδή, το να στήσουν έναν τεράστιο μηχανισμό παρακολούθησης οργανώσεων, φορέων, προσώπων της Τοπικής Διοίκησης, απλών ανθρώπων και παρεμβάσεων σε σχολεία. Όλα στο βωμό να χτυπηθεί όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, γιατί στα πλαίσια της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», τα ΕΛΠΕ προετοιμάζουν επισκέψεις στα σχολεία. Δηλαδή, την ώρα που μπαίνουν εμπόδια στη δράση και τις πρωτοβουλίες των συνδικάτων, είναι ελεύθεροι οι πετρελεάδες, που καταληστεύουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να παρεμβαίνουν στα σχολεία για να χειραγωγούν τους μαθητές και την κοινωνία γενικότερα, ώστε να γίνει αποδεκτή η επιχειρηματική τους δραστηριότητα..

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί το λαό και ειδικά τη νεολαία των νησιών μας να αντισταθεί στην επιχείρηση εκμαυλισμού συνειδήσεων. Καλεί ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς να μην υιοθετήσουν και να μην διευκολύνουν  με κανένα τρόπο τις παραπάνω επιδιώξεις. Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας κόντρα στην επιχείρηση χειραγώγησης συνειδήσεων από τη μεριά των  μονοπωλιακών ομίλων - κυβέρνησης – τοπικής διοίκησης. Αγώνας για :

  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων σε θέρμανση, χωρίς χορηγίες και χορηγούς.
  • Ενέργεια στην υπηρεσία του λαού και των παιδιών του, με απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή μας.

Αργοστόλι 19/11/2018

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

                     Μαντζουράτος Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία

 ****

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ  (ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΚΑΙ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ) ΠΡΟΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεφ/νιάς – Ιθάκης καταγγέλλει την απροκάλυπτη παρέμβαση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με στόχο να χειραγωγήσουν μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς ώστε τελικά να τους ευχαριστήσουμε κιόλας για την «προσφορά» τους..!

Αξιολογώντας προφανώς τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών σωματείων αλλά και τοπικών άλλων φορέων θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για την «κοινωνική εταιρική ευθύνη». Σε αυτήν θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και των Δημοτικών Αρχών Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Την ίδια μέρα τα ΕΛΠΕ θα παραδώσουν πετρέλαιο στο ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων σε μια προσπάθεια να πείσουν ίσως για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της γεώτρησης που θα επιχειρήσουν στα θαλάσσια οικόπεδα της περιοχής..!

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεφ/νιάς – Ιθάκης στηρίζει και ενισχύει την ΕΛΜΕΚΙ στην προσπάθεια αντίστασης και καλεί όλους τους συναδέλφους να αντισταθούμε στην επιχείρηση χειραγώγησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

Απαιτούμε πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων σε θέρμανση, χωρίς χορηγίες και χορηγούς.

 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΥΒΟΝΝΗ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΖΕΦΗ ΤΣΟΚΑΝΑΡΙΔΟΥ