Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για την κινητοποιηση των μαθητών στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 11:55

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για την κινητοποιηση των μαθητών στο Αργοστόλι

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ -2/11/2018

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει την μεγαλειώδη κινητοποίηση των μαθητών από όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/11/2018. Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, τα συνθήματα και ο παλμός στην κινητοποίηση  αποδεικνύουν, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι η πολιτική του ΥΠΕΘ και τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στην εκπαίδευση, είναι σε κατάφωρη αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, ενώ η  «κανονικότητα», που διατείνεται Κυβέρνηση - Περιφερειακή και τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης, είναι μια επικοινωνιακή απάτη.

Οι μαθητές, πριν απ όλα στοχοποίησαν και στοχοποιούν το νέο νόμο- έκτρωμα για το Λύκειο με τον οποίο  γίνεται απωθητικό και ακόμα πιο ταξικό, ένα Λύκειο-φροντιστήριο και με τη «βούλα», όπου θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και η όποια γενική μόρφωση θα σταματάει στην Α΄ Λυκείου. Απαίτησαν να μην έρθει για ψήφιση, να μην υλοποιηθούν οι απαράδεκτες αντιδραστικές του προβλέψεις και να πάρουν θέση καταδίκης του το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Ως δεύτερη ενότητα αιτημάτων οι μαθητές έβαλαν τις σχολικές υποδομές, την επισκευή των σεισμόπληκτων σχολείων, τα ζητήματα της ασφάλειας που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα σχολεία του νομού, την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων και να δοθούν σχετικά πιστοποιητικά, την κατασκευή 5 νέων σχολικών συγκροτημάτων, την απόφασή τους να μην χρησιμοποιήσουν ξανά τα τσακισμένα, ταλαιπωρημένα και ακατάλληλα σχολεία (2ο -3ο Γυμνάσιο, ΓΕΛ Ληξουρίου) ακόμη και αν επισκευαστούν,  να γίνουν συντηρήσεις των λειτουργούντων σχολείων,  κ.α. Ιδιαίτερο βάρος επίσης έδωσαν στην επαναφορά των ολιγομελών τμημάτων και καταδίκασαν σε όλους τους τόνους την απαράδεκτη μεθόδευση γενίκευσης πολυπληθών τμημάτων (27-28 μαθητές),  καθώς και το κόψιμο πολλών ολιγομελών γι αυτό το λόγο.

Τα μαθητικά συμβούλια για πρώτη φορά συντονίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο διαδήλωσαν μαχητικά, καταδίκασαν τα κρούσματα τρομοκρατίας έξω από τα σχολεία από τους δήθεν «προστάτες» τους και απαίτησαν από Κυβέρνηση- Περιφέρεια- Δήμο εδώ και τώρα λύσεις και όχι άλλες αναβολές.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ δεκάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι σωματείων καθώς και του ΕΚΚΙ, σε ένα κοινό μέτωπο  συμπαραστάθηκαν στους μαθητές με την παρουσία τους και επικροτώντας τόσο τα αιτήματα όσο και την υποδειγματική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν. Όλοι οι παραπάνω συμπορεύτηκαν μαζί  με τους μαθητές σε ένα κοινό λαϊκό ποτάμι στους δρόμους του Αργοστολίου.

Αυτή την φορά και κάτω από το βάρος της κινητοποίησης, επιτέλους βρέθηκαν στις θέσεις τους Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης, δίνοντας εξηγήσεις για τις μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Ο κ. Δήμαρχος κάτω από την πίεση της κινητοποίησης των μαθητών, καταδίκασε το νέο νόμο για το Λύκειο και δεσμεύτηκε να περάσει σχετικό ψήφισμα καταδίκης του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεσμεύτηκε επίσης για άλλη μια φορά να μην επιτρέψει την επιστροφή του 2ου και 3ου Γυμνασίου στα παλιά κτίρια ενώ είπε ότι λόγο ιδιοκτησιακών θεμάτων μπλοκάρεται η επισκευή τους. Κάνοντας χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών και μάλιστα σε ζητήματα ασφάλειας, αρνήθηκε να πάρει αντίστοιχη δέσμευση για το ΓΕΛ Ληξουρίου αφού δια στόματος αντιδημάρχου κ. Κατσιβέλη ειπώθηκε ότι «… όταν θα επισκευαστεί το παλιό σχολείο θα δούμε..!!»

 Για το βάλτωμα  και την απαράδεκτη καθυστέρηση των προαπαιτούμενων για να γίνει επιτέλους η σχετική αίτηση προς τις ΚΤΥΠ για την κατασκευή νέων σχολείων, η Δ. Αρχή έριξε την ευθύνη στον υπεύθυνο υπάλληλο των ΚΤΥΠ, που δεν στέλνει το πραχτικό της «επιτροπής καταλληλότητας», που πρόσφατα συστήθηκε και γνωμοδότησε επιτέλους για το χώρο κατασκευής δύο σχολικών συγκροτημάτων σε Ληξούρι και Αργοστόλι. Την ίδια ώρα με την σειρά τους οι ΚΤΥΠ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ στην βουλή εντοπίζουν αποκλειστικές ευθύνες στην Δ. Αρχή, αναφέροντας ότι, από το 2000 μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμιά αίτηση για νέο σχολείο από τη Δήμο Κεφαλονιάς!

 Για την συγκοινωνιακή μελέτη στο συγκρότημα στο «Φαραώ» η Δ. Αρχή παρέπεμψε τους μαθητές και τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, ενώ για την σκάλα στο Λύκειο Κεραμειών, που έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας», δικαιολογήθηκε ρίχνοντας τις ευθύνες στον εργολάβο που ήταν άρρωστος ένα χρόνο τώρα!!!

Για την κατεδάφιση του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ, που επικρέμεται στα κεφάλια των μαθητών του Γυμνασίου Ληξουρίου 5 χρόνια τώρα, η  Δ. Αρχή δεν πήρε καμιά θέση !!! Θετική θέση πήρε για την επαναφορά των σχολείων των Μεσοβουνίων ως δυσπρόσιτα μόνο που δεν δεσμεύτηκε να κάνει πρακτικά καμιά πολιτική παρέμβαση για να το διεκδικήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης χωρίς να πάρει θέσει για το νέο νόμο για το Λύκειο, οχυρώθηκε άλλη μια φορά πίσω από τις θεσμικές δικαιοδοσίες του, για να δικαιολογήσει την μηδενική κινητικότητα στην βελτίωση των σχολικών υποδομών. Κάλυψε την προκλητική αδιαφορία και την άρνηση της Κυβέρνησης να προβεί στις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων 4 χρόνια μετά τους σεισμούς και εξιδανίκευσε  την αυτονόητη υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής να χρηματοδοτήσει από το ΕΣΠΑ τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων με καθυστέρηση 4 χρόνων, επιδιώκοντας με επίταση να ξαλαφρώσει την κυβέρνηση από ένα ακόμη βάρος προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων και στους δανειστές.  Επανέλαβε για άλλη μια φορά (3η στα τρία χρόνια),  ότι η μελέτη για το ΕΠΑΛ είναι έτοιμη (;) και ότι, τόσο το γυμνάσιο Αγίας Θέκλης όσο και το «Μαντζαβινάτειο», με έτοιμες μελέτες περιμένουν τα τεύχη δημοπράτησης από τις ΚΤΥΠ για να ξεκινήσουν να επισκευάζονται,  ενώ δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι αυτό θα γίνει πολύ άμεσα!!! (το ίδιο είχε δηλώσει και πέρσι).

 Για τα νέα σχολεία είπε ότι περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αίτησης από τον Δήμο και την ένταξής τους στο κτηριολογικό πρόγραμμα του Υ. Παιδείας για να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια από το ΕΣΠΑ την κατασκευή μέχρι και δύο σχολείων (;). Σχετικά με την συγκοινωνιακή μελέτη στο συγκρότημα στο «Φαραώ», μας «ξανάστειλε από εκεί που ήρθαμε» δηλαδή στην Δ.Αρχή γιατί ο δρόμος είναι Δημοτικός (!!!), προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση των μαθητών. Για το θέμα της κατάργησης των δυσπρόσιτων σχολείων στα Μεσοβούνια και μπροστά στις ευθύνες που έχει η  Π. Αρχή που δεν στήριξε το αίτημα της ΕΛΜΕ-ΚΙ και των σχολείων στηρίζοντας ουσιαστικά την επιλογή του υπουργείου να το καταργήσει, διαχώρισε την θέση του και υποσχέθηκε να επαναφέρει το αίτημα στο Περιφερειακό συμβούλιο χωρίς να δεσμεύεται ότι θα ψηφιστεί κιόλας το αίτημα αυτό. Για την στέγαση των αναπληρωτών στην εστία της Λάσσης δεσμεύτηκε, αφού βρεθεί τρόπος να επισκευαστούν κάποια δωμάτια, να αποδοθούν λίγα από αυτά και σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ για τα «Δημοσιοϋπαλληλικά» παλιά σπίτια είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό και το υπερταμείο και μετά θα υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας. Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε για την χρηματοδότηση και προσφορά ξενοδοχειακών κλινών για τους αναπληρωτές καθηγητές, καθώς και για κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησής τους ώστε να μπορούν να παραμείνουν στον τόπο διορισμού τους και να μην φύγουν λόγο του υψηλού δυσβάσταχτου κόστους ζωής σε σχέση με τις εξαθλιωμένες αμοιβές τους. Για άλλη μια φορά επίσης δεσμεύτηκε να γίνει ο αντισεισμικός έλεγχος σε συνεργασία και με το ΤΕΕ, όχι όμως σε όλα τα σχολεία παρά μόνο για  όσα φτάνει η χρηματοδότηση και φυσικά χωρίς να υπάρξουν οι ανάλογες βεβαιώσεις καταλληλότητας.

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά η κοροϊδία Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμου αλλά και το γεγονός ότι η παιδεία και εκπαίδευση δεν αποτελούν  προτεραιότητά τους. Αντίθετα την ώρα που γυρίζουν την πλάτη και «παίζουν τον παπά» με τα οξυμμένα αυτά προβλήματα, χρηματοδοτούν και πασχίζουν για τους ξενοδόχους, τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι το δικό τους μήνυμα είναι τόσο σαφές όσο και το μήνυμα των μαθητών και όλου του Λαϊκού κινήματος ότι με ανυποχώρητο αγώνα και χωρίς καμιά αναμονή πλέον θα διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του για μια αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση για όλους τους μαθητές χωρίς αποκλεισμούς, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και, πρώτα και κύρια, του νέου νόμου για το λύκειο που είναι στα σκαριά. . 

Δίνουμε απάντηση με την συμμετοχή μας στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε.

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ

                                   Ο Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

          Η Γενική Γραμματέας    

             Ποταμιάνου Σοφία

Αργοστόλι  4-11--2018




00 inkefalonia general ad 300X250