Νέος ισχυρός μετασεισμός στη Ζάκυνθο – Παπαδόπουλος: Μπορεί να μην είναι ο μεγάλος μετασεισμός

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 18:20

Νέος ισχυρός μετασεισμός στη Ζάκυνθο – Παπαδόπουλος: Μπορεί να μην είναι ο μεγάλος μετασεισμός

Τι είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον νέο μετασεισμό

Ακόμα και μετασεισμό 6,2 ρίχτερ μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με τον Γ. Παπαδόπουλο - Ο νέος ισχυρός μετασεισμός έγινε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα - Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο σεισμός είναι από 5,6 μέχρι 5,7 ρίχτερ - Αναστατώθηκαν για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι του Ιονίου

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός έγινε στις 17:12 με επίκεντρο 41 χιλιόμετρα από τη Ζάκυνθο και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 5,6 ρίχτερ ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό κέντρο, ήταν 5,7 ρίχτερ…

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=WZdBazVNytw

Όπως είπε στο newsIT.gr ο Γερασιμος Παπαδοπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο συγκεκριμένος μετασεισμός είναι μεγαλύτερος των τελευταίων ημερών. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό μέχρι και 6,2 ρίχτερ!

«Το ενδεχόμενο για ισχυρούς μετασεισμούς είναι πάντα ανοιχτό»


«Στις 5.10 απόψε το απόγευμα έκανε και άλλον ισχυρό μετασεισμό στη περιοχή νότια της Ζακύνθου με μέγεθος, προκαταρκτικό μέγεθος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου 5,6 ρίχτερ, που είναι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει γίνει όλες τις τελευταίες μέρες από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας. Επαληθεύεται αυτό που πολλές φορές έχω επαναλάβει τις τελευταίες μέρες, ότι το ενδεχόμενο για ισχυρούς μετασεισμούς είναι πάντα ανοιχτό. Σήμερα το ξημέρωμα είχαμε 5,3 ρίχτερ, ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι τότε, τωρα ανεβαίνει το μέγεθος και άλλο, πηγαίνει στο 5,6 και θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι για μέγεθος κύριου σεισμού 6,6, αυτό ήταν το μέγεθος του κύριου σεισμού, το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων μετασεισμών είναι πάντα ανοιχτό – παραμένει πάντα ανοιχτό».

Και ο κύριος Παπαδόπουλος συμπληρώνει: «Δεν είναι απαραίτητο να γίνει και άλλος ακόμα μεγαλύτερος, το ενδεχόμενο όμως είναι ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί δε μπορούν να βλάψουν τους κατοίκους, να βλάψουν τις περιοχές, δεδομένου ότι δε μπόρεσε να βλάψει σοβαρά τη περιοχή της Ζακύνθου, ούτως ή άλλως, ο κύριος σεισμός, που ήταν πολύ μεγάλος, πολύ περισσότερο δε μπορούν να τη βλάψουν αυτοί οι μετασεισμοί, έστω και αν είναι ισχυροί. Σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική, από πολλές έρευνες, για τους μετασεισμούς, το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το μέγεθος του κύριου. Άρα εδώ έχουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 5,8, ακόμα και για 6 – ακόμα και για 6,2. Δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο, να γίνει ο μεγάλος. Είναι όμως πιθανό να γίνει. Άρα είναι το ενδεχόμενο εκεί ακόμα ανοιχτό».

Τα ξημερώματα είχε γίνει ακόμα ένας μεγάλος μετασεισμός, μεγέθους 5,3 ρίχτερ και όπως είχε πει ο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όπως από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει οι επιστήμονες, αναμένεται μετά τα 6,6 Ρίχτερ μετασεισμός ο οποίος μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τον πρωινό, μπορεί να είναι και 5,8, μπορεί και 6 ή ακόμη και 6,2 Ρίχτερ, όπως επανέλαβε και σήμερα μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ρεπορτάζ ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο

Newsit.gr 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ