Που ανήκει, τελικά, η Θηνιά ; Ο εκπαιδευτικός Ηλίας Τουμασάτος απαντά…

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 18:48

Που ανήκει, τελικά, η Θηνιά ; Ο εκπαιδευτικός Ηλίας Τουμασάτος απαντά…

Ο εκπαιδευτικός απαντά στους κατοίκους των περιοχών Αγκώνα, Ζόλων, Θηναίας και Νυφίου, οι οποίοι με επιστολή τους ανέφεραν ότι η Θηνιά Διοικητικά ανέκαθεν ανήκε στο Αργοστόλι.

Ο κ. Τουμασάτος αναφέρεται στο Δήμο Θηναίας που ιδρύθηκε το μακρινό 1866 ενώ αναφέρεται παράλληλα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή του.

Αγαπητοί κύριοι,

Διάβασα στα τοπικά μας μέσα την κοινή επιστολή των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Αγκώνος, Νυφίου, Ζόλων και Θηναίας αναφορικά με την "τύχη" της περιοχής της Θηνιάς σε περίπτωση διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς (επιμένω να γράφω την Κεφαλονιά με ένα "λ" και ελπίζω, αν ο δήμος δεν διασπαστεί τελικά, τουλάχιστον να κόψει το ένα "λ"...). Ως ένας ταπεινός Θηνιάτης εξ Αγκώνος είπα να μοιραστώ κι εγώ μαζί σας τις σκέψεις μου...

Σε ένα σημείο της επιστολής αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Εξάλλου η περιοχή μας ανέκαθεν ανήκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αργοστολίου". Πράγμα που όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν ισχύει.

Η Θηναία γεωγραφικά και ιστορικά ανήκει ανέκαθεν στην επαρχία Πάλης. Από το 1866, που ιδρύθηκε ο Δήμος Θηναίας (ο οποίος το 1912 διασπάστηκε σε πολλές κοινότητες) έως το 1994, οπότε με το σχέδιο "Καποδίστριας" οι κοινότητες Αγκώνος, Ζόλων, Νυφίου και Θηναίας ενσωματώθηκαν στον Δήμο Αργοστολίου, καμία διοικητική σχέση δεν υπήρχε ανάμεσα στη Θηνιά και το Αργοστόλι. Αντιθέτως, ένα τμήμα του τέως Δήμου Θηναίας, η κοινότητα Αθέρος, ενσωματώθηκε στον Δήμο Παλικής (γιατί και ο Αθέρας είναι Θηνιά, για όσους δεν το γνωρίζουν...).

Ποιοι ήταν οι λόγοι που ο Δήμος Αργοστολίου "πήρε" τότε το μεγαλύτερο μέρος της Θηνιάς; Ομολογώ πως δεν γνωρίζω. Σίγουρα δεν ήταν οι λιγοστοί κάτοικοί της. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η μεγάλη έκταση που έχουν οι πρώην κοινότητές της, τόσο προς την πλευρά του Βάλτου, όσο και προς την Πύλαρο και τη Φάλαρη. Ο Δήμος που θα "πάρει" τη Θηνιά, σε περίπτωση διάσπασης θα έχει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (κάποια πάρκα ανεμογεννητριών, την Κριτονού και τον Βάλτο, μερικές παραλίες που αρχίζουν να πολυδιαφημίζονται - βλέπε Βούτη, Φτέρη, Αγία Κυριακή, Σωτήρα κ.λπ).

Αν με ρωτήσετε πού θα προτιμούσα εγώ να πάει η Θηνιά, θα σας πω ότι η "βολή" μου λέει στο Αργοστόλι, η ψυχή μου όμως λέει στο Ληξούρι. Και μια αρχιτεκτονική δύο ή τριών δήμων στην Κεφαλονιά, μάλλον προς Ληξούρι είναι λογικό στείλει τη Θηνιά, εκτός κι αν πάμε να φτιάξουμε έναν δήμο γίγαντα και ένα ή δύο δήμους-νάνους (ή αν κάνουμε τη Θηνιά θύλακα του Αργοστολίου μέσα στο δήμο Ληξουρίου, οπότε εκεί θα δείτε γλέντια και χαρές!)

Από την άλλη, καθώς η ανησυχία των προέδρων για την (υπαρκτή και τώρα) υποβάθμιση και πληθυσμιακή αποψίλωση της περιοχής είναι εύλογη, ας βάλω κι εγώ μερικά ερωτήματα στο τραπέζι.
Μήπως αυτή η υποβάθμιση της Θηνιάς μεγάλωσε από την εποχή του Καποδιστριακού Δήμου Αργοστολίου και... ήρθε και απόγινε στα χρόνια του Καλλικρατικού Δήμου Κεφαλονιάς;
Γιατί άραγε δεν απέμεινε στη Θηνιά ούτε ένα δημοτικό σχολείο (την εποχή που ήταν πολλά τα παιδιά στην περιοχή), και εδώ και χρόνια μεταφέρονται από την πρώτη δημοτικού 20-25 χιλιόμετρα μακριά, στο Αργοστόλι; Γιατί να κλείσουν όλα; Αυτό δεν οδήγησε στον περαιτέρω μαρασμό της περιοχής;
Θα ήταν τόσο δύσκολο ολόκληρη η Θηνιά να έχει ένα ΚΕΠ με έναν (1) δημοτικό υπάλληλο; Κτηριακή υποδομή υπάρχει σε όλα τα χωριά.
Πόσες φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια η περιοχή έμεινε ακάλυπτη από αγροτικό γιατρό;
Το ζήτημα λοιπόν, δεν είναι πού θα ανήκει η Θηνιά, αλλά αν οι κάτοικοί της μπορούν να έχουν όλα τα στοιχειώδη που επιβάλλεται να έχουν όλοι οι πολίτες του νησιού.

Πάντως, να είμαστε δίκαιοι: Ο δρόμος που πηγαίνει από τη Θηνιά στο Αργοστόλι είναι εξίσου χαλασμένος και κακοτράχαλος με εκείνον που πηγαίνει από τη Θηνιά προς το Ληξούρι (μη σας πω ότι κάπως καλύτερος είναι αυτός που πηγαίνει προς Πύλαρο, αλλά... έχει γούστο να μας διεκδικήσουν και οι Πυλαρινοί τώρα!)

Με εκτίμηση,
Ηλίας Τουμασάτος