Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 08:40

Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και μαζί οι συζητήσεις για την τιμή πώλησης, τις διεθνείς τιμές και πόσο επηρεάζουν την ελληνική αγορά, αλλά και την ανάγκη μείωσης του υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που κοστίζει στα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους, καθώς... τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο, στερώντας έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

Οσον αφορά το σκέλος των τιμών, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέση τιμή πώλησης κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο, υψηλότερα κατά 8% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

Αυτή η τιμή ωστόσο αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς θα είναι ακόμα πιο τσιμπημένη στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά, όπου μπορεί να φτάσει το 1,30. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι οφείλεται στις διεθνείς τιμές, καθώς οι τιμές plats είναι σήμερα 696 ευρώ ο τόνος, όταν πέρσι ήταν 512 ευρώ.

Γεγονός είναι ότι το 44,6% της τελικής τιμής αφορά τη χονδρική τιμή που αγοράζουν τα διυλιστήρια, το κόστος διύλισης και επεξεργασίας, το 46,2% φόρους και το 9,2% το κέρδος των εταιρειών, των πρατηριούχων και το κόστος μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι η περσινή περίοδος ξεκίνησε με τιμή διάθεσης κοντά στο 0,95 ευρώ το λίτρο. Αυτά προσώρας, καθώς, αν οι διεθνείς τιμές πάρουν την άγουσα η τιμή, το πετρέλαιο θέρμανσης θα... πάρει φωτιά, όχι όμως και τα καλοριφέρ.

Τα νοικοκυριά σε κάθε περίπτωση ελπίζουν σε έναν μαλακό, χωρίς πολλά κρύα, χειμώνα και περιμένουν το άνοιγμα της εφαρμογής για το επίδομα θέρμανσης.

Πάντως, την περίοδο της κρίσης, η συνολική κατανάλωση σε υγρά καύσιμα μειώθηκε κατά 40%.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εμπορίας Πετρελαιοειδών κάνει λόγο για «τσουνάμι λαθρεμπορίας και παραβατικότητας» για δύο κυρίως λόγους:πρώτον, η πολιτική της υψηλής φορολογίας δημιουργεί ισχυρά κίνητρα παραβατικότητας και, δεύτερον, συστηματικοί έλεγχοι δεν γίνονται και μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου δεν εφαρμόζονται.

Λαθρεμπόριο

Ο ΣΕΕΠΕ, με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ, εκτιμά ότι το Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση περί τα 250 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί «έστω και με καθυστέρηση τριών ετών μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων εισροών - εκροών, άρχισε η αποτελεσματική αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος».

Οπως εξάλλου τονίζει ο ΣΕΕΠΕ, επικαλούμενος πρόσφατες ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, η Αρχή, εφαρμόζοντας σχέδιο για καλύτερη εκμετάλλευση των δεδομένων που παράγονται από το σύστημα εισροών - εκροών, πραγματοποίησε 483 ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων και εντόπισε παραβατικότητα που ανέρχεται στο 15,9%.

Τα σημαντικότερα ευρήματα «που δικαιώνουν τον Σύνδεσμο για την έκταση και το μέγεθος του λαθρεμπορίου» είναι:

1. Από τον ανωτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι, από το σύνολο των 1.687 δειγμάτων που εξετάσθηκαν, το 10,1% ήταν μη κανονικά δείγματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τα 913 δείγματα πετρελαίου κίνησης, προερχόμενα από τις Τελωνειακές Υπηρεσίες, το ποσοστό μη κανονικών δειγμάτων ανέρχεται στο 16,2%.

2. Από 388 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα υγραερίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, διαπιστώθηκαν 80 παραβάσεις, δηλαδή σε ποσοστό 20,6%».

efsyn




00 inkefalonia general ad 300X250