Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Προέδρου των Φοροτεχνικών Κεφαλονιάς Μιχάλη Βασιλάτου για τη φορολογία και το ΦΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:09

Ενδιαφέρουσα  συνέντευξη του Προέδρου  των Φοροτεχνικών Κεφαλονιάς Μιχάλη Βασιλάτου για τη φορολογία και το ΦΠΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Κεφαλονιάς κ. Μιχάλης Βασιλάτος, σχετικά με την φορολογία. Η συνέντευξη αφορά την φορολογία και τον ΦΠΑ και σίγουρα δίνει πολλές απαντήσεις, αλλά και κάνει προτάσεις για αυτά τα καίρια ζητήματα. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή


-Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% όπως ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου
«Τα νησιά του Ιονίου δεν έχουν περιληφθεί στο ευεργέτημα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου. Το κριτήριο για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ είναι καθαρά η νησιωτικότητα της περιοχής. Τι σημαίνει αυτό. Ο κάτοικος ενός νησιού έχει αυξημένο κόστος ζωή, λόγω της απόστασης από την ηπειρωτική χώρα και του αυξημένου κόστους μεταφορικών που καταβάλει για το κάθε αγαθό.
Η ευρωπαϊκή ένωση στο Παρελθόν εφάρμοσε αυτό το ευεργέτημα όχι μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και για νησιά άλλων χωρών όπως Πορτογαλία και Ισπανία και πιο συγκεκριμένα Κανάρια Νησιά και Βαλεαρίδες νήσοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα νησιά του Ιονίου να μην απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο το οποίο το απολαμβάνουν οι κάτοικοι όλων των νησιών του Αιγαίου, ακόμα και νησιά με τεράστια τουριστική κίνηση όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Οι ευεργετικές συνέπειες μίας τέτοιας μείωσης στην Κεφαλονιά είναι τεράστιες λόγω της μείωσης του καθημερινού κόστους διαβίωσης των κατοίκων μας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας διότι υστερούμε σε ανταγωνιστικότητα με τα υπόλοιπα νησιά λόγω αυτού του μέτρου.
Σε παλαιότερη επιστολή μου προς το τμήμα ΦΠΑ της Κομισιόν με το ερώτημα γιατί τα νησιά μας δεν απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο, η απάντηση ήταν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ποτέ τέτοιο αίτημα για τα Ιόνια Νησιά.
Είναι απαραίτητο οι φορείς να συνασπιστούν να οργανώσουν μία πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι τώρα έχουν γίνει προσπάθειες πάνω σε αυτό το θέμα από το Επιμελητήριο και από άλλους τοπικούς φορείς και πολιτικούς, όμως θα πρέπει πιο συστηματικά όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το προνόμιο αυτό».

- Ο αυξημένος ΦΠΑ στην Εστίαση
«Είναι απαραίτητο άμεσα ο ΦΠΑ να επανέλθει στον χαμηλότερο συντελεστή για τις επιχειρήσεις εστίασης, διότι έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις αυτές και στα ξενοδοχεία και γενικότερα έχει πληγεί η ανταγωνιστικά από γειτονικά κράτη με χαμηλότερο ΦΠΑ. Αν δεν υπάρχει μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης, οι προβλέψεις δυστυχώς είναι δυσοίωνες και πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν» .


- Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα Καύσιμα
«Οι τιμές των καυσίμων στην Κεφαλονιά είναι αδικαιολόγητα πολύ υψηλές. Τον Αύγουστο πλησίασε η τιμή της αμόλυβδης τα δύο ευρώ το λίτρο, με συνέπεια τη μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κεφαλονιά. Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό της εμπορικής δραστηριότητας στο νησί, ασκείται στα αστικά κέντρα, κατά συνέπεια η αυξημένη τιμή της βενζίνης είναι απαγορευτική για την μετακίνηση του υπόλοιπου πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα την πτώση της κατανάλωσης. Επίσης η τιμή των καυσίμων είναι βασικός δείκτης δαπανών για πολλές επιχειρήσεις με συνέπεια την καθημερινή μείωση της κερδοφορίας τους.

- Η ενδεχόμενη αυξημένη φορολόγηση από τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν
Η αύξηση της φορολογίας σε μία οικονομία που διέπεται από ύφεση, έχει σαν μοναδικό αποτέλεσμα την υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Δυστυχώς η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση της φορολογίας πιεζόμενη από την τρόικα και οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ βαριές για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Ειδικά το μέτρο της φορολόγησης του 35% των κερδών των επιχειρήσεων, αποτελεί ένα βάρβαρο μέτρο, επί δικαίων και αδίκων, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν θέλουμε το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του και παράλληλα να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη θα έπρεπε, κατά πρώτων, να έχουμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση του συντελεστή φορολογίας σε όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων και ανάπτυξη ενός φοροελεγκτικού μηχανισμού στα πλαίσια ενός νέου και απλού φορολογικού συστήματος.


Θα επανέλθουμε σε ό,τι αφορά τη φορολογία όταν τα νέα μέτρα θα γίνουν πιο συγκεκριμένα» .


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250