Για περικοπές 10 δισ. το 2013 και όλες από μισθούς εκβιάζει η Τρόικα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 08:43

Για περικοπές 10 δισ. το 2013 και όλες από μισθούς εκβιάζει η Τρόικα

Διπλάσιες περικοπές μισθών και συντάξεων από όσες προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, επιχειρεί να επιβάλει η Τρόικα. Ουσιαστικά κυβέρνηση και Τρόικα μιλούν για ...άλλο Μνημόνιο, και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συνεχίσει και την Πέμπτη το απόγευμα τις καθημερινές συσκέψεις με τους ελεγκτές, ώστε πριν μεταβούν την Δευτέρα στο γιούρογκρουπ να έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους.

Όπως ανέφερε όμως μιλώντας στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η Τρόικα έως σήμερα απορρίπτει 2-2,5 δισ. από τις περικοπές δαπανών ύψους 7,5 δισ. που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το 2013.

Στην πραγματικότητα η Τρόικα απορρίπτει συλλήβδην τα σχέδια εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο και ζητά να αντικατασταθούν από μείωση μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό πιέζει να προέλθουν και τα 7,5 δισ. του πακέτου από μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Επιπλέον όμως ζητάει να έρθουν στο 2013 σχεδόν όλα τα μέτρα περικοπών που σχεδιάζονται συνολικά για τη διετία 2013-2014. Η κυβέρνηση υπολόγιζε να μετακυλίσει περικοπές ύψους 3-4 δισ. στο 2014, αλλά αυτό δεν το θέλει η Τρόικα που εκτιμά πως η ύφεση το 2013 θα είναι κοντά στο 5% και όχι σχεδόν 4% που επιμένει η κυβέρνηση.

«Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη» τονίζει η ίδια πηγή, καθώς το 1% του ΑΕΠ που χωρίζει τις απόψεις της κυβέρνησης και της Τρόικα αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ. Αυτό αλλάζει όλο το πρόγραμμα και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αν δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα, το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να εισφέρει στη δόση των 31,5 δισ. που αναμένει η χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί και πιέζει να δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το αργότερο, γιατί αλλιώς εκτιμά πως η χώρα δεν θα αντέξει.

Ωστόσο τα αγκάθια στο δρόμο προς τη δόση είναι ακόμα πολλά:

- Η Τρόικα εξακολουθεί να αμφισβητεί τα περιθώρια εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, τα οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση.

- Ακόμα και αν έκανε δεκτά τα μέτρα μείωσης των λειτουργικών εξόδων του δημοσίου, η διαφορά των 2,5 δισ. είναι πολύ μεγάλη και αν δεν υποχωρήσει η Τρόικα, δύσκολα θα αποφευχθούν επιπρόσθετες και πιο σκληρές περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

- Τις επόμενες μέρες η Τρόικα θα δείξει τα δόντια της και πάλι με τις απαιτήσεις της για το τμήμα των «προαπαιτούμενων» για τη χορήγηση της δόσης διαρθρωτικών μέτρων. Θα μπουν τότε «στο τραπέζι» οι μεγάλες ανατροπές και οι απολύσεις στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών κλπ.

- Μπαίνουν οι βάσεις και για τα μέτρα λιτότητας που θα αφορούν το 2014, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, για τα οποία προς το παρόν γίνονται μόνον ασκήσεις «επί χάρτου» και δεν έχει ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250