Άμεσα να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση των σωματείων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 14:03

Άμεσα να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση των σωματείων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προσυπογράφουμε την πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που επεξεργάστηκαν 530 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα

Το ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ προσυπογράφει την πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που επεξεργάστηκαν 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα.

Με την πρόταση αυτή καταργούνται όλες οι αντεργατικές διατάξεις που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια. Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους. Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ. Καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά. Ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι για μας περασμένα ξεχασμένα.

Κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή-λάστιχο.

Παρότι κοντεύουν δύο χρόνια από την κατάθεσή της, η κυβέρνηση αρνείται - αυθαίρετα και κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής - να φέρει για συζήτηση την Πρόταση Νόμου.

Η άρνησή της αυτή δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθείται σε όλες τις χώρες μέλη της είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων είτε όχι.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αλλαγές που προωθούνται στην κοινωνική ασφάλιση με τις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία της δύναμής του να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που να καλύπτουν τις απώλειες και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Καμία εμπιστοσύνη στους διθυράμβους περί «εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια». Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί από μας νέες θυσίες, που επιδιώκουν να υλοποιηθούν στο δημόσιο με κύριο μοχλό την αντιδραστική κρατική αξιολόγηση. Καμία ανοχή στον κοινωνικό εταιρισμό και στη συναίνεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου που προσφέρει ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός. Ο δρόμος της ταξικής πάλης, του συντονισμού από τα κάτω, είναι μονόδρομος για θετικές εξελίξεις.

Διεκδικούμε:

  1. Την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 ως σήμερα.
  2. Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
  3. Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΆΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Αργοστόλι 19/6/2018

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Διονύσης Γεωργόπουλος

Σοφία Μισαηλίδου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ