Πόσο μεταβάλλονται οι φόροι εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 09:06

Πόσο μεταβάλλονται οι φόροι εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους

Με συντελεστή 35% η φορολόγηση εισοδημάτων από 16.000 και πάνωΤεράστιες επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα που έχει εισηγηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά και αύξηση των συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προβλέπει, όπως αναφέρει η Καθημερινή η νέα κλίμακα που σχεδίασε το οικονομικό επιτελείο και θα τεθεί σε ισχύ στα εισοδήματα του 2013.

Τα «μπλοκάκια» φαίνεται πως διασώζονται από τον συντελεστή 35% που θα εφαρμοστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι έχουν σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Γι'αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η διατήρηση της φορολόγησής τους με κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Ειδικότερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους:
- Τα φορολογικά κλιμάκια μειώνονται σε 4 από 8 που είναι σήμερα.
- Καταργούνται τα αφορολόγητα όρια για τις οικογένειες και τα παιδιά. Αυτό θα οδηγήσει στην καταβολή πρόσθετων φόρων τουλάχιστον 400 ευρώ από μία οικογένεια με δύο παιδιά. Εξετάζεται πάντως να μειωθούν τα υφιστάμενα αφορολόγητα όρια για τα παιδιά κατά 50%.
- Καταργούνται οι συντελεστές φόρου 25%, 35%,38%, 40% και 45%, που αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 16.000 ευρώ και πάνω και αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%.
- Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 5.000 ευρώ και δημιουργούνται τρία νέα κλιμάκια. Από 5.000 - 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%. Από 12.000 - 16.000 με συντελεστή 18% και από 16.000 και πάνω με συντελεστή 35%.
- Με τη νέα φορολογική κλίμακα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 2.820 ευρώ από 2.420 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Από αυτό θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών.

Αγρότες
Καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κ.λ.π. Από το νέο έτος θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες.

Ανώνυμες εταιρείες
Ο συντελεστής φορολόγησής των αδιανέμητων κερδών μειώνεται από το 20% στο 19% και από 25% στο 19% ο συντελεστής κατά τη διανομή μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό η συνολική φορολογική επιβάρυνση για κέρδη των Α.Ε. μειώνεται από το 42,5% στο 35%.

newsbeast.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ