Απεργιακό λουκέτο σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 08:58

Απεργιακό λουκέτο σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν

Νεκρώνει σήμερα η οικονομία με τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες να πρωτοστατούν στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντιδρώντας στο νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν τόσο σε συλλογικό επίπεδο με νέα γενική απεργία στις αρχές Οκτωβρίου, όσο και ανά κλάδο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια.

Η ΓΣΕΕ χθες υπογράμμισε ότι βασική απαίτηση και διεκδίκηση της γενικής απεργίας είναι «η απόκρουση των σκληρών, άδικων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μέτρων των μνημονίων της Κυβέρνησης και της Τρόικα». Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, καταγγέλλουν και απεργούν ενάντια στη σχεδιαζόμενη νέα οικονομική και φορολογική επέλαση κατά των μισθωτών και συνταξιούχων.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ δηλώνει αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, στην πολιτική των μνημονίων, στην πολιτική της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, στην πολιτική της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στην πολιτική της διάλυσης της Υγείας της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, τελωνεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές, δάσκαλοι και πανεπιστημιακοί, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ οι δημοσιογράφοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι με εξαίρεση τον χρόνο που θα αφιερωθεί στην κάλυψη των κινητοποιήσεων. Από την πλευρά τους, οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, αποφάσισαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, από το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία της χώρας καθώς στην απεργία συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ΕΚΑΒ ενώ απεργούν και οι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας. Κλειστά θα παραμείνουν και τα πρατήρια εμπόρων καυσίμων, καθώς συμμετέχουν και οι βενζινοπώλες.

Μετακινήσεις

Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα εκτελούν κανονικά δρομολόγια τα περισσότερα μέσα μεταφοράς, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Ωστόσο, με εντολή της Αστυνομίας δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» οι οποίοι και θα ανοίξουν μετά το τέλος των συγκεντρώσεων. Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό (ΑΜΕΛ) και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, αφού το προσωπικό θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι και τη λήξη του ωραρίου. Το Τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 06.00 το πρωί έως τις 24.00 το βράδυ. Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι σιδηροδρομικοί, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρόμου, αλλά και το μετρό κατά την λειτουργία του, θα έχει τερματικό σταθμό την Δουκίσης Πλακεντίας και δεν θα φθάνει αεροδρόμιο.

Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί, καθώς η ΠΟΕΙΑΤΑ εξέφρασε την αντίθεσή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις μικρής διάρκειας με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλουν στην «ανατροπή της καταστροφής».

Επίσης ταλαιπωρία περιμένει και όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς, λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 10.00 έως τις 13.00, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα η Olympic Air προχωρεί στην ματαίωση επτά πτήσεων και στην τροποποίηση 22. Από την πλευρά της η Aegean Airlines αναγκάζεται να ακυρώσει 6 σκέλη πτήσεων (4 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και 2 εξωτερικού) και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 16 σκέλη πτήσεων (14 εσωτερικού και 2 εξωτερικού).

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ real.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ